Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πλησιάζει τον στόχο της για τον πληθωρισμό, αλλά πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση για κινδύνους που ελλοχεύουν σε ορισμένους τομείς.

Αυτό είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στους FT, επισημαίνοντας πως: «Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε εκείνο το στάδιο που μπορούμε να δηλώσουμε ότι έχουμε φέρει σταθερά τον πληθωρισμό στο μεσοπρόθεσμο 2% μας», ενώ πρόσθεσε ότι «το λέω με λίγη επιφύλαξη γιατί εξακολουθώ να πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τις υπηρεσίες».

ΕΚΤ – Boύιτσιτς: Οι μειώσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος

Σημείωσε ότι η αύξηση στον τομέα των υπηρεσιών παραμένει σχεδόν διπλάσια από τον στόχο της ΕΚΤ, προτρέποντας επίσης τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παρακολουθούν την πορεία των μισθών και των εταιρικών κερδών στην ευρωζώνη.

Εχει προηγηθεί η τέταρτη και τελευταία για το 2024 μείωση επιτοκίων, κατά 0,25% και οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι θα προχωρήσουν σε ακόμη 4 μειώσεις το 2025, προσθέτοντας σε τέσσερις κινήσεις το 2024 και φέρνοντάς το στο 2% μέχρι τα μέσα του έτους από 3% που είναι τώρα.

Κακές για την παγκόσμια οικονομία οι εμπορικές συγκρούσεις

Σε σχέση με τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ενδεχόμενη επιβολή δασμών από τον Τραμπ, η Λαγκάρντ επανέλαβε τις ανησυχίες ότι η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιζήμιες τριβές.

«Είπα ότι τα αντίποινα ήταν μια κακή προσέγγιση γιατί πιστεύω ότι οι συνολικοί εμπορικοί περιορισμοί που ακολουθούνται από αντίποινα και αυτός ο συγκρουσιακός τρόπος αντιμετώπισης του εμπορίου είναι απλώς κακός για την παγκόσμια οικονομία γενικότερα», σημείωσε. «Και, ξέρετε, θα μπορούσε να αποδειχθεί κακό για την οικονομία των ΗΠΑ», πρόσθεσε.Σ

Σταδιακή μείωση επιτοκίων

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι προτιμούν μια «σταδιακή» προσέγγιση για τη χαλάρωση της πολιτικής – κάτι που οι αγορές γενικά ερμηνεύουν ότι σημαίνει 25 μονάδες βάσης κάθε φορά.

Ενδεικτική είναι η στάση του επικεφαλής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας Gabriel Makhlouf, ο οποίος σε άλλη συνέντευξη στους FT, είπε ότι συνεχίζει να υποστηρίζει τέτοιες αυξήσεις παρά τα «μεγάλα άλματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περικοπές που προληπτικά μειώνουν το κόστος δανεισμού εν αναμονή μιας επιδείνωσης της οικονομίας λόγω των εμπορικών δασμών δεν είναι κατάλληλες και «μπορεί στην πραγματικότητα να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό πρόβλημα».

Συζητώντας το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο, αυτό που ούτε περιορίζει ούτε τονώνει την οικονομική παραγωγή, ο Makhlouf προειδοποίησε ότι δεν είναι το 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή