Η προσπάθεια επανεκβιομηχάνισης στη Γαλλία, που ήταν κεντρικός άξονας στο πρόγραμμα του προέδρου Μακρόν και είχε αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα τα τελευταία έτη, δείχνει επί του παρόντος να ανακόπτεται. Μία δέσμη από βασικούς δείκτες πιστοποιούν την τάση αυτή.

Γαλλία: Το πολιτικό χάος δίνει τη «χαριστική βολή» στην οικονομία

Οι βιομηχανικές επενδύσεις μειώθηκαν σε όγκο κατά 10% το 2024, κάτι που παρατηρείται για πρώτη φορά από το 2019, ενώ επίσης για πρώτη φορά οι παραγωγικές μονάδες που έκλεισαν είναι περισσότερες από νέες που εκκίνησαν τη λειτουργία τους κατά το τελευταίο διάστημα. Η άνοδος των επιτοκίων και η επιφυλακτική στάση των διεθνών κεφαλαιαγορών συνέβαλαν αναμφισβήτητα στην τάση αυτή.

Παράλληλα, η πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα επιδείνωσε τις ανωτέρω τάσεις, αναφέρει σχετικό σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι. Τα προγράμματα μαζικών απολύσεων πολλαπλασιάζονται τόσο από μεγάλες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της χημείας, με ενδεικτικό το παράδειγμα της επιχείρησης Vencorex, όσο και στον τομέα της σιδηρουργίας με τη μεγαλύτερη μονάδα ArcelorMittal να προβαίνουν συστηματικά σε απολύσεις.

CGT για Γαλλία: Καλπάζουσα αποβιομηχάνιση

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας CGT κάνει λόγο για καλπάζουσα αποβιομηχάνιση, ενώ ο πρόεδρος του Medef, Πατρίκ Μάρτιν, ομοίως επιβεβαιώνει ότι δυστυχώς υπάρχει σαφής τάση αποβιομηχάνισης. Η στάση αναμονής εκτιμάται ότι θα διαρκέσει και το επόμενο χρονικό διάστημα, μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Μπαρνιέ, η οποία μεταξύ άλλων ανέστειλε το πρόγραμμα χρηματοδότησης με στόχο την απεξάρτηση από τον άνθρακα, το οποίο προέβλεπε τη διάθεση κονδυλίων ύψους 1,55 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, από το πρόγραμμα επενδύσεων «Γαλλία 2030» δεν έχουν αποταμιευθεί μέχρι σήμερα παρά μόνο 35 δισ. ευρώ από τα 54 δισ. ευρώ συνολικά που προέβλεπε το εν λόγω πρόγραμμα. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα αυτό αφορούσε κυρίως τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, τις καινοτόμες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας ή ακόμα και τις start-up οι οποίες συνήθως είναι εγκατεστημένες στα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα.

Ωστόσο, ο κύριος όγκος του παραγωγικού ιστού της Γαλλίας αποτελείται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ήτοι επιχειρήσεις ενδιάμεσου μεγέθους, οι οποίες κατά κανόνα είναι εγκατεστημένες σε αγροτικές περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% των θέσεων απασχόλησης στη βιομηχανία βρίσκονται σε πόλεις με λιγότερους από 20.000 κατοίκους.

Από τις μικρομεσαίες, ωστόσο, επιχειρήσεις που αποτελούν, όπως αναφέρθηκε τον κύριο όγκο των παραγωγικών μονάδων, το 50% προβλέπουν ότι θα υπάρχει μία μείωση της δραστηριότητάς τους για το τρέχον έτος και για το επόμενο, ενώ το ένα τρίτο περίπου έχει ήδη ανακοινώσει πάγωμα των επενδύσεών τους και τα δύο τρίτα μία αναστολή των νέων προσλήψεων. Η οικονομική κρίση που διαγράφεται στον ορίζοντα θα συνοδευτεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, και με μία επιδείνωση των ανισοτήτων ανά γεωγραφική ζώνη και μεταξύ των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Jefferies: Συνωστισμός… πωλήσεων στις αγορές private equity παγκοσμίως
Αγορές |

Συνωστισμός... πωλήσεων στις αγορές private equity παγκοσμίως, τι δείχνουν τα στοιχεία της Jefferies

Το 2024 καταγράφηκε αύξηση 45% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και περισσότερο από 20% υψηλότερα από την προηγούμενη κορύφωση το 2021, σύμφωνα με ανάλυση της επενδυτικής τράπεζας Jefferies