Εδώ και ένα χρόνο υπάρχουν αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb.

Συγκεκριμένα τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

«Καλπάζει» το Airbnb – Πώς θα κινηθεί το νέο έτος [γραφήματα]

Το Airbnb και ο ισότιμος ανταγωνισμός

Στόχος της κυβέρνηση ήταν μέσω της αλλαγής αυτής, η διαμόρφωση κανόνων ισότιμου ανταγωνισμού με τις οργανωμένες μονάδες ξενοδοχείων, δωματίων και βιλών αλλά και ο περιορισμός της “γκρίζας” οικονομίας με παράλληλη αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Οι παραλείψεις όμως του νομοθέτη μπορεί να περιπλέξουν ή και να δυσκολέψουν την καθημερινότητα ενός πολίτη. Ακόμα και στη περίπτωση που στόχος είναι να μην υπάρχει «γκρίζα» οικονομία και ισότιμος ανταγωνισμός.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μετά την έναρξη εργασιών ο πολίτης με τα τρία και παραπάνω Airbnb θα πρέπει απευθυνθεί στον ΕΦΚΑ για την ασφάλιση του.

O ΕΦΚΑ και η ασφάλιση του κλάδου

Σε αυτό το σημείο όμως η υπόθεση αρχίζει να περιπλέκεται. Ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να ασφαλίσει τον επιτηδευματία με αυτούς τους ΚΑΔ που αφορούν τα Airbnb καθώς βάσει νόμου δεν έχει αυτή την εντολή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχειρηματία από την Κρήτη, ο οποίος κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία στον ΟΤ.

«Είμαι 24 ετών και ανασφάλιστος. Είμαι ιδιοκτήτης τριών (3) διαμερισμάτων τα οποία εκμεταλλεύομαι με βραχυχρόνια μίσθωση. Ως όφειλα έκανα έναρξη εργασιών φυσικού προσώπου επιτηδευματία στην ΔΟΥ Χανίων στις 22/02/2024 με ΚΑΔ 55201106 και 55201107. Στις 13/03/2024 πήγα στο κατάστημα Χανίων για να διενεργήσω εγγραφή στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ). Η απάντηση του αρμόδιου υπαλλήλου μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την Δ/νση Ασφάλισης ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών στην Αθήνα ήταν ότι με τους συγκεκριμένους παραπάνω ΚΑΔ δεν υπάγομαι στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ.»

Η απάντηση του ΕΦΚΑ

Ο OT επικοινώνησε με τον ΕΦΚΑ και έλαβε την απάντηση πως πράγματι οι συγκεκριμένοι ΚΑΔ δεν υπάγονται στην ασφάλιση του Οργανισμού. Και αυτό, όπως εξήγησαν γιατί λόγω του νομοθέτη δεν ορίζεται ξεκάθαρα ότι αυτοί οι ΚΑΔ υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ.

Ως αποτέλεσμα όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΦΚΑ, ο ΕΦΚΑ σαν επιχειρησιακός βραχίονας δεν μπορεί να χρεώσει με ασφαλιστικές εισφορές ένα πολίτη τις οποίες δεν ορίζει ο νόμος.

Η λύση με την υπουργική απόφαση

Σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΚΑ δεν πρόκειται για αρρυθμία που προέρχεται από τον ΕΦΚΑ αλλά για μια περίπτωση κακής νομοθέτησης. Η αλήθεια είναι πως μία υπουργική απόφαση θα έλυνε το πρόβλημα όπως μας επιβεβαίωσαν άλλωστε και από τον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η Διεύθυνση Ασφάλισης Μη Μισθωτών του ΕΦΚΑ έχει στείλει από το καλοκαίρι εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος. Η εισήγηση προφανώς και παραμένει στοιβαγμένη σε κάποιο γραφείο, με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία να συνεχίζεται…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα