
Η στεγαστική κρίση αποτελεί ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα που απασχολούν τις ευρωπαϊκές πόλεις, και οι δήμαρχοι μεγάλων μητροπόλεων προχώρησαν σε μια ισχυρή κίνηση, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει άμεσα.
Με την επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνουν την κρισιμότητα του προβλήματος, το οποίο επηρεάζει εκατομμύρια πολίτες.
Οι υπογράφοντες, εκπροσωπώντας πόλεις όπως η Βαρκελώνη, η Ρώμη, το Άμστερνταμ και το Παρίσι, υπογραμμίζουν ότι η στεγαστική κρίση πλήττει δυσανάλογα ευάλωτες ομάδες, όπως νέους, μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα χαμηλού εισοδήματος. Επίσης, σημειώνουν την ανησυχητική αύξηση στον αριθμό των αστέγων, που έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.
Η επιστολή καλεί την ΕΕ να εφαρμόσει μέτρα που θα διασφαλίζουν την πρόσβαση σε προσιτή και επαρκή στέγαση, τονίζοντας ότι «ο χρόνος είναι ουσιαστικός» και οι πολίτες χρειάζονται λύσεις «τώρα». Πρόκειται για μια ισχυρή υπενθύμιση ότι η στέγαση είναι βασικό δικαίωμα, το οποίο χρειάζεται να διαφυλαχθεί ως προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή ατζέντα.
«Αυτή η έλλειψη έχει γίνει ιδιαίτερα κρίσιμη και για τους βασικούς εργαζόμενους και τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης», σημειώνεται στην επιστολή. «Και κινδυνεύει να διαβρώσει το κοινωνικό θεμέλιο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και να υπονομεύσει την ικανότητα των πόλεων να προσελκύουν και να διατηρούν ταλέντα, απειλώντας την ανταγωνιστικότητά τους».
Στεγαστική κρίση: Αυξήσεις έως και 47%
Σε όλο το μπλοκ των 27 μελών, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 47% μεταξύ 2010 και 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, με τα ενοίκια να αυξάνονται κατά 18% την ίδια περίοδο. Σε ορισμένες χώρες, περισσότερο από το ένα πέμπτο των νοικοκυριών ξοδεύουν το 40% ή περισσότερο του καθαρού εισοδήματός τους για στέγαση.
Οι πόλεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της κρίσης, με τις διαμαρτυρίες για τη στέγαση να ξεσπούν από τη Μαδρίτη έως το Μιλάνο.
Οι δήμαρχοι είπαν ότι προσπάθησαν να κάνουν ό,τι μπορούσαν εντός των ορίων των πόρων τους. «Ωστόσο, πολλές πόλεις εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με δύσκολες αποφάσεις, όπως εάν θα δοθεί προτεραιότητα στις επενδύσεις στην κατασκευή νέων κατοικιών, στην καταπολέμηση των αστέγων ή στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του υπάρχοντος οικιστικού αποθέματος», ανέφερε η επιστολή, σύμφωνα με τον Guardian, η οποία υπογράφηκε επίσης από τους δημάρχους. του Μιλάνου, της Λισαβόνας, της Λειψίας, της Λυών, της Μπολόνια και της Βουδαπέστης.
Η επιστολή έρχεται μετά την απόφαση της φον ντερ Λάιεν, ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να διορίσει τον πρώτο επίτροπο της ΕΕ για τη στέγαση.
Στην επιστολή τους, οι δήμαρχοι χαιρέτησαν τον πρόσφατο διορισμό του Dan Jørgensen και τον προέτρεψαν να τους επιτρέψει να πάρουν θέση στο τραπέζι λήψης αποφάσεων καθώς και να χαράξουν μια γρήγορη διαδρομή που θα επέτρεπε στις πόλεις να έχουν άμεση πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ για κοινωνική και οικονομικά προσιτή στέγαση.
«Πιστεύουμε ότι αυτός ο νέος πολιτικός όρος θα πρέπει να οικοδομήσει μια νέα δυναμική για την αντιμετώπιση μιας από τις πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία», πρόσθεσαν.
Πηγή: in.gr


Latest News

LVMH: Ακόμη ένα πλήγμα μετά την πτώση πωλήσεων – Τι συμβαίνει με τα σενάρια διαδοχής
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της LVMH, είναι αυτή που έχει αρχίσει να επιβαρύνει την εικόνα του ομίλου

Η αντίσταση του Χάρβαρντ στα νέα ήθη Τραμπ θα του κοστίσει 9 δισ. δολάρια
Μετά από εβδομάδες που δήλωνε πρόθυμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ για την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού», ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, διάδοχος της Κλοντίν Γκέι που παραιτήθηκε έχοντας δεχθεί αφόρητες πιέσεις λόγω τω αντισημιτικών σχολίων της, φαίνεται ότι έφτασε… στα όριά του με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια. Ο Γκάρμπερ υποστήριξε […]

Γιατί ο Ντίμον πουλά μετοχές της JPMorgan
Ο CEO της JPMorgan ξεκίνησε από το περασμένο έτος να εκφορτώνει μετοχές της τράπεζας

Η Nissan μειώνει την παραγωγή των μοντέλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω δασμών
Η Nissan είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους άλλους ανταγωνιστές της

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες