
Την έλευση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ αναμένουν οι μεγάλοι dealmakers των ΗΠΑ, καθώς είναι διάχυτη η αίσθηση ότι θα επιταχυνθούν οι μεγάλες συμφωνίες υπό την προεδρία του.
Η αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 11% μέχρι στιγμής φέτος, αλλά από τα χαμηλά επίπεδα του 2022, όταν και οι συναλλαγές από τις συμφωνίες έπεσαν κάτω από το όριο των 3 τρισ. δολαρίων για πρώτη φορά σε μια δεκαετία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρει τον δάσκαλό του στις αγορές ομολόγων
Η αξία των λεγόμενων megadeals, άνω των 5 δισ. δολαρίων, αυξήθηκε 19% μέχρι σήμερα, παρόλο που ο συνολικός αριθμός των συμφωνιών μειώθηκε κατά ένα πέμπτο και σε χαμηλό εννέα ετών, σύμφωνα με στοιχεία του London Stock Exchange Group.
Διάχυτη η αισιοδοξία
Υπάρχει διάχυτη αίσθηση αισιοδοξίας για συγχωνεύσεις και εξαγορές μεγάλων συμφωνιών, ενώ τα επίπεδα εμπιστοσύνης είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, ανέφερε στους Financial Times ο Tony Kim, συμπρόεδρος της επενδυτικής τραπεζικής Centerview Partners.
Μπορεί η δραστηριότητα επιβραδύνθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο, όμως μια αναταραχή ακολούθησε τις εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο
«Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι μια χρονιά gangbuster το 2025, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλά σημάδια που το δείχνουν», πρόσθεσε.
Οι dealmakers ελπίζουν ότι η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα σημαίνει λιγότερο ρυθμιστικό έλεγχο των μεγάλων συγχωνεύσεων, μετά τη σκεπτικιστική στάση που κράτησαν οι αρχές κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.
«Υπάρχει μια προσδοκία ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο θα είναι λιγότερο επαχθές», δήλωσε ο Anu Aiyengar, παγκόσμιος επικεφαλής συμβουλευτικής και M&A της JPMorgan Chase.
Η μεγαλύτερη συμφωνία που συζητήθηκε φέτος ήταν η προτεινόμενη αγορά 47 δισ. δολαρίων της ιαπωνικής Seven & i, της εταιρείας που κατέχει την 7-Eleven, από την καναδική Alimentation Couche-Tard. Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, με τον ιαπωνικό όμιλο να λαμβάνει επίσης ανταγωνιστική προσφορά εξαγοράς από μέλη της ιδρυτικής οικογένειας.
Άλλες κορυφαίες συναλλαγές περιλαμβάνουν τη συμφωνία της αμερικανικής Capital One να αγοράσει την ανταγωνιστική Discover Financial για 35,3 δισ. δολάρια και τη συμφωνία του καταναλωτικού γίγαντα Mars για την απόκτηση του κατασκευαστή Pringles και Pop-Tartsμ Kellanova για 35,9 δισ. δολάρια.
Αναμονή
Ενώ η δραστηριότητα επιβραδύνθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο, μια αναταραχή ακολούθησε τις εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.
«Οι φήμες για την κατάρρευση της αγοράς συγχωνεύσεων και εξαγορών ήταν, ως ένα βαθμό, υπερβολικές», δήλωσε ο Stephan Feldgoise, παγκόσμιος συνεπικεφαλής του M&A της Goldman Sachs. «Υπήρξε μια αξιοσημείωτη αύξηση της δραστηριότητας από τις εκλογές».
Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 46% της παγκόσμιας δραστηριότητας φέτος, αν και οι συναλλαγές εκεί αυξήθηκαν μόλις κατά 8%. Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές Ασίας-Ειρηνικού μειώθηκαν κατά 2%, αν και η δραστηριότητα στην Ιαπωνία εκτινάχθηκε κατά 45% και σε υψηλό 19 ετών.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αποδείχθηκε και πάλι ένα μέρος για τις συμφωνίες, δεδομένης της πτώσης των αποτιμήσεων για τις μετοχές που είναι εισηγμένες στο Λονδίνο, με τις συμφωνίες να αυξάνονται κατά 46%. Η Ευρώπη ανέκαμψε, με τις συγχωνεύσεις και εξαγορές στην περιοχή να αυξάνονται κατά 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμφωνίες φέτος ήταν αποτέλεσμα εταιρικού εξορθολογισμού, όπως η πώληση της μονάδας logistics Schenker της Deutsche Bahn στον δανικό όμιλο DSV για 14,3 δισ. ευρώ και η αγορά από τον όμιλο private equity Clayton Dubilier & Rice για τον έλεγχο της μονάδας καταναλωτικής περίθαλψης της Sanofi.
Ο Jan Weber, ο οποίος ηγείται M&A για τη Morgan Stanley σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, είπε ότι αναμένει από τους dealmakers της περιοχής να συνεχίσουν να επιδιώκουν τις πολυσυζητημένες συναλλαγές το νέο έτος. «Αυτές οι ιδέες ήταν στο ράφι για αρκετό καιρό και τώρα ξεσκονίζονται ξανά», είπε.
Ο ρόλος των private equities
Οι εξαγορές ιδιωτικών κεφαλαίων αυξήθηκαν κατά 25% στα 670 δισ. δολάρια. Ωστόσο, ο κλάδος αντιμετωπίζει μια συσσώρευση πολλών τρισ. δολαρίων από επενδύσεις προς πώληση.
Τα υψηλότερα επιτόκια επηρέασαν τον όγκο των συναλλαγών και εξακολουθεί να υπάρχει «χάσμα στην αξία μεταξύ των προσδοκιών αγοραστή και πωλητή», σχολίασε ο Raphael Bejarano, συνεπικεφαλής της παγκόσμιας επενδυτικής τραπεζικής της Jefferies.
Την ίδια ώρα, οι παγκόσμιες προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής έχουν αυξηθεί κατά 12% μέχρι στιγμής φέτος στα 111 δισ. δολάρια, πάνω από τον μέσο όρο της δεκαετίας. Η Goldman Sachs διατήρησε την θέση της ως ο κορυφαίος παγκόσμιος οικονομικός σύμβουλος για συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών. Η Morgan Stanley ξεπέρασε την JPMorgan για τη δεύτερη θέση κατάταξης.


