Σε μια τυπικά θορυβώδη συνεδρίαση στην ολομέλεια της Κνεσέτ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για τις πιθανότητες συμφωνίας με τη Χαμάς για τους ομήρους.

«Θα ήθελα να πω προσεκτικά ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να επιστρέψουν όλοι στα σπίτια τους», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφορικά με το ζήτημα των ομήρων.

Γάζα – Χαμάς: Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι «πιο κοντά από ποτέ»

«Θέλω να πω στις οικογένειες των ομήρων: σας σκεφτόμαστε και δεν θα εγκαταλείψουμε τους αγαπημένους σας, που είναι και δικοί μας», πρόσθεσε.

«Πρώτον, ο [ηγέτης της Χαμάς Γιαχία] Σινουάρ δεν είναι πλέον μαζί μας- η Χαμάς ήλπιζε ότι η Χεζμπολάχ και το Ιράν θα έρχονταν σε βοήθεια, αλλά γλείφουν τις πληγές τους- και η ίδια η Χαμάς δέχεται επίσης όλο και περισσότερα πλήγματα. Υπάρχει λοιπόν πρόοδος. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα χρειαστεί, αλλά καταβάλλουμε προσπάθειες».

Νετανιάχου: Νέες ειρηνευτικές συμφωνίες με αραβικές χώρες

Με πολλές αντεγκλήσεις από τη μεριά της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι έχει σταθεροποιήσει τη θέση της χώρας ως «περιφερειακής δύναμης».

Όπως είπε, «η σειρά των επιτυχιών και των νικών μας εμπνέει τεράστια εκτίμηση στην περιοχή μας και σε όλον τον κόσμο», προσθέτοντας ότι ακόμη και οι εχθροί του Ισραήλ αναγνωρίζουν την κλίμακα των «στρατιωτικών επιτευγμάτων» του.

Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την επιθυμία του το Ισραήλ να υπογράψει νέες ειρηνευτικές συμφωνίες με αραβικές χώρες, όπως τις Συμφωνίες του Αβραάμ που υπογράφηκαν το 2020 με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, μετά τις οποίες το εβραϊκό κράτος σύναψε διπλωματικές σχέσεις με το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο και το Σουδάν.

«Μαζί με τους Αμερικανούς φίλους μας, σκοπεύω να επεκτείνω τις Συμφωνίες του Αβραάμ και έτσι να αλλάξω τη Μέση Ανατολή ακόμη πιο ριζικά», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Νετανιάχου: Ζήτησα από τις ένοπλες δυνάμεις μας να καταστρέψουν τις υποδομές των Χούθι

Αναφορικά με την Υεμένη, ο Νετανιάχου είπε ότι τα πρόσφατα πλήγματα του Ισραήλ στους Χούθι «δεν είναι τα πρώτα και θα σας πω ότι δεν θα είναι τα τελευταία. Καταστρέψαμε σημαντικές τρομοκρατικές υποδομές των Χούθι, οι οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί εναντίον μας».

«Ζήτησα από τις ένοπλες δυνάμεις μας να καταστρέψουν τις υποδομές των Χούθι γιατί όποιος επιχειρήσει να μας επιτεθεί πρέπει να χτυπηθεί με δύναμη», είπε.

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου προκάλεσε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου μετά από 14 μήνες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι και δεκάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί, ενώ η ανθρωπιστική κρίση έχει φέρει σε απόγνωση εκατομμύρια άμαχους. Ο πόλεμος επεκτάθηκε στον Λίβανο, με το Ισραήλ να επιφέρει καίρια πλήγματα στη σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ.

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή εξαπλώθηκε περαιτέρω με επιθέσεις των Χούθι εναντίον του Ισραήλ και εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και πρωτοφανή πλήγματα του Ιράν στο Ισραήλ, με το εβραϊκό κράτος να απαντά με αντίποινα.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Καιρός: Σε ποια μέρη θα χιονίσει στην Ελλάδα – Τι αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Επικαιρότητα |

Σε ποια μέρη θα χιονίσει στην Ελλάδα - Τι αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Σε διάφορες περιοχές της χώρας θα χιονίσει από σήμερα Δευτέρα το βράδυ – Η επιδείνωση που παρουσιάζει ο καιρός, οι προγνώσεις των μετεωρολόγων, τι δείχνει ο χάρτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ένοπλες Δυνάμεις: Πώς θα χρηματοδοτηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα για τα στελέχη
Επικαιρότητα |

Πώς θα χρηματοδοτηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων για τα στελέχη

Ο Δένδιας παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να βρει πόρους για το στεγαστικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η ευθύνη δεν πάει διακοπές – Συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα έργου
Επικαιρότητα |

Μήνυμα Μητσοτάκη σε υπουργούς - «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες για το 2025 διαμηνύοντας στους υπουργούς ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού