Η Lactalis, ο παγκόσμιος κολοσσός στα γαλακτοκομικά προϊόντα, έχει απασχολήσει αρνητικά τη γαλλική κοινή γνώμη στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου ειδικά μετα την αντίδραση των Γάλλων κτηνοτρόφων στην προσπάθεια της εταιρείας να ορίσει χαμηλές τιμές στο γάλα.

Την Πέμπτη, τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την είδηση για την πρόθεση του γαλλικού ομίλου να πληρώσει το πρόστιμο των 475 εκατ. ευρώ που του επέβαλαν οι φορολογικές αρχές για μια απόπειρα υποεκτίμησης των εσόδων, όπως αναφέρεται.

Lactalis: Έτοιμη να πληρώσει πρόστιμο 475 εκατ. ευρώ

Οι κόντρες της Lactalis με Γάλλους κτηνοτρόφους

Τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν προκληθεί επεισόδια στη διάρκεια αγροτικής έκθεσης τα οποία δεν είναι και τα μοναδικά σε μια σχέση – σχεδόν «εκρηκτική – ανάμεσα στους κτηνοτρόφους της Ομοσπονδίας Confédération Paysanne και της γαλλικής πολυεθνικής.

Μάλιστα, πολλοι υποστηρίζουν ότι η έρευνα των γαλλικών φορολογικών αρχών στη Lactalis «ενισχύθηκε» από την πίεση και τις καταγγελίες των αγροτών για εκτεταμένη φοροδιαφυγή της εταιρειας.
Μολις τον Οκτώβριο του 2024, αγρότες είχαν καταλάβει εργοστάσιο της εταιρείας στην περιοχή της Βρετάνης, ενα απο τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη στην επεξεργασία γάλακτος.
Ενα μηνα πριν, το Σεπτέμβριο η Lactalis είχε ανακοινώσει την απόφασή της να μειώσει τις ποσοτητες γαλακτος , που συλλέγει η εταιρεία από τους κτηνοτρόφους στη Γαλλία κατα 450 εκατομμύρια λίτρα έως το 2030. Αυτό ισοδυναμεί με το 9% σχεδον, των συνολικών ετήσιων όγκων που υπολογίζονται σε 5,1 δισεκατομμύρια λίτρα αλλα μεταφράζεται -επίσης- σε πλήγμα για 900 παραγωγούς κτηνοτρόφους.

Μαζί με όλα αυτα, η Lactalis είναι ακομα «εκτεθειμένη» στη δημόσια σφαίρα εξαιτιας του σκανδάλου του βρεφικου γάλακτος, την περίοδο 2017-2018, κατά την οποία δεκάδες βρέφη προσβλήθηκαν από σαλμονέλωση στη Γαλλία.

Η μεγαλύτερη εταιρεία

Η ιστορία του Ομίλου Lactalis αρχίζει το 1933 στη Mayenne της δυτικής Γαλλίας και το οικογενειακό εργοστάσιο των Besnier αναπτύχθηκε σταδιακά για να φτάσει ενενήντα χρόνια μετα να είναι η μεγαλύτερη επιχειρηση γαλακτοκομικών στον κόσμο, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας υπάρχουν γνωστά και κορυφαία , σε κατανάλωση, προϊόντα όπως τα Président, Leerdammer και Galbani.

Σήμερα, ο όμιλος διαθέτει 270 εγκαταστάσεις παραγωγής σε 51 χώρες , απασχολεί συνολικά 85.000 άτομα και τα προϊόντα της, κυκλοφορούν σε περισσότερες απο 150 χώρες.

Το 2023, το group Lactalis κατέκτησε κύκλο εργασιών 30 δισ. ευρώ και καθαρα κέρδη 428 εκατ. ευρώ, γεγονός που την τοποθετει στην κορυφή του κλάδου σε όλο τον κόσμο.

Στη μάχη της κορυφής η εταιρεία βγήκε μπροστά από μια άλλη γαλλική εταιρεία που πρωταγωνιστει και εκείνη στα αγροδιατροφικά προϊόντα εδω και αρκετά χρόνια, τη γνωστή Danone που με 19 δισ. ευρώ βρίσκεται στην τέταρτη θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των δέκα κορυφαίων ομίλων του κόσμου, βρίσκονται πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες ( Lactalis, Nestle, Danone, Arla Foods και FrieslandCampina) ενω υπάρχουν δύο κινεζικές (Yili και Mengniu) και μια απο ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία και Καναδά.

Président, Leerdammer και Galbani

Οι τρεις εμβληματικές μάρκες της Lactalis μαζι και με άλλες όπως η «ιταλικής καταγωγής», parmalat έχουν πιστους καταναλωτές και συμβάλλουν σημαντικά στα έσοδα του ομίλου σε περισσότερες απο 150 χώρες, όπου έχει παρουσία.

Γεωγραφική κατανομή των εσόδων της Lactalis

Η γαλλική πολυεθνική συγκεντρώνει και μεταποιεί περισσότερα απο 22,6 δισεκατομμύρια λίτρα γάλακτος που συλλέγονται παγκοσμίως, αποτελώντας την βασική πρώτη ύλη για τα τυριά -κυρίως- της Lactalis αλλα και τα άλλα προιόντα που τυποποιεί όπως το βουτυρο, οι κρέμες και το γάλα.

Ειδικότερα, οι μάρκες τυριών της εταιρείας όπως το camembert President ή η σειρά τυριών Leerdammer συνεισφέρουν το 39% των εσόδων της, ένα άλλο 19% είναι τα έσοδα που φέρνει το τυπoποιημένο γάλα σε διάφορες χώρες και 12% οι μάρκες βουτύρου και κρεμών.

Οι εξαγορές του 2023

Η επέκταση της Lactalis, συνεχίστηκε και κατα τη διάρκεια του περασμένου χρόνου. Άλλωστε, η οικογενειακή επιχείρηση απο τη Mayenne της δυτικής Γαλλίας απέκτησε το μέγεθος που έχει σήμερα και αναπτύχθηκε μέσω διαδοχικών εξαγορών.

Το 2023 η εταιρεία πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της ακόμη τέσσερεις εταιρείες με συνολικά έξι εργοστάσια σε τέσσερις διαφορετικές αγορές. Συγκεκριμένα απεκτησε την ιταλική Ambrosi (παρμεζάνα) , την καναδέζικη Marie Morin (τυριά και γιαούρτι), την αγγλική Hawkridge (τυριά) και τη βραζιλιάνικη Dairy Partners.

H Lactalis παράγει και ..φέτα !

Απο το 2018, η γαλλική πολυεθνική έχει παραγωγική βάση και στην Ελλάδα καθώς απέκτησε ελληνική μονάδα με παραγωγή φέτας. Συγκεκριμένα, εξαγορασε την SHM Hellas Πήλιον με έδρα το Βελεστίνο Μαγνησίας τα προιόντα της  οποίας -κυρίως τυρί φέτα –  εξάγονται κατά κύριο λόγο στη γερμανική αγορά ( Αυστρια και Γερμανια) ,  στην αγορά της Γαλλίας και σε ακόμα 12 άλλες αγορες του εξωτερικού. Το 2022 άρχισε η υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας του εργοστασίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βρετανία: Tesco και Lidl… αγάπησαν ξαφνικά τους αγρότες
Διεθνή |

Να σε κάψω Γιάννη, να σ΄ αλείψω λάδι - Η ανέξοδη υποστήριξη Tesco και Lidl στους βρετανούς αγρότες

Ο εμπορικός διευθυντής της Tesco, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ στη Βρετανία «κατανοεί πλήρως» τις ανησυχίες που εγείρονται από «πολλές μικρότερες φάρμες»