«Πρεσβευτές» μιας μοναδικής παράδοσης, που βασίζεται στο ιδιαίτερο οικοσύστημα της θηραϊκής γης, είναι τα προϊόντα, που προέρχονται από ηφαιστειακά εδάφη. Σε ένα τέτοιο μοναδικό οικοσύστημα, που δημιουργήθηκε από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις του ηφαιστείου μεγαλουργεί το Ασύρτικο, η μοναδική αυτή και ξεχωριστή ελληνική γηγενής ποικιλία αμπέλου, η οποία «ταξίδεψε» στην Ευρώπη, ξεδιπλώνοντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά της ηφαιστειακής κληρονομιάς του.
Συνοδοιπόροι σε αυτό το «ταξίδι» της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – Santo Wines, με τα εξαιρετικά κρασιά ΠΟΠ Σαντορίνης, ήταν οι κοινοπραξίες ιταλικών οίνων Soave και Lessini Durello, και η κοινοπραξία τυριού Veneto Monte Veronese. Από κοινού συμμετέχοντας στο έργο «HEVA – Ήρωες της ηφαιστειακής γεωργίας της Ευρώπης» πραγματοποίησαν εκστρατεία ενημέρωσης σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Σουηδία και Ισπανία), για την ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων καταναλωτών σχετικά με την αξία της αμπελουργίας και της παραγωγής τυριών ηφαιστειακής προέλευσης.
Κρασί: Ανατροπές στην ευρωπαϊκή αγορά – Η Ιταλία προσπέρασε την Γαλλία [γράφημα]
Μέσα από το έργο HEVA, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δόθηκε η δυνατότητα να αναδειχτεί η σημασία της ηφαιστειακής κληρονομιάς της Σαντορίνης στην ποιότητα και τρόπο παραγωγής των κρασιών, σε ένα ευρωπαϊκό κοινό επιλεγμένων και επιδραστικών επαγγελματιών.
Φέτος το καλοκαίρι θα πάρει «σάρκα και οστά» το νέο οινοτουριστικό συνεταιριστικό κέντρο, όπως αποκαλύπτει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού
Νέο… σπίτι για το κρασί
Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – Santo Wines , η οποία η οποία ιδρύθηκε στην αρχική της μορφή το 1911, ως «Ταμείο Αμύνης Οινοπαραγωγής Θήρας», αποτελεί ένα επιτυχημένο συνεταιριστικό μοντέλο. Σήμερα αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους Συνεταιρισμούς της Ελλάδας και της Ευρώπης με 1.200 μέλη.
Το… μυστικό της επιτυχίας της Santo Wines, όπως εξηγεί στον ΟΤ, ο πρόεδρος και βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, Μάρκος Καφούρος είναι ότι «έχουμε την τύχη η Σαντορίνη να αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Εκμεταλλευτήκαμε τα πλεονεκτήματα που μας δίνει ο τόπος μας, μετατρέποντάς τα σε σύμμαχο και όπλο. Υπάρχει ένα αρμονικό πάντρεμα με τον τουρισμό. Εμάς μας βοηθάει ο τουρισμός γιατί έχουμε μια μεγάλη αγορά τον τόπο μας και εμείς βοηθάμε τον τουρισμό καθώς τον εμπλουτίζουμε με γαστρονομία, επισκέψιμα οινοποιεία, με τη διατήρηση του φυσικού τοπίου, του αμπελώνα μας».
Μάλιστα, φέτος το καλοκαίρι θα πάρει «σάρκα και οστά» το νέο οινοτουριστικό συνεταιριστικό κέντρο, όπως αποκαλύπτει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.
«Είχαμε προχωρήσει στην αναστύλωση και την ανακαίνιση του κτιρίου ενός παλιού ντοματάδικου της δεκαετίας του ’50. Αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα μιας άλλης εποχής αναστυλώθηκε εκ βάθρων και θα αποτελέσει το νέο σπίτι για μας, του κρασιού στη νότια Σαντορίνη, στην περιοχή Βλυχάδα. Εκεί εκτός από το οινοποιείο μας θα αναπτυχθεί το δεύτερο οινοτουριστικό κέντρο στη Σαντορίνη, Συνεταιριστικό, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα δίπλα στο κύμα να απολαμβάνουν και να έχουν μια οινική εμπειρία και εκπαίδευση. Γενικότερα θα μπορούν να έρθουν πιο κοντά στο κρασί και στον πρωτογενή τομέα του νησιού», σημείωσε.
«’Εχει περάσει στο DNA μας και λόγω της νησιωτικής καταγωγής μας, η εξωστρέφεια»
«Ηρωϊκά» αμπέλια και παραγωγοί
Μέσα από συνέργειες και συλλογικές δράσεις λειτουργεί η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων «Santo Wines». Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στον ΟΤ ο κ. Καφούρος, «έχει περάσει στο DNA μας και λόγω της νησιωτικής καταγωγής μας, η εξωστρέφεια».
Το έργο HEVA της Ευρώπης, έδωσε την ευκαιρία να αναδειχτούν όλα τα «ηρωικά» αμπέλια και όλοι οι ηρωικοί παραγωγοί, που υπάρχουν σε περιοχές της Ευρώπης αλλά και σε όλο τον κόσμο και… εκτελούν την αμπελοκαλλιέργεια υπό δυσμενής συνθήκες.
«Στη μεν Σαντορίνη μιλάμε για ένα εντελώς άνυδρο περιβάλλον, ανεμοδαρμένο με μια ηφαιστειακή γη που είναι σαν πούδρα. Στην Ευρώπη αντίστοιχα, υπάρχουν και ηφαιστειακά ημιορεινά τοπία όπου οι κλίσεις είναι τεράστιες και χρειάζεται να επιστρατεύονται ακόμα και μουλάρια και τελεφερίκ για να πραγματοποιηθεί ένας τρύγος. Μιλάμε πραγματικά για ηρωικούς αμπελώνες», τονίζει ο κ. Καφούρος.
Τα προϊόντα λόγω του ηφαιστειακού εδάφους αποκτούν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ειδικά υψηλή ποιότητα
Όταν το κρασί της Santo Wines συναντά το τυρί
Το έργο HEVA – Ήρωες της ηφαιστειακής γεωργίας της Ευρώπης, το οποίο φτάνει στο τέλος της, έδωσε την ευκαιρία στην Ένωση Συνεταιρισμών να έρθει κοντά με τις κοινοπραξίες ιταλικών οίνων Soave και Lessini Durello, αλλά και την κοινοπραξία τυριού Veneto Monte Veronese.
«Με τη συνεργασία αυτή ουσιαστικά πετύχαμε να μας γνωρίσει ο κόσμος, να γνωρίσει τα κρασιά της Σαντορίνης αλλά και τα άλλα ιταλικά προϊόντα, και μάλιστα να γνωρίσει όχι μόνο την ταυτότητα αλλά και το πώς παντρεύονται αυτά μεταξύ τους», τονίζει στον ΟΤ ο κ. Καφούρος.
Από κει και πέρα μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι «το χτίσιμο της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, των καταναλωτών, των ειδικών στο χώρο του κρασιού σε ότι αφορά τις ηφαιστειακές περιοχές, στις οποίες γίνεται μια πολύ σημαντική προσπάθεια για την παραγωγή εξαιρετικών προϊόντων. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε δύο, το κρασί και το τυρί».
Ταυτόχρονα, μέσα από το έργο αναδείχτηκε ότι σε αυτές τις αμπελουργικές περιοχές τα προϊόντα λόγω του ηφαιστειακού εδάφους αποκτούν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ειδικά υψηλή ποιότητα. «Στη Σαντορίνη τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν να κάνουν με την ορυκτότητα, την μεταλλικότητα των ηφαιστειακών πετρωμάτων. Γι’ αυτό ακριβώς το Ασύρτικο της Σαντορίνης είναι μοναδικό με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως της υψηλής ποιότητας και οξύτητας, της παρατεταμένης επίγευσης αλλά και της μακροζωίας».
«Το παραδοσιακό κλάδεμα της Σαντορίνης, αυτό που είναι γνωστό σαν κουλούρι, όπου γίνεται σαν μικρά καλάθια και μέσα εκεί προστατεύεται το σταφύλι και από τους ανέμους αλλά και από την έντονη ηλιοφάνεια το καλοκαίρι»
Η διαφοροποίηση της Σαντορίνης
Το ηφαιστειακό έδαφος, το κλίμα, η ποικιλία, αλλά και ο ανθρώπινος παράγοντας με την ιδιαίτερη καλλιεργητική πρακτική, είναι τα βασικά συστατικά που σύμφωνα με τον κ. Καφούρο, διαφοροποιούν τη Σαντορίνη ως αμπελουργική περιοχή αλλά και την υψηλή ποιότητα του κρασιού.
«Στη Σαντορίνη έχουμε το ηφαιστειακό έδαφος, το αιγαιοπελαγίτικο περιβάλλον και τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες, με τους ισχυρούς βοριάδες και την έντονη ξηρασία. Την ίδια στιγμή διαθέτουμε μια μοναδική ελληνική γηγενής ποικιλία, το Ασύρτικο, που προσαρμόστηκε σε αυτές τις συνθήκες και σε αυτό το περιβάλλον και ανέπτυξε το μέγιστο καλύτερο αποτέλεσμα που μπορεί να δώσει», επισημαίνει χαρακτηριστικά στον ΟΤ, ο πρόεδρος της Ένωσης.
Ιδιαίτερα σημαντικός όμως είναι οι παραγωγοί και η καλλιεργητική πρακτική και τεχνική που εφάρμοσαν οι άνθρωποι στην πάροδο εκατοντάδων χρόνων: «Το παραδοσιακό κλάδεμα της Σαντορίνης, αυτό που είναι γνωστό σαν κουλούρι, όπου γίνεται σαν μικρά καλάθια και μέσα εκεί προστατεύεται το σταφύλι και από τους ανέμους αλλά και από την έντονη ηλιοφάνεια το καλοκαίρι», μας εξηγεί ο κ. Καφούρος.
Οι «μάχες» της Santo Wines
Η δράση της Ένωσης είναι συνεχής, ενώ οι μάχες που δίνουν διαχρονικές. «Εμείς δίνουμε μια συνεχή και διαχρονική μάχη διεκδικώντας το έδαφος πού μας αναλογεί για να μην μειωθεί, σταματώντας τη συρρίκνωση του αμπελώνα έναντι άλλων δράσεων κυρίως τουριστικών. Μάλιστα, καθώς βρισκόμαστε στο κατώφλι της διαμόρφωσης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν κάποιες ανησυχίες, αφού στην αρχική πρόταση δε φαίνεται ο αμπελώνας να προστατεύεται, όπως τουλάχιστον ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια», τονίζει ο κ. Καφούρος.
Latest News
Το ρύζι από τη Χαλάστρα φλερτάρει με τα ράφια του Λονδίνου
Πού στοχεύει ο Α’ Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας – Τι λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος Χρήστος Γκατζάρας για το ελληνικό ρύζι
Πρωτοβουλίες για διεθνή αναγνώριση του ελληνικού βαμβακιού
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την έκτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές στο βαμβάκι - Οι προκλήσεις του κλάδου
Πώς τα ΠΟΠ ξεκλειδώνουν τον πλούτο της ελληνικής γης
Τι λέει στον ΟΤ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ο οποίος διαχειρίζεται ένα από τα πρώτης γενιάς πιστοποιημένα προϊόντα
Σταμενίτης: Τα «κλειδιά» για το μέλλον του αγροτικού τομέα
Με τους Οργανισμούς Πιστοποίησης και Ελέγχου συναντήθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης
Έρχονται 15 νέα ΠΟΠ προϊόντα από τη Θεσσαλία - Η λίστα
Όπως σημείωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κάτι τέτοιο είχε να συμβεί περίπου 20 χρόνια
Σε θέση μάχης οι αγρότες - Τι τους κατεβάζει στους δρόμους [γραφήματα]
Τα τέσσερα καυτά προβλήματα για τους αγρότες - Τι δηλώνουν στον ΟΤ οι εκπρόσωποί τους για κόστος παραγωγής, τιμές, κλιματική κρίση και αποζημιώσεις
Δίμηνη παράταση για τα σχέδια βελτίωσης του 2018 – Στα 451 εκατ. ευρώ η απορρόφηση
Εντός του 2024 καταβλήθηκαν στους δικαιούχους 42,5 εκατ. ευρώ για τα σχέδια βελτίωσης - Η υποβολή του τελικού αιτήματος πληρωμής
Εντός Ιανουαρίου το πρόγραμμα μεγάλων αρδευτικών έργων ύψους 600 εκατ. ευρώ
Στόχος να αυξηθούν κατά 50% οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες, είπε από το Λασίθι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας
Δυναμικό «παρών» στο αγροτικό παγκρήτιο συλλαλητήριο
Μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήσαν στο Ηράκλειο αγρότες, κτηνοτρότροφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως 13 Φεβρουαρίου τα αιτήματα άρσης επικάλυψης
Τι προβλέπει εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη διαδικασία υποβολής και ελέγχου των αιτημάτων άρσης επικάλυψης έτους αιτήσεων 2024