Ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. ευρώ σχεδιάζει να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές μέσα στο 2025, σύμφωνα με το πρόγραμμα που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σήμερα. Παράλληλα, οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες των 15,28 δισ. ευρώ θα καλυφθούν κυρίως από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τις αποκρατικοποιήσεις και τη μείωση των διαθεσίμων του Δημοσίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δανειακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, οι ανάγκες χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 15,28 δισ. ευρώ, κατανέμονται για τον επόμενο χρόνο στην αποπληρωμή ομολόγων ύψους 5,45 δισ. ευρώ, την αποπληρωμή τόκων ύψους 4,75 δισ. ευρώ, την πρόωρη αποπληρωμή μιας διπλής δόσης από το διμερές δάνειο με την Ευρωζώνη με 5,3 δισ. ευρώ και την χρηματοδότηση έργων του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 5,96 δισ. ευρώ. Δημόσιο Χρέος

Τις ανάγκες χρηματοδότησης του Δημοσίου καλύπτει και ένα μέρος από το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο αναμένεται να φτάσει τον επόμενο χρόνο τα 5,73 δισ. ευρώ.

ESM: «Πράσινο φως» στην Ελλάδα για πρόωρη αποπληρωμή δανείων 8 δισ. ευρώ

ΟΔΔΗΧ: Οι χρηματοδοτικές ανάγκες

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου αναμένεται να καλυφθούν ως εξής:

  • Κοινοπρακτικές εκδόσεις και εκδόσεις ομολόγων ύψους 8 δισ. ευρώ
  • Επιχορηγήσεις από το ΤΑΑ δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους 3,027 δισ. ευρώ
  • Έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 576 εκατ. ευρώ
  • Μείωση των διαθεσίμων του Δημοσίου κατά 3,67 δισ. ευρώ
  • Στο τέλος του 2025, το υπόλοιπο του χρέους αναμένεται να παρουσιάσει μικρή αύξηση της τάξης των 196 εκατ. ευρώ.

Πτωτική πορεία

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία, καταγράφοντας μια συνολική μείωση της τάξης του 56% σε σύγκριση με το 2020, όταν το δημόσιο χρέος έπιασε «ταβάνι» στο 209%, κάτι το οποίο οφείλεται στις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση των δαπανών που προκάλεσε η διαχείριση της πανδημίας

Μείωση αναμένεται και στις δαπάνες για τόκους, οι οποίες αναμένεται να μειωθούν στο 4% στο τέλος του 2025, από 4,1% του ΑΕΠ φέτος. Η μέση περίοδος λήξης του χρέους είναι 19 χρόνια.

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους υποστηρίζεται από ένα πολύ υψηλό υπόλοιπο ταμειακών διαθεσίμων, που θα ξεπεράσει τα 32 δισ. ευρώ (λόγω της απόφαση του 2018 και το «ρολαρίσματος» που ακολούθησε) στο τέλος του 2024. Ακόμη, οι χρηματοδοτικές  ανάγκες θα φτάσουν το 6,9% του ΑΕΠ για φέτος. Παράλληλα, το  70% του συνόλου βρίσκεται στα χέρια των επίσημων δανειστών.

Με βάση τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, το ποσοστό συμμετοχής των hedge funds στις ελληνικές εκδόσεις ομολόγων έχει περιοριστεί στο 6,7%, από 11% που ήταν το 2019. Την ίδια ώρα, οι θεσμικοί επενδυτές, αυξήθηκαν στο 63,7% το 2024, από 53,7% που ήταν το 2023, πριν η χώρα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία