Μικρή άνοδο της τάξης του 0,9% σημείωσε ο τζίρος στη βιομηχανία το Οκτώβριο.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Οκτωβρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2023, παρουσίασε αύξηση 0,9% έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2023 με το 2022.
Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Οκτωβρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 9,8%.
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2023 – Οκτωβρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2022 – Οκτωβρίου 2023, παρουσίασε αύξηση 1,1%, έναντι μείωσης 0,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Βιομηχανία: Κανένα σημάδι ανάκαμψης στην Ευρώπη
Σύγκριση σε ετήσια βάση
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 0,9% τον μήνα Οκτώβριο 2024, σε σύγκριση με τον
αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2023, προήλθε:
1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας:
– Αύξηση κατά 1,0 του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής προϊόντων καπνού, κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών, παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων, κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού π.δ.κ.α.
– Μείωση κατά 0,02% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Στη μείωση αυτή συνέβαλε η μεταβολή του δείκτη του διψήφιου κλάδου: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων.
2. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:
– Αύξηση κατά 3,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εσωτερικής Αγοράς
– Μείωση κατά 3,5% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς
Σύγκριση Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς
Η αύξηση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς κατά 3,4% τον μήνα Οκτώβριο 2024, σε σύγκριση με τον
αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2023, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της
βιομηχανίας:
– Αύξηση κατά 18,2% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων.
– Αύξηση κατά 3,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού π.δ.κ.α., παραγωγής προϊόντων καπνού, επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού, κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών.
Εξωτερική αγορά
Η μείωση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς κατά 3,5% τον μήνα Οκτώβριο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2023, προήλθε:
1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας:
– Μείωση κατά 15,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Στη μείωση αυτή συνέβαλε η μεταβολή του δείκτη του διψήφιου κλάδου: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων.
-Μείωση κατά 3,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Η μείωση αυτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, κατασκευής επίπλων, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, κατασκευής ειδών ένδυσης.
2. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:
– Μείωση κατά 3,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς Ευρωζώνης.
– Μείωση κατά 3,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς εκτός Ευρωζώνης.
Latest News
ΜΑΚΒΕΛ – EURIMAC: Λογισμικό ευφυούς γεωργίας αυξάνει την παραγωγή κατά 10%
Το λογισμικό ευφυούς γεωργίας της ΜΑΚΒΕΛ - EURIMAC μείωσε κατά 35% το αποτύπωμα άνθρακα συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη
ΙΟΒΕ: Ποιοι κλάδοι της βιομηχανίας πρωταγωνιστούν στην οικονομία [πίνακες]
Στη βιομηχανία είδαμε βελτίωση των προσδοκιών, στις 105,9 μονάδες τον Νοέμβριο, από 103,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ
Kαρόκης (MSD Ελλάδας): 1,2 δισ. ευρώ η δημοσιονομική επιβάρυνση από τo claw back στο φάρμακο
Στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με τις επιστροφές, τόνισε ο Αντώνης Καρόκης της MSD Ελλάδας