
Άκρως αμφιλεγόμενη θεωρείται η εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το μπλοκ Mercosur της Νότιας Αμερικής, με τα κράτη μέλη της ΕΕ να διχάζονται ως προς τους όρους της, αλλά και να προειδοποιούν ότι θα αποτελέσει σημείο για τον μαζικό ξεσηκωμό των ευρωπαίων αγροτών.
Χρειάστηκαν 25 χρόνια συνομιλιών για να διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο της συμφωνίας της ΕΕ και του μπλοκ Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη και, πρόσφατα, Βολιβία), η οποία αν και συμφωνήθηκε αρχικά το 2019, βρήκε την αντίσταση κυρίως των Γάλλων.
Φέτα: Σε κίνδυνο ο ελληνικός «λευκός χρυσός» – Άσχημα μαντάτα φέρνει η Mercosur
Το 2024 και συγκεκριμένα στις 6 Δεκεμβρίου, υπογράφηκε τελικά η συμφωνία, η οποία θέτει το έδαφος για μια από τις μεγαλύτερες ζώνες ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο.
Η υπερατλαντική εταιρική σχέση εκτιμάται ότι καλύπτει μια περιοχή άνω των 700 εκατομμυρίων ανθρώπων και αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Η εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μπλοκ Mercosur της Λατινικής Αμερικής, η οποία έχει διαμορφωθεί εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν το 2019, αλλά έκτοτε αναστέλλεται κυρίως από τις γαλλικές αντιρρήσεις
Η συμφωνία, η οποία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει το εμπόριο μεταξύ των δύο μπλοκ με τη μείωση των δασμών σε μια σειρά προϊόντων, χρειάζεται τώρα την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ειδικής πλειοψηφίας 15 κρατών μελών.
Ο κίνδυνος του αθέμιτου ανταγωνισμού
Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, αναμένουν μια ανώμαλη διαδικασία επικύρωσης, με τους αγρότες και ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ να προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό για την ευρωπαϊκή γεωργία.
Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αντιτίθεται σθεναρά , ενώ χώρες όπως η Πολωνία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Ολλανδία έχουν εκφράσει επιφυλάξεις.
Η Γερμανία, η οποία τάσσεται σθεναρά υπέρ της συμφωνίας, ανήκει σε ένα μπλοκ 10 άλλων κρατών μελών, που ζητούν από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να επικυρώσει γρήγορα τους τελικούς όρους.
Η ΕΕ και το μπλοκ Mercosur υπέγραψαν αρχικά ένα προσχέδιο εμπορικής συμφωνίας τον Ιούνιο του 2019. Η πρόοδος των συζητήσεων σταμάτησαν μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου 2024, εν μέσω μιας λιτανείας πολιτικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων. Μερικές απ’ αυτές τις συμφωνίες περιλάμβαναν μια αναμενόμενη αύξηση στη χρήση φυτοφαρμάκων και την προοπτική περαιτέρω απώλειας βιοποικιλότητας, ανησυχίες για το ποσοστό αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο και ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με τις αυτόχθονες ομάδες.
Τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της ΕΕ από τη Βραζιλία, την Αργεντινή και άλλες χώρες της Mercosur, με αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING να υπολογίζουν ότι οι εισαγωγές ανήλθαν σε 23 δισεκατομμυρίων ευρώ (24,13 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023
Οι φόβοι για τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένες κυβερνήσεις στην Ευρώπη πιστεύεται ότι αντιτίθενται στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur λόγω των φόβων ότι η «σχέση» αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει την υποστήριξη των εγχώριων ακροδεξιών πολιτικών κομμάτων πριν από τις εκλογές του 2025.
«Οι πρωτεύουσες που αντιτίθενται στη συμφωνία προσπαθούν να οικοδομήσουν έναν συνασπισμό που θα μπορούσε να αποτρέψει το συμβούλιο από το να επιτύχει την απαιτούμενη ειδική πλειοψηφία», δήλωσε ο Alberto Rizzi, πολιτικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
«Το μπλοκάρισμα θα είχε τεράστια οικονομική και πολιτική ζημιά για την ΕΕ σε μια εποχή που μετά βίας μπορεί να το αντέξει οικονομικά», συνέχισε. «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν μπορούν να αποτύχουν σε αυτή τη δοκιμασία ενότητας και δύναμης για να κατευνάσουν τους αντιπάλους, όπως οι ευρωπαίοι αγρότες και οι πιθανοί ακροδεξιοί ψηφοφόροι».
Οι αγρότες παραπονιούνται για υπερβολική γραφειοκρατία και χαμηλά εισοδήματα, αλλά έχουν βαρεθεί και τις κακές σοδειές και απώλειες από αναδυόμενες ασθένειες των ζώων. Οι αγρότες διαμαρτύρονται επίσης για τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ
Τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της ΕΕ από τη Βραζιλία, την Αργεντινή και άλλες χώρες της Mercosur, με αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING να υπολογίζουν ότι οι εισαγωγές ανήλθαν σε 23 δισεκατομμυρίων ευρώ (24,13 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023.
Σε σημείωμα των αναλυτών της ING αναφέρεται ότι η συμφωνία αναμένεται να διευκολύνει την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο περιοχών, επικαλούμενοι έναν συνδυασμό μεγαλύτερων ποσοστώσεων εισαγωγών και χαμηλότερους ή αφαιρούμενους δασμούς σε προϊόντα όπως το βόειο κρέας, τα πουλερικά, τα ζαχαρότευτλα και η σόγια.
Γεγονός που προκαλεί δυσαρέσκεια μεταξύ των αγροτών της ΕΕ, ιδίως επειδή οι ομόλογοι τους στη Mercosur παράγουν με χαμηλότερο κόστος.
Χαρακτηριστική είναι η διαμαρτυρία αγροτών στη νοτιοδυτική Γαλλία στις 12 Δεκεμβρίου, οι οποίοι έχτισαν ένα τείχος από 578 δέματα σανού σε μια διαδήλωση στο δρόμο του Auch-Toulouse. Κάθε δέμα σανού αντιπροσώπευε τους Γάλλους βουλευτές στο κοινοβούλιο των 577 εδρών της χώρας και ένα για τον Γάλλο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.


Latest News

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Πληρώθηκαν 119,1 εκατ. ευρώ σε 110.868 παραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Τα σχετικά αρχεία πληρωμών έχουν ήδη αποσταλεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων ολοκληρώνεται

Σπάνε τα ρεκόρ στις εξαγωγές τα ακτινίδια - Συνεχίζονται οι εισαγωγές εσπεριδοειδών από Αίγυπτο
Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές σε φρούτα και λαχανικά μέχρι και τις 17 Απριλίου 2025 - Εντατικοποίηση των ελέγχων ζητούν οι εξαγωγείς

Καταβλήθηκαν ενισχύσεις de minimis ύψους 18,2 εκατ. ευρώ
Πληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενισχύσεις de minimis σε αγρότες της Αττικής, Έβρου, Ημαθίας, Λάρισας, Πέλλας, Καβάλας, Κοζάνης και Φλώρινας

Πήραν ΦΕΚ τα ποσά για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε κριθάρι, σιτάρι και αραβόσιτο
Ποιες συνδεδεμένες ενισχύσεις θα καταβληθούν στο δεύτερο πακέτο των πληρωμών, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