Οι κατασκευαστές προϊόντων και εξοπλισμού για φωτοβολταϊκά της Κίνας μαθαίνουν ότι χρειάζονται αυτοσυγκράτηση για να επιβιώσουν, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο το Bloomberg.

Alpha Bank: Χρηματοδότηση 300 εκατ. σε Metlen για 5 φωτοβολταϊκά πάρκα στη Ρουμανία

Περισσότερες από 30 από τις κορυφαίες εταιρείες της χώρας υπέγραψαν ένα πρόγραμμα αυτοπειθαρχίας στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών της Κίνας την περασμένη εβδομάδα, σε μια συμφωνία που διαμορφώθηκε σύμφωνα με τον τρόπο με τον οποίο ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ)  διαχειρίζεται την προσφορά του σε πετρέλαιο. Οι εταιρείες θα λάβουν ποσοστώσεις για το πόσο μπορούν να παράγουν το επόμενο έτος, με βάση το υπάρχον μερίδιο αγοράς και την ικανότητά τους καθώς και την αναμενόμενη ζήτηση, όπως ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτή τη στιγμή στην βιομηχανία ηλιακή ενέργειας της Κίνας υπάρχει αρκετή χωρητικότητα για την κατασκευή περισσότερων από 1.100 γιγαβάτ πάνελ ετησίως

Η συμφωνία αυτή έρχεται καθώς η βιομηχανία ηλιακών συστημάτων της Κίνας αντιμετωπίζει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και επιβράδυνση της ζήτησης. Οι εταιρείες επικεντρώνονται στην εξάλειψη των επιπτώσεων της κρίσης εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος ή και περισσότερο πριν αρχίσουν να ανακάμπτουν τα κέρδη τους.

Η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια απότομη ανατροπή σκηνικού μετά από χρόνια σκληρού ανταγωνισμού που γονάτισαν τη βιομηχανία, ενώ ταυτόχρονα οδήγησε σε μείωση τις τιμές και ανέβασε την ποιότητα σε σημείο που η ηλιακή ενέργεια είναι η φθηνότερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή ενέργειας.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν οι ποσοστώσεις μπορούν να επιτύχουν σε έναν τόσο κατακερματισμένο και ανταγωνιστικό κλάδο. Αλλά αυτό που είναι σαφές από τα σχόλια που έγιναν από στελέχη ηλιακής ενέργειας σε δύο εκδηλώσεις υψηλού προφίλ την περασμένη εβδομάδα – τη Σύνοδο Κορυφής του BloombergNEF στη Σαγκάη και τη συγκέντρωση της Ένωσης Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών της Κίνας στο Yibin, Sichuan – είναι η απόγνωση πίσω από την κίνηση.

Στόχος η «επιβίωση» για τις βιομηχανίες που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά

«Η λέξη-κλειδί για την επόμενη χρονιά η επιβίωση», δήλωσε ο Xing Guoqiang, επικεφαλής τεχνολογίας στην Tongwei Co., στην εκδήλωση της Σαγκάης. «Το 2025 θα είναι πολύ σημαντικό για πολλές εταιρείες να επιβιώσουν σε αυτόν τον κύκλο».

Η ρίζα των δεινών του κλάδου ήταν η κατασκευή εργοστασίων που ξεκίνησε το 2021, η οποία οδήγησε σε τεράστια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, ειδικά στην Κίνα, όπου λαμβάνει χώρα πάνω από το 80% της παγκόσμιας παραγωγής. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αρκετή χωρητικότητα για την κατασκευή περισσότερων από 1.100 γιγαβάτ πάνελ ετησίως. Αυτό όχι μόνο είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που αναμένεται να έχει εγκαταστήσει ο κόσμος το 2024, αλλά είναι περισσότερο από ό,τι θα χρειαστεί μέχρι το 2035, σύμφωνα με τις προβλέψεις του BloombergNEF.

Η ηλιακή ενέργεια δεν είναι η μόνη όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην Κίνα, όπου η ιλιγγιώδης ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησε σε υπερβολικές επενδύσεις που τώρα τρέχουν μπροστά από μια επιβραδυνόμενη οικονομία. Από τα μεταλλουργεία χαλκού έως τις χαλυβουργίες και τα διυλιστήρια πετρελαίου, οι βιομηχανίες σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του να συμφωνούν όλοι ότι τα εργοστάσια πρέπει να κλείσουν και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να είναι ο πρώτος που θα κάνει το βήμα.

Στην ηλιακή βιομηχανία της Κίνας αυξήθηκε η ζήτηση για τα προϊόντα της, αλλά αυτό πλέον εξασθενεί. Οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις αυξήθηκαν κατά 76% το 2023 και αναμένεται να αυξηθούν κατά άλλο 34% φέτος, αλλά η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σε μόλις 8% το 2025, σύμφωνα με το BloombergNEF. Οι εμπορικές εντάσεις είναι επίσης ένας παράγοντας, που ωθεί τις κινεζικές εταιρείες να δημιουργήσουν εργοστάσια σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Ινδονησία για να προσπαθήσουν να αποφύγουν την αύξηση των δασμών.

Μείωση τιμών λόγω πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας

Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ανάγκασε τις εταιρείες να μειώσουν τις τιμές τους, σε πολλές περιπτώσεις κάτω από το κόστος παραγωγής. Η Longi Green Energy Technology Co., μέχρι πρόσφατα ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλιακών πάνελ, αναμένεται να σημειώσει καθαρή ζημία σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων φέτος, αφού πραγματοποίησε κέρδη άνω των 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Τα περισσότερα στελέχη είπαν ότι δεν περίμεναν ότι η κατάσταση βελτίωση μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2025, αν και ορισμένοι ήταν ακόμη πιο απαισιόδοξοι.

«Λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον επίπεδο χωρητικότητας, μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια για να φτάσει ο κλάδος στο κατώτατο σημείο του», δήλωσε ο Zhang Longgen, πρόεδρος της United Solar Polysilicon, στη Σαγκάη.

Πάντως πολλά στελέχη της βιομηχανάις εστιάζουν στην ανάγκη να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί ο φαύλος ανταγωνισμός, αναφέροντας τον ΟΠΕΚ ως μοντέλο διαχείρισης των τιμών. Την ίδια στιγμή, ορισμένοι ήταν διφορούμενοι σχετικά με το εάν οι εταιρείες θα τηρήσουν τους νέους κανόνες.

«Αν δώσεις μια υπόσχεση, πώς θα την τηρήσεις στην πραγματικότητα;» ρώτησε ο Lu Chuan, πρόεδρος της Chint New Energy Technology Co. «Πώς επιτυγχάνετε συναίνεση και λαμβάνετε τιμωρητικά μέτρα ελλείψει αυτοπειθαρχίας; Νομίζω ότι αυτά τα θέματα θα συνεχίσουν να συζητούνται στο μέλλον».

Ωστόσο, η συμφωνία θα πρέπει τουλάχιστον να βοηθήσει να σταματήσει η αιμορραγία στον τομέα και θα μπορούσε να συμβάλει στην ώθηση των τιμών. Τώρα, είναι απλώς ένα ερώτημα πόσο καλά οι εταιρείες υλοποιούν το σχέδιο.

«Μπαίνουμε στη νέα εποχή του ΟΠΕΚ όπου η παραδοσιακή ανάλυση προσφοράς-ζήτησης μπορεί να είναι λιγότερο σχετική εάν η εκτέλεση είναι σωστή», δήλωσε ο αναλυτής της Jefferies Financial Group Inc., Άλαν Λάου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green