Καθώς το μέλλον του πολέμου στρέφεται προς την τεχνητή νοημοσύνη, η Ουκρανία διαθέτει έναν πολύτιμο πόρο: εκατομμύρια ώρες βίντεο από drones που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις στο πεδίο της μάχης.
Φυσικό αέριο: Πιέσεις στην Κομισιόν από εταιρείες για νέα συμφωνία διαμετακόμισης με Ουκρανία
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναπτυχθεί και από τις δύο πλευρές στο πεδίο της μάχης κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία για τον εντοπισμό στόχων, σαρώνοντας εικόνες πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί ένας άνθρωπος.
Ο Ολεξάντερ Ντμίτριεφ, ιδρυτής του OCHI, ενός μη κερδοσκοπικού ουκρανικού ψηφιακού συστήματος που συγκεντρώνει και αναλύει ροές βίντεο από περισσότερα από 15.000 πληρώματα drone που μάχονται στην πρώτη γραμμή, είπε στο Reuters ότι το σύστημά του είχε συλλέξει 2 εκατομμύρια ώρες, ή 228 χρόνια, βίντεο πεδίου μάχης από drones από το 2022.
Αυτό θα παρέχει ζωτικής σημασίας δεδομένα για να αξιοποιηθούν στην εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης.
«Αυτό [το υλικό] είναι τροφή για την τεχνητή νοημοσύνη: Αν θέλετε να διδάξετε μια τεχνητή νοημοσύνη, της δίνετε 2 εκατομμύρια ώρες [βίντεο], θα γίνει κάτι υπερφυσικό».
Ουκρανία: Εκπαίδευση μοντέλων ΑΙ για τακτικές μάχες
Σύμφωνα με τον Ντμίτριεφ, το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση μοντέλων AI σε τακτικές μάχης, τον εντοπισμό στόχων και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των οπλικών συστημάτων.
«Είναι ουσιαστικά η εμπειρία που μπορεί να μετατραπεί σε μαθηματικά», είπε, προσθέτοντας ότι ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μελετήσει τις τροχιές και τις γωνίες στις οποίες τα όπλα είναι πιο αποτελεσματικά.
Το σύστημα κατασκευάστηκε αρχικά το 2022 για να δώσει στους στρατιωτικούς διοικητές μια επισκόπηση των περιοχών τους στο πεδίο της μάχης δείχνοντάς τους πλάνα από drone από όλα τα κοντινά πληρώματα δίπλα-δίπλα σε μία οθόνη.
Αφού κυκλοφόρησε το σύστημα, η ομάδα που το έτρεχε συνειδητοποίησε ότι τα βίντεα που αποστέλλονται πίσω από drones θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα ως καταγραφή του πολέμου – έτσι άρχισαν να τα αποθηκεύουν.
Κατά μέσο όρο, ο Ντμίτριεφ είπε ότι πέντε ή έξι terabyte νέων δεδομένων προστέθηκαν κάθε μέρα από τις μάχες.
Ποιότητα εικόνας
Ο Ντμίτριεφ είπε ότι συνομιλούσε με εκπροσώπους ορισμένων από τους ξένους συμμάχους της Ουκρανίας που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για το σύστημά του OCHI, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.
Ο Σάμουελ Μπέντετ, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια που εδρεύει στις ΗΠΑ, είπε ότι μια τέτοια τεράστια δεξαμενή δεδομένων θα ήταν εξαιρετικά πολύτιμη για τη διδασκαλία των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για να προσδιορίσουν τι ακριβώς βλέπουν και ποια βήματα πρέπει να λάβουν.
«Οι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν αυτό διαισθητικά, αλλά οι μηχανές δεν μπορούν, και πρέπει να εκπαιδευτούν σε αυτό που είναι ή δεν είναι δρόμος, φυσικό εμπόδιο ή ενέδρα», είπε.
Η Κατερίνα Μπόνταρ, συνεργάτης στο κέντρο τεχνητής νοημοσύνης Wadhwani στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, είπε ότι το μέγεθος του συνόλου δεδομένων και η ποιότητα της εικόνας ήταν σημαντικά, καθώς τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έμαθαν να αναγνωρίζουν στόχους με βάση τα σχήματα και τα χρώματα.
