Είναι γεγονός ότι η μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή του διαδικτύου έγινε με την υποδομή να βρίσκεται στην εποχή του… «χαλκού», δηλαδή στις χάλκινες καλωδιώσεις που χρησιμοποιούσαμε για τη μετάδοση φωνής μέσω των τηλεφωνικών κλήσεων. Μέχρι ενός σημείου η κατάσταση εξελισσόταν ικανοποιητικά άλλα ήταν κοινό μυστικό σε όλη την αγορά ότι στο δίκτυο της χώρας υπήρχε «ταβάνι».
Πολύ απλά το δίκτυο είχε συγκεκριμένα όρια στις ταχύτητες διασύνδεσης που μπορούσε να προσφέρει, άρα έπρεπε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Να μεταβούμε σε τεχνολογίες δικτύων που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τον τεράστιο όγκο των δεδομένων που διακινούνται πλέον.
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI – Ο ρόλος του Υπερταμείου
Ας μην ξεχνάμε ότι πλέον έχουμε περάσει στην εποχή του Internet of Thing, δηλαδή την εποχή που οποιαδήποτε συσκευή συνδέεται και επικοινωνεί μέσω διαδικτύου, αλλά και στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, μια τεχνολογία που βασίζεται στα δεδομένα.
Αλλά, αν τα δεδομένα είναι η ζωογόνος δύναμη της AI απαιτείται και ένα «καρδιαγγειακό σύστημα» που θα τα μεταφέρει. Προφανώς αυτό τον ρόλο δεν μπορεί να παίξει το δίκτυο χαλκού. Αντίθετα, αυτό τον ρόλο καλούνται να παίξουν τα σύγχρονα δίκτυα οπτικών ινών, στα οποία επενδύουν όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.
Ώθηση στις νέες συνδέσεις με το Gigabit Voucher
Σήμαντικη ώθηση στην επέκταση χρήσης της οπτικής ίνας αναμένεται να δώσει το Gigabit Voucher η δράση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU, η οποία ξεκίνησε να «τρέχει» από τα τέλη Νοεμβρίου 2024.
Το σύνολο της αγοράς φαίνεται να… ποντάρει στην επιδότηση νέων συνδέσεων. Στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα, η ζήτηση για FTTH κινείται ανοδικά, ενώ αναμένεται να τονωθεί περαιτέρω. Προφανώς, μεταξύ των βασικών παραγόντων τόνωσης είναι και το Gigabit Voucher σε συνδυασμό με την κατάργηση του φόρου σταθερής για υπηρεσίες FTTH, καθώς και τη συμφωνία μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για εκπτώσεις στις τιμές χονδρικής FTTH.
«Το Gigabit voucher θα αυξήσει τη ζήτηση και θα μας επιτρέψει να προσελκύσουμε τους πελάτες με πιο ελκυστικές τιμές», είχε πει χαρακτηριστικά ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ κατά τη διάρκεια του τελευταίου conference call της εταιρείας.
Η βελτιωμένη εμπειρία πελάτη από τις υπηρεσίες FTTH, η μικρότερη απώλεια πελατών, καθώς και το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος του δικτύου FTTH, καθιστούν την επέκταση της βάσης συνδρομητών οπτικής ίνας σημαντική, θέτοντας τα θεμέλια για συνεχή ανάπτυξη, σύμφωνα με τα στελέχη του ΟΤΕ.
Από την πλευρά του ο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, τόνισε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Infocom World ότι η προσφορά ευρυζωνικών υπηρεσιών βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα χάρη στις επενδύσεις όλων των παρόχων σε δίκτυα νέας γενιάς σε όλη τη χώρα, και πως πλέον συντρέχουν οι προϋποθέσεις να αυξηθεί και η ζήτηση.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε σημαντικά βήματα από την πλευρά της Πολιτείας προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είναι η κατάργηση του ειδικού φόρου 5% στη σταθερή για ταχύτητες άνω των 100 Mbps και οι επιδοτήσεις με τα κουπόνια Gigabit Voucher & Smart Readiness. Σε συνδυασμό με τη συμφωνία των παρόχων για εκπτώσεις όγκου στη χονδρική οπτικών ινών, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που θα συμβάλει στην υιοθέτηση ευρυζωνικών υπηρεσιών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων ψηφιοποίησης της χώρας».
Οι οπτικές ίνες στην Ελλάδα σήμερα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει πάνω από το 70% των γραμμών FTTH (Fiber to the Home) της χώρας και σχεδιάζει να ξεπεράσει τα 1,7 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2024. Πιο συγκεκριμένα, στο τέλος Σεπτεμβρίου 1,49 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH της εταιρείας, ενώ η πρόβλεψη είναι ότι έως το τέλος του 2024 οι συνδέσεις αυτές θα έχουν φτάσει τις 1,7 εκατομμύρια. Στόχος παραμένει μέχρι το τέλος του 2027 να ανέρχονται σε 3 εκατομμύρια.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Vodafone, η οποία συνεχίζει με επιταχυνόμενους ρυθμούς την υλοποίηση του δικού της επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη σύγχρονων ευρυζωνικών δικτύων. Στο επενδυτικό πρόγραμμα της Vodafone, ύψους 1 δισ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί μέσα στην προσεχή πενταετία, περιλαμβάνεται τόσο η επέκταση της υποδομής οπτικών ινών, όσο και η συνέχιση της ανάπτυξης του δικτύου 5G, του οποίου η πληθυσμιακή κάλυψη ήδη ξεπερνά το 90%.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις υποδομές οπτικών ινών, η Vodafone Ελλάδας μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2024 θα έχει υλοποιήσει περισσότερες από 300.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH), ενώ μέσα στο 2025 το δίκτυο οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι θα είναι εμπορικά διαθέσιμο σε 500.000 σπίτια. Μακροπρόθεσμα, παραμένει ο στόχος εγκατάστασης 850.000 γραμμών FTTH έως το 2028.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΔΕΗ που έχει ήδη προχωρήσει στην απόσχιση του παλαιότερου Τηλεπικοινωνιακού Κλάδου χονδρικής και την απορρόφησή του από την 100% θυγατρική FiberGrid, μέσω του οποίου συνεχίζονται οι επενδύσεις στο δίκτυο οπτικών ινών. Σύμφωνα με την εταιρεία το δίκτυο Fiber to the Home της ΔΕΗ FiberGrid έχει φτάσει ήδη σε 140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής, σε μόλις 10 μήνες. Ακολούθως, η ετταιρεία ανέθεσε με διαγωνιστική διαδικασία σε 12 αναδόχους την κατασκευή δικτύου Fiber to the Home σε επιπλέον περιοχές στην Αττική και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια, και Μεγαλόπολη.
Απώτερος στόχος της FiberGrid είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025 στις παραπάνω περιοχές. Συνολικά, ο στόχος του Ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας. Οι επενδύσεις για την περίοδο 2024-2026 θα ανέλθουν σε περίπου 680 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη εκτίμηση της εταιρείας.
Latest News
Eurobank: Ισχυρή ζήτηση ύψους 2 δισ. για το ομόλογο – Υπερκαλύφθηκε κατά 5 φορές
Πώς κατανεμήθηκαν οι επενδυτές στο ομόλογο της Eurobank
Συνεργασία Metlen με ΕΑΓΜΕ φέρνει την AI στα ορυκτά
ΕΑΓΜΕ και METLEN συνεργάζονται με στόχο την καινοτομία και ανάπτυξη στην έρευνα Κρίσιμων Πρώτων Υλών
Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται την επιστροφή Τραμπ
Τι λένε στον ΟΤ κορυφαίοι εκπρόσωποι του επιχειρείν για τη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο – Πώς αξιολογούν την πιθανή επιβολή δασμών, τον αντίκτυπο στην Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδας
Κοντά σε συμφωνία Μασούτης με Κρητικό – Η διαφορά που χωρίζει το deal
Ένα βήμα πριν τη συμφωνία φέρεται να βρίσκονται Μασούτης και Κρητικός – Γιατί θεωρείται κλεισμένο deal
Στο κυνήγι νέων ευκαιριών σε data centers και οπτικές ίνες - Τι είπε στον ΟΤ ο CEO της Sparkle
Ο CEO της Sparkle Greece, Daniele Mancuso, μίλησε στον ΟΤ για την προοπτική νέων επενδύσεων ενώ τόνισε ότι προσέγγιση της εταιρείας είναι να ενισχύσει το φάσμα των υπηρεσιών της
Ποιος είναι ο νέος «Μπάρμπα Στάθης» της Vivartia και γιατί (ακόμη) δεν θα πωληθεί
Το νέο «διαμάντι» της Vivartia και όλα τα ντεσού για την εξαγορά της Mπάρμπα Στάθης από την Ideal Holdings – Τα σχέδια για το εργοστάσιο στη Λάρισα
Παπουτσάνης: Στα 66,2 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2024
Για το 2025, η Παπουτσάνης προβλέπει διψήφια ανάπτυξη του κύκλου εργασιών
Συνολικά 770.000 ευρώ η αποζημίωση της Επ. Ανταγωνισμού στα Βιβλιοπωλεία Φλωράς - Οι δικαστικές αποφάσεις
Ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2024 η πολυετής διαμάχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τα Βιβλιοπωλεία Φλωράς
Έκλεισε το βιβλίο προσφορών της Eurobank - Αντλεί 400 εκατ.
Η ημερομηνία λήξης του ομολόγου Tier 2 είναι το 2035, με δικαίωμα ανάκλησης το 2030
Εμβάθυνση συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ - Προοπτικές για νέες συμφωνίες σε 7 κλάδους
Η στρατηγική συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα – Ισραήλ, βασικός πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης στη Αν. Μεσόγειο