Latest News

Θα πέσει θύμα του Τραμπ το αεροσκάφος F-35 της Lockheed ;
Μερικοί από τους συμμάχους της Αμερικής επανεξετάζουν την αγορά του μαχητικού αεροσκάφους stealth F-35

Μασκ για δασμούς: Ζημιά και για την Tesla
Τι αναφέρει με ανάρτησή του στο Χ ο Ίλον Μασκ

Ο Τραμπ ξαναχτυπά - Με νέους δασμούς απειλεί Ευρώπη και Καναδά
«Αν ΕΕ και Καναδάς κάνουν οικονομική ζημιά στις ΗΠΑ, θα επιβληθούν δασμοί μεγάλης κλίμακας» - Τι ανέφερε σε ανάρτησή του ο Τραμπ

«Η Ελλάδα προσφέρει ζωτικά μαθήματα άμυνας για την Ευρώπη» - Τι είδε το Bloomberg
Ζώντας δίπλα στην Τουρκία, η Ελλάδα ξεπέρασε τα μεγαλύτερα μέλη του ΝΑΤΟ ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης χρέους, ωστόσο η εγχώρια αμυντική βιομηχανία της έμεινε πίσω

Το μπόνους δεν ήρθε ποτέ - Η σκληρή πολιτική της HSBC, τα στελέχη και τα κόστη
Η HSBC εφαρμόζει μια πιο σκληρή προσέγγιση περικοπής κόστους υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Ζορζ Ελεντερί

Πώς το TikTok ενισχύει τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη τους
Η δύναμη του TikTok δεν περιορίζεται πλέον στη διασκέδαση - Από τα likes στις πωλήσεις

Στα σκαριά νέα επένδυση του ομίλου Μπερλουσκόνι - Πρόταση εξαγοράς 1,3 δισ. της ProSieben
Αυξάνοντας το ποσοστό του στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ο όμιλος Μπερλουσκόνι βάζει πλώρη για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού ραδιοτηλεοπτικού φορέα

Από τη Nike και την Adidas μέχρι τα πιο μικρά brands - Το μεγάλο «χτύπημα» του Τραμπ
Η PWC εκτιμά ότι οι νέοι δασμοί του Τραμπ θα κοστίσουν στη βιομηχανία αθλητικών 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως - Η θέση παικτών όπως Nike - Adidas

Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει τον αριθμό των ομοσπονδιακών κτιρίων προς πώληση
Οκτώ κτίρια γραφείων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ θα πωληθούν τώρα, αφού το σχέδιο εκφόρτωσης εκατοντάδων έγινε αντικείμενο επικρίσεων

Αύξηση διαφημιστικών εσόδων για την «Χ» για πρώτη φορά μετά την εξαγορά απο τον Μάσκ
Το 2025, τα διαφημιστικά έσοδα της «X» στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν κατά 17,5% στα 1,31 δισ. δολάρια