Η Ουκρανία διαθέτει επίσης ένα άλλο σύστημα, που ονομάζεται Avengers, που αναπτύχθηκε από το υπουργείο Άμυνας της, το οποίο συγκεντρώνει και συλλέγει βίντεο από drones και CCTV.
Το υπουργείο αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες σχετικά με αυτό το σύστημα. Ωστόσο, έχει πει προηγουμένως ότι το Avengers εντοπίζει 12.000 ρωσικά κομμάτια εξοπλισμού την εβδομάδα χρησιμοποιώντας εργαλεία αναγνώρισης AI.
Χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούν ήδη συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για να πετάξουν οι ίδιοι σε στόχους χωρίς ανθρώπινη πλοήγηση και η Ουκρανία χρησιμοποιεί τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει στην ναρκοπέδηση της επικράτειάς της.
Ουκρανικές εταιρείες αναπτύσσουν σμήνη drone, όπου ένα σύστημα υπολογιστή θα μπορεί να εκτελεί εντολές για ένα διασυνδεδεμένο νέφος δεκάδων drones.
Η Ρωσία έχει επίσης διαφημίσει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης πεδίου μάχης, κυρίως για την αναγνώριση στόχων στα drones κρούσης Lancet, τα οποία έχουν αποδειχθεί θανατηφόρα κατά των ουκρανικών τεθωρακισμένων οχημάτων.
Latest News
Εκτινάσσεται παγκοσμίως η χρήση της GenAI από εργαζόμενους - Τι λέει έρευνα της EY
Η έρευνα της EY διαπιστώνει ότι η υιοθέτηση της GenAI συνδέεται με την ανάπτυξη και την ενίσχυση των δεξιοτήτων
Στα 62 δισ. δολάρια η αποτίμηση της αμερικανικής startup Databricks
Η χρηματοδότηση 10 δισ. δολαρίων θα φέρει στην Databricks αυξημένη ρευστότητα, περισσότερες εξαγορές και επέκταση στο εξωτερικό
Η Κίνα θέλει να κυριαρχήσει στην τεχνητή νοημοσύνη
Τα κινεζικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης είναι ήδη εξαιρετικά δημοφιλή και συμβαδίζουν με ορισμένα ανταγωνιστικά προερχόμενα από τις ΗΠΑ, υποστηρίζουν ειδικοί του κλάδου
Το αφεντικό της Softbank εξήγγειλε επένδυση-μαμούθ στις ΗΠΑ
Ο Mασαγιόσι Σον, ο δισεκατομμυριούχος CEO της SoftBank, στάθηκε δίπλα στον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ στο Mar-a-Lago
Πως οι νέοι νομικοί αναπτύσσουν τεχνολογικές δεξιότητες για ΑΙ
Τα δικηγορικά γραφεία και τα πανεπιστημιακά μαθήματα στοχεύουν στη βελτίωση της ψηφιακής γνώσης και εξειδίκευσης που χρειάζονται νέοι δικηγόροι
Πόσα βγάζει ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI – Πόσες μετοχές κατέχει
Ο CEO της OpenAI, λέει ότι αυτήν τη δουλειά ονειρευόταν από παιδί
Σε κίνδυνο το 40% των θέσεων εργασίας από την ΑΙ - Τι δείχνει έρευνα του ΔΝΤ
Τα οφέλη από τη χρήση της AI είναι ζητούμενο αν θα διαχυθούν σε όλη την οικονομία ή θα τροφοδοτήσουν την κοινωνική και οικονομική ανισότητα
Πώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος δεδομένων- Από τον Φάρο και τον Δαίδαλο μέχρι τα data centers
Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάγκη της για δεδομένα «φέρνει» και ένα κύμα επενδύσεων, από τα data centers και τα καλώδια οπτικών ινών μέχρι τον «Φάρο» και τον «Δαίδαλο»
Ήταν ο Χένρι Κίσινγκερ ένας «doomer» της τεχνητής νοημοσύνης;
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Χένρι Κίσινγκερ μετατράπηκε σε εμπειρογνώμονα στην AI - Ένα μεταθανάτιο υστερόγραφο σε ένα θέμα που προκαλεί τριγμούς, σημειώνει ο Economist
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI