
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε υψηλό οχτώ μηνών, σε μια απόφαση που δεν ήταν ομόφωνη.
To βασικό επιτόκιο της παρέμεινε στο 4,75%, όπου είχε διαμορφωθεί μετά από δύο μειώσεις κατά 0,25% μέσα στη χρονιά.
Fed: Τρίτη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων- Προβλέπει λιγότερες μειώσεις το 2025
Η διαφωνία στην ψηφοφορία
Σε ανακοίνωσή της η BoE εξήγησε ότι η αύξηση του γενικού πληθωρισμού στο 2,6% τον Νοέμβριο ήταν ελαφρώς υψηλότερη από το αναμενόμενο προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει «αυξημένος». «Ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται ελαφρώς στο εγγύς μέλλον» σημείωσε.
Η κεντρική τράπεζα έστειλε σήμα ότι θα συνεχίσει να χαλαρώνει σταδιακά τη νομισματική πολιτική το 2025, καθώς αυξάνονται οι φωνές των αξιωματούχων που σε αυτή τη συνεδρίαση ήταν υπέρ της μείωσης των επιτοκίων. Τρία μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, ενώ έξι τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι μόνο ένα μέλος θα ψήφιζε υπέρ της μείωσης.
Ο αναπληρωτής διοικητής Dave Ramsden και ο Alan Taylor άλλαξαν στρατόπεδο και τάχθηκαν μαζί με την Swati Dhingra υπέρ της μείωσης, ξαφνιάζοντας τους οικονομολόγους. Τα τρία μέλη υποστήριξαν ότι μια «πολύ περιοριστική» πολιτική στάση ενέχει τον κίνδυνο να ωθήσει τον πληθωρισμό πολύ κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να δημιουργήσει αδικαιολόγητα μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην οικονομία.»
The Monetary Policy Committee voted by a majority of 6-3 to maintain #BankRate at 4.75%. Find out more: https://t.co/FWuXvEhN0R pic.twitter.com/9724Z6Edhd
— Bank of England (@bankofengland) December 19, 2024
Οι αγορές χρήματος αυτή την εβδομάδα μείωσαν τα στοιχήματα σχετικά με τον ρυθμό περαιτέρω μειώσεων το 2025 μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου και την αύξηση των μισθών το καλοκαίρι. Τώρα εκτιμούν ότι οι επερχόμενες μειώσεις θα είναι περίπου 50 μονάδες βάσης έναντι περίπου 70 μονάδων βάσης που τιμολογούσαν στην αρχή της εβδομάδας. Ωστόσο οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την προηγούμενη εβδομάδα αναμένουν τέσσερις μειώσεις επιτοκίων το 2025.

«Η διαφορές στην ψηφοφορία για την απόφαση και ο περιστερίσιος τόνος των πρακτικών υποδηλώνουν ότι η μείωση των επιτοκίων τον Φεβρουάριο παραμένει πολύ πιθανή, αν και όχι ακόμη τελειωμένη υπόθεση» εξήγησε στο CNBC ο Suren Thiru, διευθυντής οικονομικών στο Ινστιτούτο Ορκωτών Λογιστών της Αγγλίας και της Ουαλίας. «Η Τράπεζα της Αγγλίας κινδυνεύει να στριμωχτεί στη γωνία όσον αφορά τον ρυθμό χαλάρωσης της πολιτικής, διότι, με τον πληθωρισμό να είναι πιθανό να διολισθήσει υψηλότερα, ο χρόνος των μελλοντικών μειώσεων των επιτοκίων θα μπορούσε να γίνει όλο και πιο περίπλοκος, ιδίως αν οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό γίνουν πραγματικότητα».
Η τελευταία απόφαση της BOE έρχεται μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά 0,25%. Ενώ η ίδια η μείωση ήταν αναμενόμενη, η αγορά αιφνιδιάστηκε από το dot plot της Fed που προβλέπει ότι θα μειώσει τα επιτόκια μόνο άλλες δύο φορές το 2025.
«Πιστεύουμε ότι μια σταδιακή προσέγγιση για τις μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων παραμένει σωστή», ανέφερε στη δήλωσή του ο διοικητής της BoE Άντριου Μπέιλι. «Αλλά με την αυξημένη αβεβαιότητα στην οικονομία δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για το πότε ή κατά πόσο θα μειώσουμε τα επιτόκια το επόμενο έτος».
Με τον Ντόναλντ Τραμπ να ορκίζεται πρόεδρος τον Ιανουάριο, η κεντρική τράπεζα ανέδειξε τη γεωπολιτική και το εμπόριο μεταξύ των κινδύνων που βλέπει, μαζί με τον αντίκτυπο του πρόσφατου προϋπολογισμού της κυβέρνησης των Εργατικών.
Οι προβλέψεις για την οικονομία
Η κεντρική τράπεζα μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του τελευταίου τριμήνου του τρέχοντος έτους στο μηδέν από 0,3% που προέβλεπε μόλις πριν από έξι εβδομάδες.
Η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, καταγράφοντας την πρώτη διαδοχική μηνιαία πτώση της παραγωγής από το 2020 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ενώ το επιχειρηματικό κλίμα έχει πέσει από τότε που η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς ανακοίνωσε αύξηση της φορολογίας κατά 25 δισ. λίρες για τους εργοδότες στον προϋπολογισμό της 30ης Οκτωβρίου.
H στερλίνα
Η στερλίνα μείωσε τα κέρδη της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ αμέσως μετά την ανακοίνωση της BOE, διαπραγματευόμενη 0,25% υψηλότερα στις 12:06 μ.μ. Το δολάριο πραγματοποίησε ευρύ ράλι την Τετάρτη, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας, αλλά σηματοδότησε μια πιο γερακίσια προοπτική για το 2025. Περιόρισε τα κέρδη του το πρωί της Πέμπτης.


Latest News

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Η Ισπανία «καθρέφτης» της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη [γράφημα]
Εκτοξεύθηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των ενοικίων στην Ισπανία – Ο ρόλος των επενδυτών, η έλλειψη αποθέματος και το «μπλόκο» της Βαρκελώνης στις άδειες Airbnb

Σε απόσυρση μοντέλων της από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται η Mercedes
Η μείωση της έκθεσης στην premium αγορά εισαγωγών θα επιτρέψει στη Mercedes να αντισταθμίσει τους δασμούς στα λιγότερο κερδοφόρα οχήματά της
![Τραμπ: Τι σημαίνει η απειλή για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-putin-1-2-600x448.jpg)
Τι σημαίνει η απειλή Τραμπ για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]
Οι προτεινόμενοι «δευτερεύοντες δασμοί» του Τραμπ θα στοχεύουν, αν επιβληθούν, τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη