
Την ολοκλήρωση της μεταβίβασης ανακοίνωσε η Dimand για το 65% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Skyline Real Estate Single Member S.A. από την Alpha Group Investments Ltd του Ομίλου Alpha Bank στο επενδυτικό σχήμα «P&E INVESTMENTS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ» («Επενδυτική Κοινοπραξία»).
Ο Όμιλος της Alpha Bank διατηρεί συμμετοχή 35% στη Skyline. H Dimand μετέχει κατά 55% στην Επενδυτική Κοινοπραξία, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας, κατά 51%, Metrinwood Ltd, ενώ οι Premia Properties ΑΕΕΑΠ και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development – «EBRD») μετέχουν στην Επενδυτική Κοινοπραξία κατά 25% και 20%, αντίστοιχα.
Dimand: Η εύλογη αξία επενδύσεων σε ακίνητα στα 188,9 εκατ. ευρώ
Αναλυτικά η ανακοίνωση της εισηγμένης:
«Σε συνέχεια της από 6.2.2023 σχετικής ανακοίνωσης, η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία DIMAND AΝΩΝΥΜΗ EΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ, ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ («Dimand») ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014 και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκτελεστικών κανονισμών, καθώς και του ν.3556/2007 περί δημοσιοποίησης ρυθμιζόμενων πληροφοριών ότι ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Skyline Real Estate Single Member S.A. («Skyline») από την Alpha Group Investments Ltd («AGI») του Ομίλου Alpha Bank στο επενδυτικό σχήμα «P&E INVESTMENTS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ» («Επενδυτική Κοινοπραξία»). Ο Όμιλος της Alpha Bank διατηρεί συμμετοχή 35% στη Skyline.
Στο πλαίσιο της συναλλαγής η Alpha Bank χρηματοδοτεί την Skyline μέσω κάλυψης ομολογιακού δανείου έως του ποσού των €156 εκ. και παραμένει μισθωτής σε τμήμα του χαρτοφυλακίου
Η συναλλαγή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πλέον σύνθετες συναλλαγές ακινήτων στην Ελλάδα. Η ολοκλήρωσή της έρχεται μετά από διάστημα 22 μηνών, εντός του οποίου ωστόσο έλαβαν χώρα εντατικές ενέργειες ωρίμανσης, ενεργητικής διαχείρισης και προώθησης ακινήτων στην αγορά, με θετικά αποτελέσματα τόσο από οικονομικής απόψεως όσο και από απόψεως διαχείρισης κινδύνου. Συνεπεία αυτού, το αρχικό χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας κτήσης €438 εκ., μετά την εξαίρεση από την περίμετρο καθώς και την πώληση ακινήτων, διαμορφώθηκε και περιλαμβάνει 460 ακίνητα με συνολική αξία κτήσης €298 εκατ. Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο τα εν λόγω ακίνητα διαχωρίζονται σε αυτά προς πώληση και αυτά προς διακράτηση, τα οποία αποτελούν τα σημαντικότερα και υψηλότερης αξίας ακίνητα του χαρτοφυλακίου.
Σημειώνεται επίσης ότι στο πλαίσιο της συναλλαγής η Alpha Bank χρηματοδοτεί την Skyline μέσω κάλυψης ομολογιακού δανείου έως του ποσού των €156 εκ. και παραμένει μισθωτής σε τμήμα του χαρτοφυλακίου.
Παράλληλά η Alpha Real Estate Services («ARES») θα παρέχει υπηρεσίες asset management και οι Dimand και ARES θα παρέχουν από κοινού υπηρεσίες development management για την αξιοποίηση ακινήτων σημαντικού μεγέθους προς διακράτηση.
Διευθύνων Σύμβουλος της Skyline αναλαμβάνει ο Δημήτρης Ράπτης, με πολυετή εμπειρία στον διεθνή χώρο του real estate και θητεία στη Deutsche Bank, RREEF και Globalworth. Η συναλλαγή αναμένεται να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Για τη Dimand σηματοδοτεί μία στρατηγική διεύρυνση του αντικειμένου της ανάπτυξης και μεταβίβασης επενδυτικών ακινήτων, μέσω συμμετοχής της σε ένα επενδυτικό σχήμα το οποίο προορίζεται για διακράτηση ακινήτων εισοδήματος, με σημαντικές συνέργειες.
Ως σύμβουλοι της Επενδυτικής Κοινοπραξίας για την ολοκλήρωση της συναλλαγής ενήργησαν οι PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (PwC) (Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος), Sullivan & Cromwell (νομικός σύμβουλος για θέματα αλλοδαπού δικαίου) και Ποταμίτης-Βεκρής (νομικός σύμβουλος για θέματα Ελληνικού δικαίου)».


Latest News

Mega deal στις μετακινήσεις - Η Lyft μπαίνει στην Ευρώπη μέσω Free Now
Η αμερικανική πλατφόρμα θα εξαγοράσει την Free Now από τη BMW και τη Mercedes-Benz Mobility έναντι 175 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά

O κύβος ερρίφθη – Η Premia σχεδιάζει άντληση 40 εκατ. μέσα από ΑΜΚ με μετρητά
Πρόταση της διοίκησης της Premia για AMK έως 40 εκατ. ευρώ στην Γενική Συνέλευση της 8ης Μαΐου – Η τιμή διάθεσης θα οριστεί σε εύλογο χρόνο

Το Άγιο Φως θα μεταφερθεί με αεροσκάφη της AEGEAN σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
Με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air θα μεταφερθεί και φέτος το Άγιο Φως από την Αθήνα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας

Πράσινο φως στον Στάσση για άλλα τρία χρόνια στο τιμόνι της ΔΕΗ - Η απόφαση των μετόχων
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ανανέωσε τη θητεία του Γιώργου Στάσση ως CEO της εταιρείας μέχρι της 15 Απριλίου 2028 - Οι νέες μπίζνες του ομίλου

Η Intralot επεκτείνει το συμβόλαιό της με τη Λοταρία του New Hampshire μέχρι το 2033
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η τεχνολογική υποδομή της Λοταρίας θα αναβαθμιστεί με νέα τερματικά της Intralot

Συνεργασία ψηφιακής διασύνδεσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο Digital Realty - Space Hellas
Η συνεργασία Digital Realty - Space Hellas ενισχύει περαιτέρω το δίκτυο της δεύτερης και αναδεικνύει την Κρήτη σε κομβικό σημείο διασύνδεσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Στάσση – Νέα τριετής θητεία για τον Πρόεδρο και CEO της ΔΕΗ
Πραγματοποιείται σήμερα 16 Απριλίου η ΕΓΣ των μετόχων για τη σύνθεση του νέου ΔΣ της ΔΕΗ – «Άρωμα γυναίκας» στη διοίκηση – Ο νέος ρόλος για Καρακούση

Ευκαιρίες και κίνδυνοι για τις τράπεζες από νέες μειώσεις επιτοκίων
Σε ετοιμότητα για τα επιτόκια βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών - Τα σχέδια που επεξεργάζονται και τα σενάρια

Έδωσαν τα χέρια «Γαλαξίας» και Παπαγεωργίου - Τι απομένει για την εξαγορά
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο Γαλαξίας έχει υπογράψει προσύμφωνο εξαγοράς - Έχει γίνει οικονομικός έλεγχος και έχει καθοριστεί το τίμημα

S&P Global: Υψηλές οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών – Οδηγός τα υψηλά κεφάλαια και η μείωση του κινδύνου
Όπως εξηγεί η Tedeschi, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές το 2025