Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να επιβάλλει το τέλος ανθεκτικότητας στον ξενοδοχειακό κλάδο φαίνεται ότι «άνοιξε την όρεξη» και στους τοπικούς άρχοντες οι οποίοι είναι έτοιμοι να επιβάλλουν διαφόρων μορφών τέλη στα ξενοδοχεία για να αξιοποιήσουν το ανερχόμενο τουριστικό ρεύμα στη χώρα. Πρόκειται για αποφάσεις που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος υπερφορολογείται σε σύγκριση με άλλους επιχειρηματικούς τομείς.

Τελευταίο και πλέον πρόσφατο παράδειγμα επιβολής επιπλέον τελών πέραν του «κλασικού» τέλους παρεπιδημούντων από την τοπική αυτοδιοίκηση το «τέλος τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης» που αποφάσισε να επιβάλλει ο δήμος Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης αρχής γενομένης από την 1η Μαρτίου του 2025 και για τα επόμενα 12 χρόνια, στα ξενοδοχεία που βρίσκονται στα όρια του δήμου, τα οποία είναι αρκετά και ορισμένα εξ αυτών πολύ μεγάλα όπως π.χ. ο Αστέρας Βουλιαγμένης.

Η φορολογία «γονατίζει» τα ξενοδοχεία – Η σύγκριση με άλλους κλάδους

Η απόφαση του δήμου προβλέπει την επιβολή τέλους  12,6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στα ξενοδοχεία και μικρότερα ποσά σε  επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, εμπορικές επιχειρήσεις και κατοικίες,  το οποίο θα χρηματοδοτήσει την απαλλοτρίωση εκτάσεων για την ανάπτυξη κοινόχρηστων χώρων «πρασίνου».

Νέες αντιδράσεις εγείρει η απόφαση της δημοτικής αρχής

«Η υλοποίηση των έργων θα εξυπηρετήσει και θα αναβαθμίσει συνολικά την περιοχή και θα συμβάλλει στην ομαλή βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων και την αναβάθμιση όλων των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την επιβολή του συγκεκριμένου ειδικού ανταποδοτικού τέλους Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης», αναφέρει το σχετικό απόσπασμα από το πρακτικό της συνεδρίασης της δημοτικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση της δημοτικής επιτροπής έχει ήδη εγείρει τις αντιδράσεις των ξενοδόχων οι οποίο μελετούν τρόπους προσφυγής κατά της απόφασης.

Ένα μικρό ξενοδοχείο 1.000 τ.μ. θα κληθεί να καταβάλλει 12.600 ευρώ κάθε χρόνο σημειώνουν ξενοδοχειακοί παράγοντες.

Σημειώνεται ότι ο συντελεστής για τις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και για τις εμπορικές επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. ανέρχεται 8 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για τις εμπορικές επιχειρήσεις κάτω των 100 τ.μ., το τέλος διαμορφώνεται σε 1,10 ευρώ. Τέλος, για τις κατοικίες ο αντίστοιχος συντελεστής διαμορφώνεται σε 0,45 ευρώ ανά τ.μ.

Τα φορολογικά βάρη των ξενοδοχείων

Το τέλος του Δήμου Βάρης Βούλας -Βουλιαγμένης έγινε γνωστό την ημέρα που ο ξενοδοχειακός κλάδος παρουσίαζε την μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για την υπερφορολόγηση του ξενοδοχειακού κλάδου.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι οι καθαροί φόροι που επιβαρύνουν άμεσα και έμμεσα το κόστος παραγωγής του τελικού ξενοδοχειακού προϊόντος αποτελούν το 19,1% του συνολικού κόστους παραγωγής, έναντι 10,2% που είναι, κατά μέσο όρο, η αντίστοιχη επιβάρυνση για τους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί για το 2024, δεδομένου ότι η μελέτη βασίστηκε στις μεθόδους Ανάλυσης Εισροών-Εκροών του τελευταίου διαθέσιμου έτους, του 2019, και έκτοτε το ξενοδοχειακό προϊόν έχει επιβαρυνθεί με περισσότερους φόρους.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων σε κάποιους δήμους αυξάνεται για το 2025 στο 0,75% από το 0,50% και ο φόρος διαμονής που ίσχυε το 2019 έχει μετατραπεί σε τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσό υψηλότερο από τον τότε φόρο διαμονής.

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, οι συνολικοί καθαροί φόροι (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη και τέλη παρεπιδημούντων) που εισπράττονται από τη λειτουργία του ξενοδοχειακού κλάδου είναι διαχρονικά σημαντικά υψηλότεροι από τους φόρους που εισπράττονται, κατά μέσο όρο, τους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενώ έχουν σημειώσει και σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.

«Είναι πλέον διακριτή και αποδεικνύεται η υπερφορολόγηση και η άνιση αντιμετώπιση του ξενοδοχειακού κλάδου σε σχέση με τους άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Οι φόροι που επιβάλλονται τώρα τελευταία και διαχρονικά, δηλαδή το τέλος παρεπιδημούντων, το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, που επί τη ουσίας ο ξενοδόχος κάνει τον φοροεισπράκτορα, και τα νέα τέλη από κάποιους δήμους, που βαφτίζονται ανταποδοτικά, πλήττουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και τίθεται πλέον θέμα βιωσιμότητας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις», επεσήμανε κατά την παρουσίαση της μελέτης η πρόεδρος του ΙΤΕΠ, Κωνσταντίνα Σβύνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός