
Η Βόρεια Μακεδονία δανείστηκε ακόμη 500 εκατομμύρια ευρώ από την Ουγγαρία.
Τη σχετική συμφωνία υπέγραψε στη Βουδαπέστη η υπ. Οικονομικών της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Ντιμιτρίεσκα-Κότσοσκα με εκπρόσωπο της ουγγρικής τράπεζας Export-Import Bank.
Ουγγαρία: Υποβάθμιση προοπτικής του αξιόχρεου από τον Moody’s
Όπως ανέφερε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, το νέο αυτό δάνειο 500 εκατ. ευρώ από την Ουγγαρία θα διατεθεί για την αποπληρωμή ευρωομόλογου που είχε εκδώσει η χώρα το 2018 και το οποίο λήγει στις 25 Ιανουαρίου 2025.
Η εκταμίευση του ποσού θα γίνει στις 9 ή 10 Ιανουαρίου 2025, όπως είπε η υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Μακεδονίας.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η Βόρεια Μακεδονία δανείστηκε 500 εκατ. ευρώ από την Ουγγαρία, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων της χώρας και τα άλλα 250 εκατ. ευρώ στους δήμους της χώρας για τη χρηματοδότηση δημοτικών έργων.
Τα δύο αυτά δάνεια, συνολικού ύψους ενός δισ. ευρώ, είχαν συμφωνήσει οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, κατά τη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Ιούλιο στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Το επιτόκιο των δύο αυτών δανείων ανέρχεται στο 3,25%, με τριετή περίοδο χάριτος και αποπληρωμή σε 15 έτη.
Η υπ. Οικονομικών της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε πως η χώρα απευθύνθηκε στην Ουγγαρία για το δάνειο αυτό και όχι στις διεθνείς αγορές, διότι στη δεύτερη περίπτωση το επιτόκιο θα ανερχόταν τουλάχιστον στο 6% και οι όροι δεν θα ήταν τόσο ευνοϊκοί, όπως είπε.
Στροφή προς την Ουγγαρία από το VMRO
Από τη στιγμή που το δεξιό VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέλαβε τη διακύβερνηση της Βόρειας Μακεδονίας (τον Ιούνιο του 2024), η χώρα έχει στραφεί στην Ουγγαρία, τόσο για πολιτική όσο και για οικονομική υποστήριξη. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και το κόμμα διατηρούν πολύ στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας και το κόμμα αυτού.
Ο Β. Όρμπαν, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο πραγματοποίησε στα τέλη Σεπτεμβρίου επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον πρωθυπουργό της τελευταίας, Χρ. Μίτσκοσκι, ο οποίος τον αποκάλεσε μεγάλο φίλο της χώρας του και ισχυρό υποστηρικτή της ευρωπαϊκής της πορείας.
Πηγή: in.gr


Latest News

ΗΠΑ: Πώς μία διαρροή αποκαλύπτει τα βάθη της απέχθειας της κυβέρνησης Τραμπ για την Ευρώπη;
Τα μηνύματα που μοιράστηκαν οι υπουργοί του Τραμπ κατά λάθος με δημοσιογράφο του Atlantic αποκαλύπτουν την αλήθεια για το πώς αισθάνονται οι Αμερικανοί αξιωματούχοι για τους συμμάχους τους στην Ευρώπη

Τι αλλάζει στις άδειες οδήγησης ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός
Τουλάχιστον δύο χρόνια δοκιμαστική περίοδος για τους νέους οδηγούς στην ΕΕ - Πρόσβαση μέσω smartphone στις άδειες οδήγησης

Φεύγει η σκόνη, έρχονται βροχές – Στους 26 βαθμούς έφτασε ο υδράργυρος
Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες

ΗΠΑ: Ρωσία και Ουκρανία συμφωνούν για εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα
Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

«Δεν υιοθετήθηκε κοινή δήλωση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία» – Λαβρόφ: «Εφικτή η συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα»
Ρώσος γερουσιαστής τόνισε ότι η δήλωση δεν υιοθετήθηκε λόγω «της θέσης της Ουκρανίας» - Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ

Επίκαιρο παρά ποτέ το «Eθνικόν είναι το αληθές» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Ζούμε σε εξαιρετικά ταραγμένους καιρούς και πολλές από τις σταθερές, τις οποίες θεωρούσαμε δεδομένες τις τελευταίες δεκαετίες, τίθενται σε αμφισβήτηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός

«Θα αγωνιστούμε ενάντια στο πραξικόπημα» - Nέο μήνυμα Ιμάμογλου από τη φυλακή
«Όταν έρθουμε στην εξουσία, δεν θα κάνουμε αυτό που μας κάνατε εσείς», έγραψε σε νέα ανάρτησή του ο Εκρέμ Ιμάμογλου

Ανησυχία στην ΕΕ από την γκάφα των υπουργών του Τραμπ - Τι σημαίνει η «top secret» διαρροή
Αμερικανός δημοσιογράφος βρέθηκε αναπάντεχα προσκεκλημένος σε απόρρητη διαδικτυακή συζήτηση - Τι φοβούνται οι Βρυξέλλες

Το μήνυμα Μαρινάκη για την 25η Μαρτίου
Το μήνυμα που έστειλε ο Βαγγέλης Μαρινάκης σε όλους τους Έλληνες για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου.

Δίνει ο Ερντογάν το... «δαχτυλίδι» στον Ιμάμογλου;
Οι εξελίξεις που μπορεί να προκαλέσει η υπόθεση Ιμάμογλου και οι επιπτώσεις της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις