Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών υποχώρησαν οι αποδόσεις των μονοετών ομολόγων της Κίνας, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στην επιθετική χαλάρωση της πολιτικής αφενός και αφετέρου στρέφονται σε επενδύσεις που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.
Η απόδοση του μονοετούς ομολογιακού τίτλου υποχώρησε κατά 17 μονάδες βάσης στο 0,85%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2003, λίγες ώρες αφού διολίσθησε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1%. Τα 10ετή ομόλογα – οι τίτλοι θεωρούνται ο δείκτης αναφοράς της αγοράς ομολόγων- σημείωσαν επίσης ράλι, με τις αποδόσεις να αποκλιμακώνονται καθημερινά μέσα στο μήνα με εξαίρεση μόνο τέσσερις συνεδριάσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις κινούνται αντίστροφα με τις τιμές.
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρει τον δάσκαλό του στις αγορές ομολόγων
Μια σειρά από παράγοντες προμηνύουν ότι το ράλι θα συνεχιστεί και το 2025, αναφέρει το Bloomberg. Ως καταλύτης θεωρείται η εκτίμηση ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα προχωρήσει σε βαθιές μειώσεις των επιτοκίων για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα καθώς προετοιμάζεται για την επιβολή από τις ΗΠΑ αυξημένων δασμών στις εξαγωγές της.
Το σημερινό ράλι των ομολόγων αντανακλά «τις επικρατούσες προσδοκίες για την ισχυρή χαλάρωση της PBOC (κεντρική τράπεζα της Κίνας) το επόμενο έτος εν μέσω της μέτριας χαλαρής πολιτικής και της έλλειψης περιουσιακών στοιχείων σταθερού εισοδήματος υψηλής ποιότητας» σημειώνει ο Ken Cheung, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Mizuho Bank Ltd. στο Χονγκ Κονγκ. «Τέτοιες εξελίξεις θα μπορούσαν να εντείνουν τις ανησυχίες σχετικά με την απόκλιση νομισματικής πολιτικής ΗΠΑ-Κίνας και να ενισχύσουν τις πιέσεις υποτίμησης του γουάν».
Τους τέσσερις μήνες έως τον Νοέμβριο, το Πεκίνο αγόρασε καθαρά 700 δισ. γιουάν (95,9 δισ. δολάρια) σε ομόλογα
Ο ίδιος επιλέγει βραχυπρόθεσμα ομόλογα καθώς εκτιμά ότι κεντρική τράπεζα της Κίνας θα παρέμβει για να βάλει φρένο στο ράλι των μακροπρόθεσμων ομολογιακών τίτλων. Ήδη υπήρξε προειδοποίηση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τους κινδύνους στην αγορά επιτοκίων ως αντίδραση στην φρενίτιδα της αγοράς
Υπάρχουν βέβαια ισχυρές ενδείξεις ότι η PBOC είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές βραχύτερων χρεογράφων. Τον Αύγουστο, η κεντρική τράπεζα αγόρασε ομόλογα μικρής διάρκειας και πούλησε ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας για να περιορίσει την άνοδο των τελευταίων και να κάνει πιο απότομη την καμπύλη αποδόσεων. Τους τέσσερις μήνες έως τον Νοέμβριο, το Πεκίνο αγόρασε καθαρά 700 δισ. γιουάν (95,9 δισ. δολάρια) σε ομόλογα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Οι πιέσεις στο γουάν
Αν και οι πράξεις της PBOC μπορεί να συνέβαλαν στο ράλι στο μέτωπο, η διολίσθηση των αποδόσεων «φαίνεται αρκετά ακραία» εξηγεί ο Zhaopeng Xing, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αποδόσεις έχουν πέσει κάτω από το επίπεδο του περίπου 1,1% που πληρώνουν οι τράπεζες για τις καταθέσεις που συχνά χρησιμοποιούνται για την αγορά ομολόγων, είπε.
Μια αρνητική συνέπεια του ράλι των ομολόγων είναι ότι ασκεί περαιτέρω πίεση στο γουάν, το οποίο ήδη πλήττεται από τα κέρδη του δολαρίου λόγω της γερακίσιας στροφής της Fed. Το νόμισμα της Κίνας σημείωσε οριακή μεταβολή κοντά στα 7,3 ανά δολάριο την Παρασκευή, αφού διολίσθησε σε χαμηλό άνω του ενός έτους στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Σημάδια περαιτέρω εκροών κεφαλαίων, που υποκινούνται από τις ανησυχίες για την αδυναμία του γουάν, εμφανίζονται ήδη. Η Κίνα υπέστη ρεκόρ εξόδου κεφαλαίων τον περασμένο μήνα στην κατηγορία των επενδύσεων σε κινητές αξίες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα.
Η αγορά ομολόγων της Κίνας πιθανότατα υπερεκτιμά τη χαλάρωση που αναμένεται
Ορισμένοι αναλυτές τουλάχιστον προειδοποιούν ότι το ράλι των ομολόγων μπορεί να πλησιάζει στο τέλος του.
Η ιαπωνικοποίηση της Κίνας
Μια ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με μια αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών ως προς την αποταμίευση και μια πιο προσεκτική από την αναμενόμενη πολιτική της PBOC, μπορεί να μετατρέψει την ανοδική πορεία των ομολόγων σε μια κατρακύλα το επόμενο έτος, σημειώνει ο Adam Wolfe, οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Absolute Strategy Research στο Λονδίνο. «Η αγορά ομολόγων της Κίνας πιθανότατα υπερεκτιμά τη χαλάρωση που αναμένεται».
Η μείωση των αποδόσεων πυροδοτεί συζητήσεις σχετικά με το αν η οικονομία της Κίνας οδεύει προς ύφεση. Υπάρχουν κάποιες εικασίες ότι τα επιτόκια μπορεί να πέσουν στο μηδέν αν οι κυβερνητικές προσπάθειες για την ενίσχυση της κατανάλωσης και της ζήτησης ακινήτων συνεχίσουν να μην αποδίδουν.
Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων υποχώρησαν κάτω από τις αντίστοιχες των ιαπωνικών ομολόγων τον περασμένο μήνα. Θεωρείται ένδειξη ότι οι επενδυτές τοποθετούνται για τη λεγόμενη ιαπωνικοποίηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Πολλοί αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω κέρδη για τα ομόλογα της Κίνας. Η Standard Chartered Bank, η Tianfeng Securities και η Zheshang Securities είναι μεταξύ εκείνων που προβλέπουν ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα πέσουν στο 1,5% ή 1,6% μέχρι το τέλος του 2025. Η απόδοση υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης την Παρασκευή στο 1,70%.
Latest News
Ομόλογα ΗΠΑ: Αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις
Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed κινήθηκε χαμηλότερα από το αναμενόμενο
Beta Χρηματιστηριακή: Οι καταλύτες του ΧΑ το 2025 – Τα top picks
Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο που έχει τις προϋποθέσεις αναβάθμισης
Μάζεψαν τις απώλειες οι ευρωαγορές - Βουτιά για Novo Nordisk
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,78% στις 502,71 μονάδες
Άντεξε το «οχυρό» των 1.450 μονάδων - Έκρηξη συναλλαγών στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 1.452,50 μονάδες
Ποιο είναι το παραγωγικό πρότυπο που χρειάζεται η χώρα;
Η Ελλάδα πρέπει να βρει τη δική της ταυτότητα, στηριζόμενη σε αυτά που την κάνουν μοναδική
Wall Street: Επιστροφή στην πτωτική πορεία – Θόλωσε το τοπίο ο PCE
Oι μετοχές της Tesla σημειώνει απώλειες άνω του 5%
Ανατροπή με το Bitcoin - Βούτηξε κάτω από τα 93.000 δολάρια
Το Bitcoin διαπραγματεύεται σε μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα - Ο ρόλος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που ταρακούνησε τις αγορές τις τελευταίες ημέρες
Παραμένει υπό διεθνή πίεση το ΧΑ
Η αγορά θέλει ένα καλύτερο κλείσιμο εβδομάδας, προκειμένου να κρατήσει σε ισχύ το θετικό βραχυπρόθεσμο σενάριο
Μειωμένη ζήτηση και ισχυρό δολάριο ρίχνουν την τιμή στο πετρέλαιο
Οι τιμές στο πετρέλαιο υποχωρούν την Παρασκευή λόγω ανησυχιών για τη ζήτηση το 2025 ειδικά στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού αργού, την Κίνα
«Παγιδευμένο» στη διεθνή αβεβαιότητα, στο επίκεντρο η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει «παγιδευμένο» στο αρνητικό ευρωπαϊκό κλίμα