Οι ΗΠΑ είναι σχεδόν μοναδικές στη φορολογία με βάση την υπηκοότητα και όχι την κατοικία. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί Αμερικανοί στο εξωτερικό καταλήγουν να πληρώνουν φόρους δύο φορές: μία φορά στη χώρα όπου διαμένουν και αποκτούν τα εισοδήματά τους και άλλη μία στις ΗΠΑ.

Αλλά τώρα, πολλοί Αμερικανοί ομογενείς βασίζονται στον Ντόναλντ Τραμπ για να βάλει τέλος στον δημοσιονομικό τους πονοκέφαλο και να τηρήσει τη δέσμευση που έδωσε τις τελευταίες εβδομάδες της εκστρατείας του να αλλάξει τον τρόπο φορολόγησης των Αμερικανών στο εξωτερικό. Οι Ρεπουμπλικάνοι που κερδίζουν την πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία έχουνα αυξήσει την αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή.

Τραμπ: Υπόσχεση για μείωση της εταιρικής φορολογίας

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής από το Ιλινόις Ντάριν ΛαΧουντ παρουσίασε αυτή την εβδομάδα ένα νομοσχέδιο για τον τερματισμό της διπλής φορολογίας. Ο όμιλος Tax Fairness for Americans Abroad (TFAA), ένας οργανισμός που εκπροσωπεί Αμερικανούς πολίτες στο εξωτερικό, το υποστηρίζει και ελπίζει ότι θα περάσει το επόμενο έτος, όπως είπε στο Bloomberg o εκτελεστικός διευθυντής Μπράντον Μίτσενερ.

Η νομοθεσία θα επιτρέψει σε εκατομμύρια Αμερικανούς που ζουν στο εξωτερικό να «εξαιρούνται» από την υποβολή αίτησης στο IRS (σ.σ. την αμερικανική «ΑΑΔΕ») εάν ήδη πληρώνουν φόρους σε άλλη χώρα, συμπλήρωσε. Θα περιλαμβάνει επίσης δικλίδες ασφαλείας για να εμποδίσουν τους πλούσιους να επωφεληθούν από το σύστημα για φοροδιαφυγή.

«Οι αλλαγές αποσκοπούν να ωφελήσουν ανθρώπους που είναι νόμιμοι μακροχρόνιοι κάτοικοι στο εξωτερικό, όχι άτομα που απλώς πέφτουν με αλεξίπτωτο από καιρό σε καιρό», είπε.

Τραμπ

Οι Αμερικανοί κάτοικοι εξωτερικού έχουν αδικηθεί

Το 2010, οι ΗΠΑ κατέστησαν αυστηρότερες τις απαιτήσεις φορολογικών δηλώσεων σε μια προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά οι υποστηρικτές λένε ότι οι Αμερικανοί ομογενείς χωρίς φορολογικές παρατυπίες έχουν πληγεί περισσότερο. Και υπάρχουν σημάδια ότι ο νόμος δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός, όπως μια ανασκόπηση του 2022 από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ που διαπίστωσε ότι ενώ είχε κοστίσει 574 εκατομμύρια δολάρια για την εφαρμογή του, απέδωσε μόνο 14 εκατομμύρια δολάρια έως το 2021.

Ο Σόλομον Γιούε, επικεφαλής της οργάνωσης Republicans Overseas, άσκησε πίεση στον Τραμπ να προσθέσει τη δέσμευση ενάντια στην διπλή φορολόγηση στην προεκλογική του εκστρατεία φέτος και είπε ότι είναι βέβαιος πως το επόμενο έτος θα βοηθήσει στην αναμόρφωση του συστήματος.

Και μετά από μια αμφιλεγόμενη προεδρική εκστρατεία που είδε μια σειρά από πολιτικές υποσχέσεις και από τους δύο υποψηφίους καθώς προσπαθούσαν να κερδίσουν την εύνοια των ψηφοφόρων, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν ο Τραμπ θα δώσει προτεραιότητα στον τερματισμό της φορολογίας των Αμερικανών πολιτών που ζουν στο εξωτερικό. Οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να ελέγχουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, αλλά τα περιθώριά τους στη Βουλή και στη Γερουσία είναι ελάχιστα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ψήφιση νομοθεσίας.

Ωστόσο, ομάδες που εκπροσωπούν Αμερικανούς ομογενείς πιστεύουν ότι έχουν μια σταθερή ευκαιρία υπό την επερχόμενη διοίκηση.

Ο όμιλος American Citizens Abroad (ACA), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επίσης υποστηρίζει τον τερματισμό της διπλής φορολογίας, ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου μια εκστρατεία 100 ημερών για να ενθαρρύνει τον Τραμπ και το επερχόμενο Κογκρέσο να τηρήσουν τις δεσμεύσεις.

Φορολογική δήλωση

Οι Αμερικανοί στο εξωτερικό συχνά πρέπει να ξοδεύουν χρήματα σε νομικές και λογιστικές υπηρεσίες για να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις στην IRS κάθε χρόνο, ακόμα κι αν δεν έχουν ζήσει στις ΗΠΑ για δεκαετίες και δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία εκεί. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για τους λεγόμενους «κατά τύχη» Αμερικανούς όπως άτομα που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ και έχουν υπηκοότητα αλλά δεν έχουν ζήσει εκεί ποτέ.

Η FATCA περιέπλεξε περαιτέρω τα πράγματα για τους Αμερικανούς στο εξωτερικό, καθώς απαιτεί από τις ξένες τράπεζες να αναφέρουν τα περιουσιακά στοιχεία των κατόχων λογαριασμών των ΗΠΑ στο IRS. Αυτό οδήγησε πολλές τράπεζες να αρνούνται υπηρεσίες σε Αμερικανούς από φόβο μήπως τιμωρηθούν για μη συμμόρφωση.

«Οι Αμερικανοί στο εξωτερικό συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην πρόσβαση στις τράπεζες», δήλωσε στο Bloomberg ο Φαμπιέν Λεχάγκρ, πρόεδρος της Ένωσης Κατά Τύχη Αμερικανών και υπέρμαχος του νομοσχεδίου.

Ορισμένοι Αμερικανοί στο εξωτερικό έχουν παραιτηθεί από την υπηκοότητα των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα των φορολογικών ζητημάτων, αν και η διαδικασία είναι δαπανηρή και περίπλοκη.

Η Ένωση Κατά Τύχη Αμερικανών πίεσε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ πέρυσι να μειώσει το τέλος για την αποποίηση της ιθαγένειας από 2.350 δολάρια σε 450 δολάρια, αν και αυτό δεν έχει γίνει ακόμη.

Ωστόσο, ένα νομοσχέδιο που αναιρεί τη φορολογία βάσει της ιθαγένειας θα άλλαζε αυτό το τοπίο και θα αντιμετώπιζε πολλές από αυτές τις δυσκολίες, είπε ο Λεχάγκρ, δηλώνοντας πολύ αισιόδοξος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή