Την προφυλάκισή του 50χρονου Σαουδάραβα δράστη της επίθεσης με αυτοκίνητο, σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο, διέταξε ο ανακριτής. Κατηγορείται για πέντε ανθρωποκτονίες και για 200 περιπτώσεις απόπειρας ανθρωποκτονίας.

«Ο δικαστής διέταξε την προφυλάκιση για πέντε κατηγορίες δολοφονίας, πολλαπλές απόπειρες δολοφονίας και πολλαπλές κατηγορίες επικίνδυνης σωματικής βλάβης», μεταδίδει το ΒΒC.

Iταλία: Ενίσχυση μέτρων ασφάλειας σε όλες τις τουριστικές περιοχές λόγω… Μαγδεμβούργου

Οι έρευνες  θα συνεχιστούν – τουλάχιστον αρχικά – από την αστυνομία της Σαξονίας-Άνχαλτ. Προς το παρόν τα κίνητρα του δράστη παραμένουν ασαφή. Μέχρι τώρα έχει γίνει γνωστό ότι ο Taleb A. βρισκόταν στη Γερμανία από το 2006 και εργαζόταν ως ψυχίατρος, ήταν αντιισλαμιστής και υποστηρικτής της ακροδεξιάς, ενώ είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για απειλές και διατάραξη της δημόσιας ειρήνης. Η αστυνομία θεωρεί ότι ο δράστης της επίθεσης στην χριστουγεννιάτικη αγορά της Γερμανίας ενήργησε μόνος, χωρίς συνεργούς.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι νεκροί μέχρι στιγμής είναι πέντε, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί καθώς 40 άνθρωποι νοσηλεύονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Από την φονική επίθεση, έχασαν τη ζωή τους τέσσερις γυναίκες ηλικίας 45, 52, 67 και 75 ετών και ένα αγόρι μόλις 9 ετών.

Μακελειό στο Μαγδεμβούργο: Το αυτογκόλ των ακροδεξιών

Ο 50χρονος που γρήγορα ταυτοποιήθηκε ως Σαουδαραβικής καταγωγής, οδήγησε την ακροδεξιά παγκόσμια να μιλά για ισλαμιστές τρομοκράτες και να καταφέρεται κατά των προσφύγων, με ηγέτες της να ζητούν κλείσιμο συνόρων στοχοποιώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ο Βίλντερς στην Ολλανδία, η Λεπέν στην Γαλλία, ο Φάρατζ στη Βρετανία, αλλά και ο Έλον Μασκ βρήκαν ευκαιρία να ξεσπαθώσουν και να ζητήσουν να κλείσει η Ευρώπη τα σύνορά της.

Κάποιοι στη Γερμανία επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το γεγονός, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την εκκίνηση του προεκλογικού αγώνα. «Το μήνυμα της συμπροέδρου της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Αλίς Βάιντελ: «Πότε θα σταματήσει επιτέλους αυτή η τρέλα;» είναι σαφές ότι προσπαθούσε να υπονοήσει σύνδεση με παλιότερα χτυπήματα φανατικών του Ισλάμ στην Γερμανία και αλλού. Όμως η αποκάλυψη ότι ο Τάλεμπ Αλ Α. μπορεί να προερχόταν από την Σαουδική Αραβία, αλλά δήλωνε εχθρός του Ισλάμ και προπαγάνδιζε στα κοινωνικά δίκτυα θέσεις της AfD έκανε αυτή την ανάρτηση να μοιάζει πολύ άκομψη, αν όχι χυδαία», γράφει χαρακτηριστικά η DW.

«Ο φερόμενος ως δράστης εκφραζόταν εδώ και χρόνια με επικριτικό τρόπο για το Ισλάμ και στις αναρτήσεις του υιοθετούσε αφηγήματα της ακροδεξιάς, όπως την υποτιθέμενη ανταλλαγή πληθυσμών και την θεωρία περί εξισλαμισμού των ευρωπαϊκών κοινωνιών»

Ο Τάλεμπ Α.

Ο άνδρας που ζει στη Γερμανία από το 2006 και πήρε άσυλο μετά από δέκα χρόνια ήταν κατά δήλωσή του ο «σκληρότερος επικριτής του Ισλάμ» εκφράζοντας ισλαμοφοβικές απόψεις μίσους και έχοντας δηλώσει ανοιχτά την υποστήριξη του στην ακροδεξιά. Οι δηλώσεις του δεν στρέφονταν μόνο κατά της Σαουδικής Αραβίας και την εκεί εφαρμογή της σαρίας, αλλά κατά όλων των μουσουλμάνων.

Το κίνητρο του Ταλέμπ Α. παραμένει ασαφές, ενώ ο ανώτερος εισαγγελέας Χορστ Νόπενς δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel ότι ένα πιθανό κίνητρο θα μπορούσε να είναι «η δυσαρέσκεια για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες από τη Σαουδική Αραβία στη Γερμανία». O ίδιος άλλωστε κατηγορούσε τη γερμανική κυβέρνηση ότι βοηθά στον εξισλαμισμό της χώρας και της Ευρώπης.

Οι αναρτήσεις του στο μικροσκόπιο

Στις εκατοντάδες, παραληρηματικές αναρτήσεις του, ο Ταλέμπ έκανε λόγο για συνωμοσία από τις γερμανικές αρχές εναντίον των Σαουδάραβων προσφύγων που θέλουν να γλιτώσουν από την πατρίδα τους, σε «μυστικές επιχειρήσεις» Γερμανών αστυνομικών, παραδεχόταν ανοιχτά το μίσος του για το Ισλάμ και έλεγε ότι ζητούσε εκδίκηση για το γεγονός ότι η Γερμανία, όπως ισχυριζόταν, ήθελε να «ισλαμοποιήσει» την Ευρώπη. Ο Ταλέμπ επιδίδονταν σε ισλαμοφοβικές αναρτήσεις αναπαράγοντας ρατσιστικές σελίδες.

Εξέφραζε επίσης τη συμπάθειά του προς το Ισραήλ και αναδημοσίευσε tweets του αραβόφωνου επίσημου εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, Avichay Adraee.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν πριν από την επίθεση, ισχυριζόταν ότι οι γερμανικές αρχές άνοιγαν την αλληλογραφία του και του έκλεψαν αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου ενός USB stick. «Θεωρώ τους Γερμανούς, ως πολίτες, υπεύθυνους για τη δίωξη που αντιμετωπίζω», έλεγε σε ένα βίντεο.

«Η Γερμανία πρέπει να προστατεύσει τα σύνορά της από την παράνομη μετανάστευση. Έχει καταστεί σαφές ότι η πολιτική ανοιχτών συνόρων ήταν ένα σχέδιο της ‘Αγγελα Μέρκελ, προκειμένου να εξισλαμίσει την Ευρώπη», έγραφε συχνά στην πλατφόρμα «Χ» και εξέφραζε ευθέως την συμπάθειά του για το ακροδεξιό κόμμα  Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD): «Ποιος άλλος πολεμά το ισλάμ στην Γερμανία;», έγραφε σε αναρτήσεις του. Πριν από τρία χρόνια είχε μάλιστα απευθυνθεί στο AfD εισηγούμενος την ίδρυση ακαδημίας για πρώην μουσουλμάνους.

«Η Μέρκελ πρέπει να πάει φυλακή για το εγκληματικό της σχέδιο να εξισλαμίσει την Ευρώπη»

Ο ειδικός ερευνητής για θέματα εξτρεμισμού Χανς Γκολντενμπάουμ εξήγησε χθες στο δίκτυο MDR ότι ο φερόμενος ως δράστης εκφραζόταν εδώ και χρόνια με επικριτικό τρόπο για το Ισλάμ και στις αναρτήσεις του υιοθετούσε αφηγήματα της ακροδεξιάς, όπως την υποτιθέμενη ανταλλαγή πληθυσμών και την θεωρία περί εξισλαμισμού των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

«Βρίσκουμε συνωμοσιολογικά – ιδεολογικά στοιχεία», πρόσθεσε ο κ. Γκολντενμπάουμ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ και υποστήριξε ότι δεν μπορούν να κατηγορηθούν αυτόματα οι αρχές ασφαλείας. «Ο χώρος του Διαδικτύου είναι πολύ μπερδεμένος. Υπάρχουν πολλοί παίκτες και θα πρέπει να περιμένουμε τι άλλο θα προκύψει», τόνισε ο ερευνητής.

Επιπλέον, όπως μετέδωσε η BILD, οι γερμανικές αρχές είχαν ενημερωθεί για την «εξτρεμιστική δράση» του Ταλέμπ Α. από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στις 30 Ιουλίου 2023, στις 28 Νοεμβρίου 2023 και στις 2 Σεπτεμβρίου 2024. «Οι γερμανικές αρχές προφανώς δεν το πήραν σοβαρά υπ’ όψιν. Υπέθεσαν ότι οι Σαουδάραβες ήθελαν απλώς να συλλάβουν έναν αντίπαλο του καθεστώτος τους και να τον φιμώσουν», σχολιάζει η BILD.

Δύο βασικά ερωτήματα και η υποτίμηση του ακροδεξιού κινδύνου

Σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, υπάρχουν δύο βασικά ερωτήματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι αρχές πολιτικές, αλλά και ασφαλείας. Ένα από αυτά είναι, γιατί παρά τις προειδοποιήσεις για πιθανά χτυπήματα στις συγκεκριμένες αγορές και τις συστάσεις στους πολίτες να έχουν «τα μάτια τους δεκατέσσερα» ο συγκεκριμένος άνθρωπος «αποφασισμένος να σκοτώσει» μπόρεσε τόσο εύκολα να εισβάλει με ταχύτητα μέσα στην αγορά, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή.

Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα αφορά την «άγνοια» των αρχών για τις προθέσεις του ψυχίατρου με την ακτιβιστική δράση, που δήλωνε σε συνέντευξη του στην Frankfurter Allgemeine, τον Ιούνιο του 2019 ότι αποτελεί τον «πιο επιθετικό επικριτή του Ισλάμ στην ιστορία». Σύμφωνα με μαρτυρίες και δημοσιογραφικές πληροφορίες ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε δώσει δείγματα των προθέσεων του για το σχεδιασμό μιας τέτοιας «τρομακτικής πράξης παραφροσύνης» όπως την χαρακτήρισε ο καγκελάριος. Γιατί δεν έδωσαν την δέουσα προσοχή οι αρχές;

Οι πληροφορίες που έρχονται δημοσιότητα για τις θέσεις και προθέσεις του Τάλεμπ Αλ Α. ,φέρνουν σε δύσκολη θέση τις υπηρεσίες ασφαλείας της Γερμανίας, οι οποίες έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για υποτίμηση του ακροδεξιού κινδύνου, αναφέρει το δημοσίευμα.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα