Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, επανέλαβε πρόσφατα ότι θα υπάρξει ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι θα ακολουθηθούν πρακτικές που εφάρμοσαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο βέβαια δεν είναι καινούρια υπόθεση. Ακόμη και στην εποχή διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ αναζητούνταν λύση.

Ελβετικό φράγκο: Τι περιμένουν οι δανειολήπτες

Όλο αυτό το διάστημα οι τράπεζες βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Έως τώρα οι τράπεζες προτείνουν στους πελάτες τους – δανειολήπτες ελβετικού φράγκου δύο λύσεις.

· Η πρώτη έχει να κάνει με την χρήση του εργαλείου του εξωδικαστικού μηχανισμού που έχει τεθεί τους τελευταίους μήνες σε εφαρμογή.

· Η δεύτερη λύση που προσφέρεται δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να μετατρέψουν το δάνειό τους από ελβετικό φράγκο σε ευρώ (με τη σημερινή ισοτιμία) με σταθερό επιτόκιο για τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει πως ο δανειολήπτης θα πρέπει να πάρει πάνω του την «χασούρα» που προέκυψε λόγω της ισοτιμίας.

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο υπολογίζονται κοντά στις 65.000-70.000 ,με πληροφορίες να λένε πως εάν υπολογισθούν και οι εγγυητές πρόκειται για περίπου 200.000 άτομα-οικογένειες που εμπλέκονται με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Οι λύσεις βέβαια δεν ικανοποιούν τους δανειολήπτες οι οποίοι αρκετές φορές έχουν προσεγγίσει την κυβέρνηση με τις προτάσεις τους οι οποίες βασίζονται στο τι έχει γίνει σε άλλες χώρες βάσει της ευρωπαϊκής νομολογίας, η οποία αναφέρει εν ολίγοις πως οι δανειολήπτες αυτοί δεν είχαν σωστή ενημέρωση για τον συναλλαγματικό κίνδυνο και δεν υπήρχε διαφάνεια .

Οι λύσεις σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο υπολογίζονται κοντά στις 65.000-70.000 ,με πληροφορίες να λένε πως εάν υπολογισθούν και οι εγγυητές πρόκειται για περίπου 200.000 άτομα-οικογένειες που εμπλέκονται με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο δόθηκαν από τις τράπεζες την περίοδο 2006-2009 και ήταν δελεαστικά τότε προϊόντα λόγω του χαμηλότερου επιτόκιου σε σχέση µε το επιτόκιο του ευρώ.

Μία από τις λύσεις που έχει δοθεί από άλλα ευρωπαϊκά κράτη και έχει προταθεί και από το Σύλλογό των Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο είναι τα δάνεια να μετατραπούν σε ευρώ με την ισοτιμία της εκταμίευσης τους. Όταν είχαν υπογράφει πολλές από αυτές τις συμβάσεις , η ισοτιμία ευρώ / ελβετικού φράγκου ανερχόταν σε 1,6 και σήμερα βρίσκεται κοντά στο 0,94.

Η δεύτερη λύση που έχει προκύψει σε χώρες όπως στη Σλοβενία, στη Βουλγαρία είναι η ακύρωση της σύμβασης με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να έχει την υποχρέωση να αποπληρώσει μόνο το κεφάλαιο του εφόσον αφαιρεθούν τα χρήματα που έχει δώσει όλο αυτό το διάστημα.

Ελβετικά χαρτονομίσματα

Η δικαστική εξέλιξη

Το φθινόπωρο του 2015 κατατέθηκαν τέσσερις αγωγές, μία για κάθε τράπεζα. Αυτές οι αγωγές πλέον, αφού εξετάστηκαν σε πρώτο βαθμό, σε δεύτερο βαθμό, έχουν φτάσει να εκδικαστούν στον Άρειο Πάγο.

Η μία εξ αυτών εξετάστηκε τον Ιανουάριο του 2020, ενώ οι άλλες τρεις έχουν προγραμματιστεί για τις 5 Δεκεμβρίου του 2025 .Στην πρώτη αγωγή που συζητήθηκε το 2020 στον Άρειο Πάγο όπου εκείνη την ημέρα κατά την εκδίκαση της αναίρεσης, συζητήθηκε και ένα προδικαστικό ερώτημα, το οποίο τους είχε κατατεθεί και θα έπρεπε ο Άρειος Πάγος να το προωθήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έγινε.

Όπως αναφέρει και η πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο στον ΟΤ, στις περισσότερες χώρες τα εθνικά δικαστήρια υλοποίησαν τα προδικαστικά ερωτήματα και όπως αναφέρει πλέον ο σύλλογος επεξεργάζεται και αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου για ηθική βλάβη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Κοινόχρηστα: Σταματούν την είσπραξη με POS οι εταιρείες – Τι υποστηρίζουν
Επιχειρήσεις |

Σταματούν την είσπραξη με POS οι εταιρείες κοινοχρήστων - Τι υποστηρίζουν

Τα κοινόχρηστα εισπράττονται για λογαριασμό τρίτων, δεν είναι έσοδο, δεν μπορεί να φορολογείται, υποστηρίζουν οι εταιρείες που εκδίδουν και εισπράτουν κοινόχρηστα, επισημαίνεται