H Focus Economics στις νέες της εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία για το μήνα Δεκέμβριο (Consensus Forecasts – Greece, Ιανουάριος 2025), αναφέρει ότι η οικονομική μεγέθυνση επιβραδύνθηκε στο 0,3% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το 1,2% του δεύτερου τριμήνου. Η επιβράδυνση οφείλεται στη γενική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας: οι ιδιωτικές δαπάνες και οι εξαγωγές αυξήθηκαν με μικρότερο ρυθμό, ενώ η δημόσια κατανάλωση και οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία μειώθηκαν.
Για το τέταρτο τρίμηνο, εκτιμάται ότι η μεγέθυνση θα συνεχίσει να επιβραδύνεται. Το οικονομικό κλίμα χειροτέρευσε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, κυρίως λόγω δυσμενών εξελίξεων στους τομείς των κατασκευών, του λιανικού εμπορίου και των υπηρεσιών. Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο ήταν χαμηλότερη σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο.
Παρακάτω ο Πίνακας 2 παρουσιάζει τις εκτιμήσεις διαφόρων οργανισμών, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2025 και το 2026, όπως παρουσιάζονται από τη Focus Economics στις εκτιμήσεις της, του Οκτωβρίου 2024 και του Νοεμβρίου 2024.
Η μεγέθυνση του ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει κοντά στα επίπεδα του 2024 και το 2025, διατηρώντας την Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τον υψηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης στην Ευρωζώνη. Οι εξαγωγές προβλέπεται να ενισχυθούν λόγω της βελτίωσης της ζήτησης στην ΕΕ, ενώ η δημόσια κατανάλωση αναμένεται να ανακάμψει. Παρ’ όλα αυτά, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί ελαφρώς. Ωστόσο, η αβεβαιότητα σχετικά με πιθανές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, λόγω της αστάθειας στη Μέση Ανατολή, σκιάζει τις προοπτικές. Το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,16% το 2025, ποσοστό μειωμένο κατά 0,05% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και να αυξηθεί κατά 2,03% το 2026.
Αντίστοιχα, ο Πίνακας 3 παρουσιάζει τις εκτιμήσεις διαφόρων οργανισμών για το ύψος του πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία το 2025 και το 2026, όπως παρουσιάζονται από τη Focus Economics στις εκτιμήσεις της, του Νοεμβρίου 2024 και του Δεκεμβρίου 2024.
Τον Νοέμβριο, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,0% από το 3,1% του Οκτωβρίου, σημειώνοντας το τρίτο χαμηλότερο επίπεδο φέτος. Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί χαμηλότερα από το προβλεπόμενο επίπεδο του 2024 το 2025, φτάνοντας τον στόχο του 2,0% της ΕΚΤ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025, λόγω της πτώσης στις τιμές της ενέργειας. Ωστόσο, πιθανές αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων αποτελούν παράγοντα ανόδου. Οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο 2,33% το 2025 και κατά 2,12% το 2026.
Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις
Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών
Latest News
Το ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Μια Διαδρομή Πρωτοπορίας και Εξωστρέφειας
Ως ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας CIVIS από το 2019, το ΕΚΠΑ πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση ενός νέου πανεπιστημιακού μοντέλου που προάγει τη συνεργασία, την καινοτομία και τη σύνδεση με την κοινωνία
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ με τα επιτόκια το 2025
Η Oxford Economics σημειώνει ότι οι μειώσεις των 25 μονάδων βάσης πιθανότατα θα συνεχιστούν στις πέντε πρώτες συνεδριάσεις του 2025
Σπύρος Μπλαβούκος: Ο «πρόεδρος της Ευρώπης» και η εξωτερική πολιτική
Ο Σπύρος Μπλαβούκος, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η δύσκολη πρόκληση της ΕΚΤ στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων
Η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της οικονομίας και στη διατήρηση σταθερού πληθωρισμού
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974