Στρουθοκαμηλισμός

Νομίζω η φράση ότι «τίποτα δεν είναι σωστό» δεν φτάνει να περιγράψει το μέγεθος αυτών που συμβαίνουν μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Τελευταίο επεισόδιο ήταν με τον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με εξοργισμένους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.

Ο εκούσιος στρουθοκαμηλισμός του Μαξίμου δυστυχώς εκτιμώ ότι θα αφήσει ακόμη περισσότερο έδαφος για εντάσεις στην υπόθεση.

Για την ιστορία

Για την ιστορία, το συμβάν στο κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα κάλυψε και ο παρουσιαστής και πλέον προσωρινός αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Γιάννης Κολλάτος.

Από ότι φαίνεται συνεχίζει την τηλεοπτική του καριέρα. Προφανώς και δίνει προτεραιότητα, μετά από τόσα χρόνια στο επάγγελμα, παρά το πάρεργο της αντιπροεδρίας του ΕΛΓΑ.

Προφανώς και εξαρτάται από τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις, αλλά για το «καλό του τόπου», άλλοι θυσιάζονται.

—————————-

Για παράδειγμα

Όπως για παράδειγμα οι Νότης Μηταράκης και Κώστας Σκρέκας, που περιμένουν διακαώς την «αναβάθμιση» από τον επερχόμενο (;) ανασχηματισμό.

Και κάνουν ότι μπορούν για να υπουργοποιηθούν, σε βαθμό που εάν δεν έρθει τελικά κάποιο χαρτοφυλάκιο μπορεί να τεθεί και ζήτημα επανεκλογής τους.

Αλλιώς να πας σε εκλογές ως υπουργός και αλλιώς ως πρώην υπουργός. Κατανοητό…

Όλα αυτά με το νέο έτος βέβαια…

—————————-

Δεν περιμένει…

Και αν τα παραπάνω μπορούν να περιμένουν, η περίπτωση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού δεν μπορεί να περιμένει.

Άλλωστε, για τις αλυσιδωτές συνέπειες της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει τη σχετική πρόβλεψη του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για το «μπόνους» δόμησης 10% σας έχω ενημερώσει.

Αλλά εκτός του ότι έχουν παγώσει τα πάντα στην αγορά, βλέπω κι άλλες συνέπειες που μάλλον θα κρατήσουν σε ομηρία πολλά επενδυτικά οικιστικά project.

Διότι το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας (SBC Greece) παρενέβη και προειδοποιεί ότι έχει ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας».

Αφού εξηγεί τη σημασία της έννοιας της αειφορίας, προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε συζήτηση συντονισμένα με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο του World Green Building Council (ERN – WGBC) και σε σχετικές ενέργειες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μήπως πρέπει λίγο να το δει αυτό η κυβέρνηση και να λύσει το αδιέξοδο;

——————————–

Αντισεισμικό μπετόν αρμέ!

Σε διαφορετική κατεύθυνση όμως κινήθηκε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς έδειξε αξιοσημείωτες αντοχές, σε μια ημέρα μάλιστα που οι ευρωπαϊκές αγορές δεν κατάφεραν να διαχειριστούν τα κύματα από τις αμερικανικές αναταράξεις.

Προφανώς και πλέον στην περίπλοκη εξίσωση των μεγάλων ροών κεφαλαίων που πραγματοποιούνται τέλος κάθε έτους μπαίνει και ο «άγνωστος x» των συναλλαγματικών ισοτιμιών, με την αναμενόμενη ανατίμηση του δολαρίου να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν.

Τώρα θα αναρωτιέστε γιατί η Ελλάδα δεν δείχνει να επηρεάζεται πολύ από αυτήν την εξίσωση…

Ρηχότητα

Είναι θέμα ρηχότητας, αγαπητέ μου. Αυτή ήταν η φράση ανθρώπου της αγοράς που ρώτησα, σαφώς εννοώντας ότι τα κεφάλαια που διατίθενται στη Λ. Αθηνών δεν έχουν το «βάρος» μιας συναλλαγματικής αναταραχής, παρά μόνο οριακά.

Με άλλα λόγια, με τις εκτιμήσεις για τις αποδόσεις της νέας χρονιάς να είναι οριακές επί ευρωπαϊκού εδάφους, εάν συνυπολογιστεί και η εκτίμηση για την αδυναμία του ευρώ, ουσιαστικά οι προσδοκίες για το 2025 εξανεμίζονται.

Πιθανόν… οι εκτιμήσεις για τις αποδόσεις της ελληνικής αγοράς κινούνται υψηλότερα, μου είπε με νόημα η πηγή μου.

Οι «σωματοφύλακες»

Γι’ αυτό και στο ΧΑ χθες λειτούργησαν οι «σωματοφύλακες», μεταξύ των οποίων ο Τιτάνας, ο οποίος έπιασε τα 40 ευρώ, ο ΟΤΕ και οι τράπεζες, οι οποίοι κράτησαν την αγορά από το να ακολουθήσει τη «μοίρα» της Ευρώπης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν πιέσεις, όπως στη μετοχή του Ελλάκτωρ, οι οποίες μάλιστα περιορίστηκαν στο τέλος. Αλλά η μετοχή έχει κάνει τέτοια κίνηση που πολλοί της «συγχώρεσαν» την αδυναμία.

Με μόνο τρεις πτωτικές συνεδριάσεις μέσα στον Δεκέμβριο, η μετοχή άρχισε το μήνα από τα 1,74 ευρώ. Και κράτησε τη ζώνη των 1,93 ευρώ.

Οι προσδοκίες αρκετές άλλωστε, με το ισχυρό ταμείο και τα project στο ιστορικό οινοποιείο του Καμπά, στις Γούρνες Ηρακλείου και τη Μαρίνα Αλίμου.

Ουδείς ξεχνά και ταμείο των 507 εκατ. ευρώ, η οποία μπορεί να «μοχλεύσει» σε τραπεζικό δανεισμό περί τα 5 δισ.

—————————————

Και η πολλά υποσχόμενη

Πρώτα ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει το 100% της ELPEDISON η HELLENiQ ENERGY και μετά από 10 μέρες ότι πούλησε το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας!

Ποιος θα το πίστευε όταν η διοίκηση είχε παρουσιάσει το VISION 2025 στις αρχές του 2021, ότι μέσα σε 2 χρόνια θα είχε αλλάξει όλο το χαρτοφυλάκιο συμμετοχών της.

Πώληση της συμμετοχής (μειοψηφίας) σε ΔΕΠΑ υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας και ανεξαρτητοποίηση στην παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας!

Και όλα αυτά παράλληλα με δομικές αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση, δυνατή είσοδο στον χώρο των ΑΠΕ με μισό GW πλέον εγκατεστημένη ισχύ (από 27 ΜW τότε) και εξαιρετικές λειτουργικές επιδόσεις!

Μοιάζει απίστευτο όλα αυτά να έγιναν σε εταιρία που έχει συμμετοχή το Ελληνικό Δημόσιο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Να ναι καλά ο Σιάμισιης και η επιμονή του…

———————-

Και η άλλη πολλά υποσχόμενη

Δεν το επιβεβαιώνουν επισήμως από τον ΑΔΜΗΕ, βέβαια, αλλά εντάξει… το deal με το γαλλικό fund Meridiam για την είσοδο στον GSI, έχει κλείσει.

Οι Γάλλοι, όπως μαθαίνω, κινητοποιήθηκαν μετά και την τριμερή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ανάμεσα σε Μακρόν, Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη στο πλαίσιο της συμφωνίας Αθήνας – Λευκωσίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.

Είχε προηγηθεί και το μνημόνιο συναντίληψης που είχαν υπογράψει ο ΑΔΜΗΕ και η Meridiam τον περασμένο Ιούνιο. Όπως μαθαίνω οι Γάλλοι προχώρησαν κανονικά στους αναγκαίους οικονομοτεχνικούς ελέγχους της κοινοπραξίας GSI που έχει συστήσει ο ΑΔΜΗΕ και παρακολουθούσαν με υπομονή τις εξελίξεις γύρω από το θρίλερ του Σεπτεμβρίου για την επίτευξη της συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση.

Γαλλική σφραγίδα

Το έργο, όπως καταλαβαίνετε, έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία, και αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι καλώς επέμεινε η ελληνική πλευρά.

Η είσοδος της Meridiam, όπως μου σχολιάζουν πηγές, συνδέεται και με το γεωπολιτικό ενδιαφέρον των Γάλλων στην ευρύτερη περιοχή και ιδίως όταν υλοποιηθεί η επόμενη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με το Ισραήλ.

Διότι εκτός από την συμμετοχή της Nexans, για τις καλωδιακές υποδομές, η παρουσία της Meridiam δίνει επιπλέον πόντους και όπως μαθαίνω και… αφορμή παρουσίας του γαλλικού ναυτικού στην περιοχή.

Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο ότι την περασμένη εβδομάδα το Σαρλ Ντε Γκολ πέρασε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και προκάλεσε μια μικρή αναστάτωση στη γείτονα χώρα.
Λέτε να δούμε γαλλικές… μετακομίσεις, με τη μεταφορική έννοια πάντα.

—————————————–

Συνεχίζονται οι μετακομίσεις

Με την πραγματική έννοια, από την άλλη, στο «χορό» των μετακομίσεων φαίνεται ότι μπαίνει και η Epsilon Net, καθώς αγόρασε κτηριακό συγκρότημα στην Μεταμόρφωση, επί της Εθνικής Οδού.

Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρία θα μειώσει τα έξοδα μισθώσεων από τη μετακόμιση σε ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες θα αξιοποιηθούν  για μετεγκατάσταση διοικητικών υπηρεσιών & θυγατρικών εταιριών καθώς και για  νέες τεχνολογικές δομές που αναπτύσσει ο Όμιλος.

Θυμίζω εδώ ότι η εταιρεία είχε αποκτήσει κτηριακό συγκρότημα και στην Θεσσαλονίκη που βρίσκεται σε έναν από τους βασικούς οδικούς άξονες που οδηγούν στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Άλλωστε ο σχεδιασμός για ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι γνωστός.

———————————

Πότε αποφασίζει το ΣτΕ για το βρεφικό γάλα

Για τα μέσα Φεβρουαρίου του νέου έτους μαθαίνω πως μετατέθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για το γάλα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο έλαβε την παραπάνω απόφαση μετά από αίτημα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ έπειτα από προσφυγή, που κατέθεσε ο «Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Παιδικών Τροφών και Ειδικής Διατροφής Ελλάδος», κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικό και παράνομο πλαφόν.

Υποστηρίζει ότι το πλαφόν που επιβλήθηκε στην κατηγορία αυτή παιδικών προϊόντων είναι αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και σε συνταγματικές διατάξεις, όπως η επιχειρηματική και οικονομική ελευθερία, το ελεύθερο του ανταγωνισμού και η αρχή της ισότητας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories