Πριν αλέκτωρ φωνείσαι τρις η Ουάσιγκτον απάντησε στην κίνηση του Πεκίνου να βάλει στο στόχαστρο τη γιγαντιαία αμερικανική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών Nvidia, ξεκινώντας έρευνα για «πιθανές μονοπωλιακές πρακτικές».
Τη Δευτέρα, προ-παραμονή των Χριστουγέννων, η υπουργός Εμπορίου της απερχόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν, Τζίνα Ραϊμόντο ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές αντιμονοπωλιακές αρχές ξεκινούν έρευνα για να διαπιστώσουν αν οι κινεζικές εταιρείες ημιαγωγών ακολουθούν πρακτικές που «παραβιάζουν τον ανταγωνισμό προκειμένου να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια αγορά».
Τραμπ: Ο Μπάιντεν είναι ακόμα στο οβάλ γραφείο αλλά ο επερχόμενος πρόεδρος ήδη κινεί τις αγορές
«Σχεδόν τα δύο τρίτα των αμερικανικών προϊόντων περιέχουν τσιπάκια από την Κίνα, κάτι που είναι ανησυχητικό. Το Πεκίνο επιδιώκει να κυριαρχήσει σε αυτή την αγορά και δεδομένων των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν, είδαμε εταιρείες να διστάζουν να έρθουν και να επενδύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες», κατήγγειλε η αμερικανίδα υπουργός σε συνέντευξη τύπου που έδωσε.
Η έρευνα, της οποίας θα ηγηθεί το γραφείο του Αντιπροσώπου Εμπορίου του Λευκού Οίκου (USTR), πρόκειται να διαπιστώσει εάν η Κίνα εφαρμόζει πολιτικές που δημιουργούν «επικίνδυνη εξάρτηση από την αλυσίδα εφοδιασμού σε ό,τι αφορά τους ημιαγωγούς».
Η Ουάσιγκτον φοβάται ότι το Πεκίνο επιδιώκει «την αποδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των αμερικανικών εταιρειών και εργαζομένων, των βασικών αλυσίδων εφοδιασμού για τις Ηνωμένες Πολιτείες και εν γένει την αποδυνάμωση της οικονομικής ασφάλειας της χώρας», σύμφωνα με το γραφείο USTR.
Ο νόμος CHIPS
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Κίνα εφαρμόζει μια πολιτική που της επιτρέπει να κυριαρχεί στον κλάδο, επιτρέποντας στις εταιρείες της να αναπτύξουν γρήγορα παραγωγικές ικανότητες και να προσφέρουν τεχνητά χαμηλές τιμές που κινδυνεύουν να απειλήσουν και να εξαλείψουν ενδεχομένως τον ανταγωνισμό», διευκρίνισε η επικεφαλής του USTR Κάθριν Τάι.
Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που παρέχουν στις κινεζικές εταιρείες ημιαγωγών οι επιδοτήσεις, η ευνοϊκή φορολογική πολιτική και κάθε είδους προνόμια που αυτές απολαμβάνουν εκ μέρους της κεντρικής εξουσίας του Πεκίνου. Ήδη όμως η Ουάσιγκτον προσπαθεί με ανάλογα μέσα να αναζωογονήσει την παραγωγή ημιαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεν χρειάστηκε να επιστρέψει στο Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ για να εφαρμοστεί ο νόμος CHIPS. Πρόκειται για μια νομοθεσία η πατρότητα της οποίας ανήκει αδιαμφισβήτητα στον Τζο Μπάιντεν. Η νομοθεσία, που ισχύει από τον Αύγουστο του 2022, προβλέπει τη διάθεση έως και 52 δισ. δολαρίων υπό μορφή επιδοτήσεων για την υποστήριξη έργων υποδομής στον κλάδο των ημιαγωγών.
Προς γενικευμένο πόλεμο
Εν προκειμένω η έρευνα των αμερικανικών αρχών θα επικεντρωθεί στους λεγόμενους ώριμους ημιαγωγούς. Πρόκειται για τσιπάκια τα οποία εξοπλίζουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που κυμαίνονται από ιατρικές συσκευές μέχρι δίκτυα τηλεπικοινωνιών και αυτοκίνητα. Η έρευνα θα ξεκινήσει στις 6 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει 90 ημέρες. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να συνεχιστεί υπό την προεδρία του
Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου.
Επί Μπάιντεν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη επιβάλει μια σειρά μέτρων τα τελευταία χρόνια για να περιορίσουν την πρόσβαση των κινεζικών εταιρειών σε προηγμένους ημιαγωγούς καθώς και στον εξοπλισμό που απαιτείται για την κατασκευή τους.
Ένα επιχείρημα της Ουάσιγκτον για την επιβολή εμπορικών κυρώσεων κατά του Πεκίνου είναι «η ανάγκη να εμποδιστεί η ικανότητα της Κίνας να παράγει και να αποκτήσει τις απαραίτητες τεχνολογίες για τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της». Το Πεκίνο καταγγέλλει την εμπορική πολιτική της Ουάσιγκτον, την οποία κατηγορεί ότι «πολιτικοποιεί εμπορικά και τεχνολογικά ζητήματα».
Ωστόσο από τις αρχές Δεκεμβρίου η Κίνα εφαρμόζει κατά των ΗΠΑ αντίποινα με αφορμή το νόμο CHIPS, επιβάλλοντας κυρίως περιορισμούς στις εξαγωγές πολλών σπάνιων μετάλλων προς τις ΗΠΑ, όπως είναι το γάλλιο και το γερμάνιο. Πρόκειται για πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για την κατασκευή ημιαγωγών.
Όλα δείχνουν ότι το 2025 οδεύουμε προς ένα γενικευμένο σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο. Η απόφαση της Δευτέρας δείχνει μια κλιμάκωση των πολεμικών προπαρασκευών από τη διακυβέρνηση Μπάιντεν, που απαντά μεν στις κινήσεις του Πεκίνου κατά της Nvidia αλλά ταυτόχρονα στρώνει το χαλί στον Ντόναλντ Τραμπ για να προχωρήσει στη δασμολόγηση των κινεζικών εισαγωγών με συντελεστή 60%.
Latest News
Σε υψηλό 4ετίας οι χρεοκοπίες σε μοχλευμένα δάνεια
Οι χρεοκοπίες στην παγκόσμια αγορά δανείων με μόχλευση αυξήθηκαν στο 7,2% τους 12 μήνες έως τον Οκτώβριο
Η κατάρα του «λευκού χρυσού» – Πώς η εξόρυξη λιθίου στην Αργεντινή στέγνωσε τις βρύσες
Το λίθιο είναι κομβικό για την ηλεκτροκίνηση και άλλα προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας, όμως η εξόρυξή του γίνεται υπαρξιακή απειλή για ολόκληρες κοινότητες
Γιατί η De Beers «στοκάρει» διαμάντια - Το στοίχημα της πολυτέλειας
Η κινεζική ζήτηση έχει υποχωρήσει καθώς ο ανταγωνισμός από πολύτιμους λίθους που καλλιεργούνται στο εργαστήριο έχει αυξηθεί
Τι δικαιούστε αν ακυρώθηκε ή καθυστέρησε η πτήση σας - Η περίπτωση της American Airlines
Οι πτήσεις της American Airlines ακινητοποιήθηκαν για λίγο σε όλο το δίκτυό της το πρωί της Τρίτης λόγω απροσδιόριστου τεχνικού προβλήματος.
Γιατί το 2024 ήταν η χρονιά των «άσχημων παπουτσιών» - Οι προοπτικές για Birkenstock και Crocs
Αν και οι τάσεις στα παντελόνια άλλαξαν άρδην μετά την πανδημία, το comfort συνεχίζει να κυριαρχεί στα παππούτσια
Εισροές ρεκόρ σε ομολογιακά funds για το 2024 - Ξεπέρασαν το ρεκόρ του 2021
Τα ομόλογα παρά την ανομοιογενή χρονιά υπήρχαν μια από τις κορυφαίες επιλογές των επενδυτών
Αυξήθηκαν οι ξένες επενδύσεις στο Ισραήλ παρά τον πόλεμο
Σχεδόν οι μισές επενδύσεις στο Ισραήλ αφορούσαν τη βιομηχανία ημιαγωγών και τσιπ
Πτώση στην παραγωγή για 10ο μήνα στην Toyota
Τα στοιχεία παραγωγής και πωλήσεων περιλαμβάνουν οχήματα της μάρκας Lexus της Toyota, αλλά εξαιρούν αυτά των Hino και Daihatsu
Γιατί οι Ιρλανδοί σκέφτονται να εγκαταλείψουν το «Σμαραγδένιο Νησί»
Παρά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και το πλεόνασμα, τουλάχιστον ένα τρίτο των κατοίκων σκέφτεται να εγκαταλείψει την Ιρλανδία
Ποια Πολιτεία των ΗΠΑ απειλείται με μπλακ άουτ λόγω... data centers
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της APS, τα κέντρα δεδομένων (Data Centers) θα αντιπροσωπεύουν το 55% των αναγκών της σε ενέργεια έως το 2031