«Πρεσβευτές» μιας μοναδικής παράδοσης, που βασίζεται στο ιδιαίτερο οικοσύστημα της θηραϊκής γης, είναι τα προϊόντα, που προέρχονται από ηφαιστειακά εδάφη. Σε ένα τέτοιο μοναδικό οικοσύστημα, που δημιουργήθηκε από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις του ηφαιστείου μεγαλουργεί το Ασύρτικο, η μοναδική αυτή και ξεχωριστή ελληνική γηγενής ποικιλία αμπέλου, η οποία «ταξίδεψε» στην Ευρώπη, ξεδιπλώνοντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά της ηφαιστειακής κληρονομιάς του.
Συνοδοιπόροι σε αυτό το «ταξίδι» της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – Santo Wines, με τα εξαιρετικά κρασιά ΠΟΠ Σαντορίνης, ήταν οι κοινοπραξίες ιταλικών οίνων Soave και Lessini Durello, και η κοινοπραξία τυριού Veneto Monte Veronese. Από κοινού συμμετέχοντας στο έργο «HEVA – Ήρωες της ηφαιστειακής γεωργίας της Ευρώπης» πραγματοποίησαν εκστρατεία ενημέρωσης σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Σουηδία και Ισπανία), για την ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων καταναλωτών σχετικά με την αξία της αμπελουργίας και της παραγωγής τυριών ηφαιστειακής προέλευσης.
Κρασί: Ανατροπές στην ευρωπαϊκή αγορά – Η Ιταλία προσπέρασε την Γαλλία [γράφημα]
Μέσα από το έργο HEVA, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δόθηκε η δυνατότητα να αναδειχτεί η σημασία της ηφαιστειακής κληρονομιάς της Σαντορίνης στην ποιότητα και τρόπο παραγωγής των κρασιών, σε ένα ευρωπαϊκό κοινό επιλεγμένων και επιδραστικών επαγγελματιών.
Φέτος το καλοκαίρι θα πάρει «σάρκα και οστά» το νέο οινοτουριστικό συνεταιριστικό κέντρο, όπως αποκαλύπτει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού
Νέο… σπίτι για το κρασί
Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – Santo Wines , η οποία η οποία ιδρύθηκε στην αρχική της μορφή το 1911, ως «Ταμείο Αμύνης Οινοπαραγωγής Θήρας», αποτελεί ένα επιτυχημένο συνεταιριστικό μοντέλο. Σήμερα αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους Συνεταιρισμούς της Ελλάδας και της Ευρώπης με 1.200 μέλη.
Το… μυστικό της επιτυχίας της Santo Wines, όπως εξηγεί στον ΟΤ, ο πρόεδρος και βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, Μάρκος Καφούρος είναι ότι «έχουμε την τύχη η Σαντορίνη να αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Εκμεταλλευτήκαμε τα πλεονεκτήματα που μας δίνει ο τόπος μας, μετατρέποντάς τα σε σύμμαχο και όπλο. Υπάρχει ένα αρμονικό πάντρεμα με τον τουρισμό. Εμάς μας βοηθάει ο τουρισμός γιατί έχουμε μια μεγάλη αγορά τον τόπο μας και εμείς βοηθάμε τον τουρισμό καθώς τον εμπλουτίζουμε με γαστρονομία, επισκέψιμα οινοποιεία, με τη διατήρηση του φυσικού τοπίου, του αμπελώνα μας».
Μάλιστα, φέτος το καλοκαίρι θα πάρει «σάρκα και οστά» το νέο οινοτουριστικό συνεταιριστικό κέντρο, όπως αποκαλύπτει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.
«Είχαμε προχωρήσει στην αναστύλωση και την ανακαίνιση του κτιρίου ενός παλιού ντοματάδικου της δεκαετίας του ’50. Αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα μιας άλλης εποχής αναστυλώθηκε εκ βάθρων και θα αποτελέσει το νέο σπίτι για μας, του κρασιού στη νότια Σαντορίνη, στην περιοχή Βλυχάδα. Εκεί εκτός από το οινοποιείο μας θα αναπτυχθεί το δεύτερο οινοτουριστικό κέντρο στη Σαντορίνη, Συνεταιριστικό, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα δίπλα στο κύμα να απολαμβάνουν και να έχουν μια οινική εμπειρία και εκπαίδευση. Γενικότερα θα μπορούν να έρθουν πιο κοντά στο κρασί και στον πρωτογενή τομέα του νησιού», σημείωσε.
