Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κόστισε στη χώρα 27 δισεκατομμύρια λίρες (34,1 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πλήρους ανεξαρτησίας της, σύμφωνα με λεπτομερή ανάλυση ερευνητών του Κέντρου Οικονομικών Επιδόσεων του London School of Economics.

Το τίμημα για τους 24 μήνες μετά την «τελική έξοδο» της χώρας τον Ιανουάριο του 2021 αποδόθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου σε κατεστραμμένους εμπορικούς δεσμούς, ανέφερε η μελέτη.

Αν και το κόστος της εξόδου της χώρας από το εμπορικό μπλοκ ήταν υψηλό, δεν ήταν τόσο υψηλό όσο είχαν προβλέψει ορισμένοι αναλυτές, πρόσθεσε η μελέτη η οποία εκτιμά ότι οι μικρές επιχειρήσεις έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από την επαναφορά των εμπορικών φραγμών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, με αρκετές χιλιάδες βρετανικές εταιρείες να αποφασίζουν να σταματήσουν τις συναλλαγές με την ΕΕ ως αποτέλεσμα των νέων δεδομένων. Ωστόσο, οι μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετώπισαν καλύτερα την έξοδο της χώρας από το μπλοκ, και συνέχισαν να διαπραγματεύονται σε ουσιαστικά επίπεδα πριν από το Brexit.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους αφού εξέτασαν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τελωνειακά αρχεία που συνέλεξε η τελωνειακή υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με περισσότερες από 100.000 εταιρείες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μέχρι το τέλος του 2022, περίπου δύο χρόνια αφότου η Βρετανία και η ΕΕ υπέγραψαν τη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας ή TCA, η χώρα εξήγαγε 6,4% λιγότερο όγκο αγαθών στην Ευρώπη και εισήγαγε 3,1% λιγότερο.

Ωστόσο, η μείωση τόσο στις εισαγωγές όσο και στις εξαγωγές αναμενόταν να ήταν χειρότερη, με το Office for Budget Responsibility ή OBR, τον ανεξάρτητο οικονομικό φορέα προβλέψεων της βρετανικής κυβέρνησης, να έχει δηλώσει νωρίτερα ότι αναμένει η χώρα να δει πτώση 15% στις εμπορικές συναλλαγές του Brexit και μείωση 4% του εθνικού εισοδήματος.

Η ανάλυση από το London School of Economics, σημειώνει ότι οι προβλέψεις του OBR θα μπορούσαν να καταλήξουν να είναι σωστές, αλλά αυτό μπορεί να μην συμβεί με βάση τα τρέχοντα δεδομένα.

Η Βρετανία και η ΕΕ έχουν προγραμματίσει να αρχίσουν να συζητούν τον Ιανουάριο για πιθανή ενημέρωση του TCA, για να διευκολύνουν τις συναλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών τα επόμενα χρόνια. Η υφιστάμενη εμπορική συμφωνία TCA περιλαμβάνει εμπόδια στο εμπόριο, όπως τελωνειακούς ελέγχους και πρόσθετα έγγραφα, καθώς και ειδικούς φόρους κατανάλωσης και ελέγχους στις μετακινήσεις φυτών και ζώων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή