
Τον ισχυρό θεσμικό ρόλο του ελληνικού Εμπορίου στην τήρηση της εργασιακής νομιμότητας και στην ψηφιοποίηση της αγοράς εργασίας και, παράλληλα, την ανάγκη λήψης από την Πολιτεία στοχευμένων μέτρων που θα επιλύουν εμπροσθοβαρώς τα ασφαλιστικά, εργασιακά και συνταξιοδοτικά προβλήματα του κλάδου προς όφελος του εμπορικού κόσμου και των εργαζομένων έθεσε η αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Σταύρο Καφούνη που συναντήθηκε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκη Κεραμέως, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων κ. Νίκου Μηλαπίδη.
Εκ μέρους της ΕΣΕΕ συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας κ. Δώρος Καπράλος, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Νίκος Νομικός, καθώς και ο Νομικός Σύμβουλος της Συνομοσπονδίας κ. Αντώνης Μέγγουλης.
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Eννέα ερωτήσεις και απαντήσεις – Ποιες αλλαγές φέρνει
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε πως καλείται σήμερα η κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματα ρευστότητας και στη φυσιολογική κόπωση που εμφανίζουν πολλές μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις στην πορεία του ψηφιακού τους μετασχηματισμού λόγω του αυξημένου κόστους και του ελλείμματος δεξιοτήτων.
Η ψηφιακή κάρτα
Αναφερόμενος ειδικότερα στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, την οποία ο κλάδος του εμπορίου έχει στηρίξει έμπρακτα – παρότι έλαβε χώρα παράλληλα με την υποχρέωση διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα pos – ο κ. Καφούνης ζήτησε την έμπρακτη επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας με τη θεσμοθέτηση κινήτρων, όπως η επιπλέον μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
Παράλληλα, υπογράμμισε την σκοπιμότητα θεσμοθέτησης ευέλικτης προσέλευσης του υπαλλήλου στο εμπορικό κατάστημα για τουλάχιστον 15 λεπτά προ του δηλωμένου χρόνου έναρξης της εργασίας, καθώς και την σταδιακή κλιμάκωση των υπέρογκων προβλεπόμενων προστίμων σε 3 επίπεδα.
Στη συζήτηση που διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου εισηγήθηκαν στην κ. Υπουργό ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ρυθμίσεων σε μια σειρά από ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά ζητήματα που ταλανίζουν επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Μεταξύ άλλων πρότειναν:
· Έμπρακτη επιβράβευση των συνεπών επιχειρηματιών.
· Περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
· Κατάργηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας των εμπόρων.
· Κατάργηση του κριτηρίου αντιπροσωπευτικότητας (50% των εργαζόμενων) για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων.
· Αποκατάσταση του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου.
· Κατάργηση του κριτηρίου αποδοχών για την αναγνώριση της διευθυντικής ιδιότητας των εργαζόμενων.
· Διάλογο με το Υπουργείο για τα ειδικά θέματα της νησιωτικότητας και των τουριστικών αγορών.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Σταύρος Καφούνης δήλωσε:
«Το σύγχρονο ελληνικό εμπόριο αποτελεί πυλώνα της απασχόλησης και πρωταγωνιστή στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της οικονομίας. Ωστόσο, η ταυτόχρονη εφαρμογή δύσκολων και κοστοβόρων μεταρρυθμίσεων δημιουργεί σύνθετες προκλήσεις ανάλογα με το μέγεθος και την τεχνογνωσία της κάθε επιχείρησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, για την οποία προτείναμε στην κ. Υπουργό τη θεσμοθέτηση του μέτρου της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών για τις συνεπείς και διασυνδεδεμένες επιχειρήσεις, ως ισχυρό κίνητρο για όλη την αγορά. Είναι ώρα να επιστρέψουν στις επιχειρήσεις τα αυξημένα έσοδα του κράτους από εισφορές και φόρους, αντί να κατευθύνονται σε επιδόματα. Οι θέσεις της ΕΣΕΕ στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και τον κοινωνικό διάλογο. Συμφωνήσαμε με την κ. Κεραμέως να υπάρχει συνεχώς ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας των υπηρεσιών του Υπουργείου με την ΕΣΕΕ, ώστε να επιλύονται με ταχύτητα τα προβλήματα που προκύπτουν στην αγορά εργασίας».


Latest News

Προσοχή στο... κενό μεταξύ χρεών - Τι συμβαίνει με την είσπραξη των οφειλών
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τα χρέη στην εφορία συσσωρεύονται όταν αυξάνονται δυσανάλογα τα φορολογικά βάρη, σε σχέση με το εισόδημα

Αυξημένος ο ρυθμός υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων
Εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει υποβληθεί το 30% των δηλώσεων

Η στενή σχέση επιδόματος ανεργίας και νέου κατώτατου μισθού - Τι είπε ο Πρωτοψάλτης
Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και για τα προγράμματα απασχόλησης και το νέο επίδομα ανεργίας

Διαρκές πρέσινγκ σε οφειλέτες - Κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη στην εφορία
Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Πώς θα δηλωθούν τα αναδρομικά - Οι κρυφές παγίδες στις φορολογικές δηλώσεις
Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι με τα αναδρομικά σε μισθούς και συντάξεις - Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ

Ποιοι 15.000 θα λάβουν πρώτοι το νέο επίδομα ανεργίας
Τα δικαιολογητικά για το νέο επίδομα ανεργίας παραμένουν τα ίδια - Ο ειδικός αλγόριθμος και οι νέοι δικαιούχοι

Πώς η Εφορία «ροκανίζει» την αύξηση στον κατώτατο μισθό – Ποιοι την «πληρώνουν»
Αγαμοι, ζευγάρια χωρίς παιδιά, αλλά και ζευγάρια που έχουν ένα παιδί θα διαπιστώσουν πως με την αναπροσαρμογή των αποδοχών αλλάζουν κλιμάκιο φορολόγησης

Αυξημένα ληξιπρόθεσμα χρέη, λιγότεροι οφειλέτες το 2024
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Στον πάγο τα επιτόκια για τις ρυθμισμένες δόσεις στην εφορία - Το σχέδιο
Τι προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα χρέη προς την εφορία - Πώς διαμορφώνονται

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, τα επιδόματα και η φορολογική παγίδα
Από το 2025, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερος από τον κατώτατο μισθό