«’Εχει περάσει στο DNA μας και λόγω της νησιωτικής καταγωγής μας, η εξωστρέφεια»
«Ηρωϊκά» αμπέλια και παραγωγοί
Μέσα από συνέργειες και συλλογικές δράσεις λειτουργεί η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων «Santo Wines». Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στον ΟΤ ο κ. Καφούρος, «έχει περάσει στο DNA μας και λόγω της νησιωτικής καταγωγής μας, η εξωστρέφεια».
Το έργο HEVA της Ευρώπης, έδωσε την ευκαιρία να αναδειχτούν όλα τα «ηρωικά» αμπέλια και όλοι οι ηρωικοί παραγωγοί, που υπάρχουν σε περιοχές της Ευρώπης αλλά και σε όλο τον κόσμο και… εκτελούν την αμπελοκαλλιέργεια υπό δυσμενής συνθήκες.
«Στη μεν Σαντορίνη μιλάμε για ένα εντελώς άνυδρο περιβάλλον, ανεμοδαρμένο με μια ηφαιστειακή γη που είναι σαν πούδρα. Στην Ευρώπη αντίστοιχα, υπάρχουν και ηφαιστειακά ημιορεινά τοπία όπου οι κλίσεις είναι τεράστιες και χρειάζεται να επιστρατεύονται ακόμα και μουλάρια και τελεφερίκ για να πραγματοποιηθεί ένας τρύγος. Μιλάμε πραγματικά για ηρωικούς αμπελώνες», τονίζει ο κ. Καφούρος.
Τα προϊόντα λόγω του ηφαιστειακού εδάφους αποκτούν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ειδικά υψηλή ποιότητα
Όταν το κρασί της Santo Wines συναντά το τυρί
Το έργο HEVA – Ήρωες της ηφαιστειακής γεωργίας της Ευρώπης, το οποίο φτάνει στο τέλος της, έδωσε την ευκαιρία στην Ένωση Συνεταιρισμών να έρθει κοντά με τις κοινοπραξίες ιταλικών οίνων Soave και Lessini Durello, αλλά και την κοινοπραξία τυριού Veneto Monte Veronese.
«Με τη συνεργασία αυτή ουσιαστικά πετύχαμε να μας γνωρίσει ο κόσμος, να γνωρίσει τα κρασιά της Σαντορίνης αλλά και τα άλλα ιταλικά προϊόντα, και μάλιστα να γνωρίσει όχι μόνο την ταυτότητα αλλά και το πώς παντρεύονται αυτά μεταξύ τους», τονίζει στον ΟΤ ο κ. Καφούρος.
Από κει και πέρα μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι «το χτίσιμο της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, των καταναλωτών, των ειδικών στο χώρο του κρασιού σε ότι αφορά τις ηφαιστειακές περιοχές, στις οποίες γίνεται μια πολύ σημαντική προσπάθεια για την παραγωγή εξαιρετικών προϊόντων. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε δύο, το κρασί και το τυρί».
Ταυτόχρονα, μέσα από το έργο αναδείχτηκε ότι σε αυτές τις αμπελουργικές περιοχές τα προϊόντα λόγω του ηφαιστειακού εδάφους αποκτούν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ειδικά υψηλή ποιότητα. «Στη Σαντορίνη τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν να κάνουν με την ορυκτότητα, την μεταλλικότητα των ηφαιστειακών πετρωμάτων. Γι’ αυτό ακριβώς το Ασύρτικο της Σαντορίνης είναι μοναδικό με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως της υψηλής ποιότητας και οξύτητας, της παρατεταμένης επίγευσης αλλά και της μακροζωίας».
«Το παραδοσιακό κλάδεμα της Σαντορίνης, αυτό που είναι γνωστό σαν κουλούρι, όπου γίνεται σαν μικρά καλάθια και μέσα εκεί προστατεύεται το σταφύλι και από τους ανέμους αλλά και από την έντονη ηλιοφάνεια το καλοκαίρι»
Η διαφοροποίηση της Σαντορίνης
Το ηφαιστειακό έδαφος, το κλίμα, η ποικιλία, αλλά και ο ανθρώπινος παράγοντας με την ιδιαίτερη καλλιεργητική πρακτική, είναι τα βασικά συστατικά που σύμφωνα με τον κ. Καφούρο, διαφοροποιούν τη Σαντορίνη ως αμπελουργική περιοχή αλλά και την υψηλή ποιότητα του κρασιού.
«Στη Σαντορίνη έχουμε το ηφαιστειακό έδαφος, το αιγαιοπελαγίτικο περιβάλλον και τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες, με τους ισχυρούς βοριάδες και την έντονη ξηρασία. Την ίδια στιγμή διαθέτουμε μια μοναδική ελληνική γηγενής ποικιλία, το Ασύρτικο, που προσαρμόστηκε σε αυτές τις συνθήκες και σε αυτό το περιβάλλον και ανέπτυξε το μέγιστο καλύτερο αποτέλεσμα που μπορεί να δώσει», επισημαίνει χαρακτηριστικά στον ΟΤ, ο πρόεδρος της Ένωσης.
Ιδιαίτερα σημαντικός όμως είναι οι παραγωγοί και η καλλιεργητική πρακτική και τεχνική που εφάρμοσαν οι άνθρωποι στην πάροδο εκατοντάδων χρόνων: «Το παραδοσιακό κλάδεμα της Σαντορίνης, αυτό που είναι γνωστό σαν κουλούρι, όπου γίνεται σαν μικρά καλάθια και μέσα εκεί προστατεύεται το σταφύλι και από τους ανέμους αλλά και από την έντονη ηλιοφάνεια το καλοκαίρι», μας εξηγεί ο κ. Καφούρος.
Οι «μάχες» της Santo Wines
Η δράση της Ένωσης είναι συνεχής, ενώ οι μάχες που δίνουν διαχρονικές. «Εμείς δίνουμε μια συνεχή και διαχρονική μάχη διεκδικώντας το έδαφος πού μας αναλογεί για να μην μειωθεί, σταματώντας τη συρρίκνωση του αμπελώνα έναντι άλλων δράσεων κυρίως τουριστικών. Μάλιστα, καθώς βρισκόμαστε στο κατώφλι της διαμόρφωσης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν κάποιες ανησυχίες, αφού στην αρχική πρόταση δε φαίνεται ο αμπελώνας να προστατεύεται, όπως τουλάχιστον ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια», τονίζει ο κ. Καφούρος.
Latest News
Τι ανατροπές φέρνει η Mercosur στο παγκόσμιο εμπόριο
Η συμφωνία με τις χώρες Mercosur συναντά τις αντιδράσεις των ευρωπαίων αγροτών - Πότε και πώς θα επικυρωθεί στην ΕΕ
Ποιο είναι το μεγαλύτερο διατροφικό πρόβλημα στην Ευρώπη;
Τι απαντά ο δημιουργός του Nutri-Score για τα λόμπι - Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την υγεία των Ευρωπαίων
Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε παραγωγούς
Για όσους παραγωγούς υπάρξουν εκκρεμότητες μετά τη σημερινή πληρωμή, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες
Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση της νέας ΚΑΠ – Ποιες αλλαγές έρχονται
Οι αλλαγές στο ΣΣ ΚΑΠ είναι προς όφελος των παραγωγών και συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του, δήλωσε ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας
Παρατείνεται η ισχύς των αδειών φύτευσης αμπέλου
Ποια δικαιολογητικά πρέπει να κατατεθούν στις ΔΑΟ/ΔΑΟΚ για τις άδειες φύτευσης στο αμπέλι - Όλη η διαδικασία
Στα 1,8 εκατ. ευρώ η ενίσχυση για τη μελισσοκομία στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους
Σε τι ποσό θα κυμανθεί ανά επιλέξιμη κυψέλη η ενίσχυση για τη μελισσοκομία - Οι δικαιούχοι και οι όροι επιλεξιμότητας
Ενεργοποιείται από τον ΕΛΓΑ το RF στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών
Υπογράφηκε σχετική σύμβαση μεταξύ του ΕΛΓΑ και της αρμόδιας Τράπεζας, προκειμένου μέχρι τέλος του χρόνου να διευθετηθεί το εν λόγω ζήτημα
Μεγάλες απώλειες για το σιτάρι - Σε πτωτική πορεία η τιμή
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Σικάγο υποχωρούν για έκτη ημέρα
Αποσαφήνιση των διατάξεις για τις δασικές εκτάσεις με γεωργική δραστηριότητα ζητά η ΕΘΕΑΣ
Τι ειπώθηκε σε σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για τις δασικές εκτάσεις με γεωργική δραστηριότητα – Οι προτάσεις που κατέθεσε η ΕΘΕΑΣ
Τα τρία βήματα για την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Στο ερώτημα για το πώς θα καταστεί η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ διαφανής και αντικειμενική απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας