Η στεγαστική κρίση της Ευρώπης κάνει σχεδόν το 25% των πολιτών της να σκέφτεται να μεταναστεύσει αναζητώντας μια πιο προσιτή ζωή και πουθενά δεν είναι οξύτερο το πρόβλημα απ’ ό,τι στην Ιρλανδία, σύμφωνα με μια εκτεταμένη έρευνα ενοικιαστών και ιδιοκτητών σπιτιού.

Μια έρευνα σε 20.000 Ευρωπαίους από το Opinium για τον όμιλο ακινήτων RE/MAX διαπίστωσε ότι το 33% των Ιρλανδών σκέφτεται να μετακομίσει σε άλλη χώρα εν αύξησης του κόστους ζωής. Σε όλη την Ευρώπη, η μόνη χώρα όπου η κατάσταση βελτιώνεται είναι η Μάλτα.

Ιρλανδία: Tο Sinn Fein πρώτο κόμμα, σύμφωνα με τα exit poll

«Υπάρχει μια τεράστια κρίση στο κόστος, τέτοια που δεν έχουμε ξαναδεί», δήλωσε στο Fortune ο Μάικλ Πόλζλερ, Διευθύνων Σύμβουλος της RE/MAX Europe.

Το 20% των ερωτηθέντων στην έρευνα της RE/MAX είπε ότι είτε «δυσκολεύεται» είτε «δυσκολεύεται πολύ» να ανταπεξέλθει στα έξοδα στέγασης.

Το ποσοστό των αποκριθέντων που δυσκολεύονται να αντέξουν οικονομικά τη διαμονή τους στην Ιρλανδία ήταν από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Στεγαστική κρίση στην Ιρλανδία

Το φάσμα της μετανάστευσης έχει παραμείνει στην ιστορία της Ιρλανδίας, λόγω του καταστροφικού λιμού μεταξύ 1845 και 1852 που ανάγκασε περίπου 2,1 εκατομμύρια Ιρλανδούς να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ωστόσο, η Ιρλανδία αντιμετώπισε πιο πρόσφατα προβλήματα με τη μετανάστευση, που αυτή τη φορά συνδέονται με οικονομικές πιέσεις.

Μετά την κατάρρευση του «Κελτικού Τίγρη» εν μέσω της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης, σημειώθηκε αναζωπύρωση των αναχωρήσεων από τη χώρα, με 386.100 ανθρώπους να μεταναστεύουν μεταξύ 2009 και 2013.

Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας από την RE/MAX υποδηλώνουν ότι παρά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και το πλεόνασμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια ανεξέλεγκτη μείωση της οικονομικής προσιτότητας θα μπορούσε να προκαλέσει την επόμενη μεγάλη έξοδο των Ιρλανδών κατοίκων.

«Νομίζω ότι όταν βλέπεις μια πολύ πιεσμένη κατάσταση, όπως στην Ιρλανδία, αν έχουν την ευκαιρία να πάνε αλλού, θα το έκαναν γιατί αυτή είναι μια ιδιαίτερα πιεσμένη κατάσταση», είπε ο Πόλζλερ.

Η Ιρλανδία αναζωογόνησε την οικονομία της μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση δελεάζοντας με ανταγωνιστικούς εταιρικούς φόρους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Meta, η Google και η Apple να δημιουργήσουν ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία στη χώρα.

Ξένες επενδύσεις χωρίς στέγαση

Αυτή η ώθηση για ξένες επενδύσεις έφερε αναμφίβολα χρήματα και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στις ιρλανδικές ακτές παρέχοντας παράλληλα ώθηση στο ΑΕΠ της.

«Αλλά δεν μπορεί να το κάνεις κανείς αυτό χωρίς στέγαση», είπε ο Πόλζλερ.

Πράγματι, η Ιρλανδία έχει σοβαρή έλλειψη κατοικιών για να φιλοξενήσει τον αυξανόμενο πληθυσμό της. Η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας λέει ότι 52.000 σπίτια πρέπει να χτίζονται στη χώρα κάθε χρόνο, προκειμένου η προσφορά να συμβαδίζει με τη ζήτηση.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι δυσκολεύονται καθώς το μέσο ενοίκιο στο Δουβλίνο φτάνει τα 1.829 ευρώ το μήνα.

Ο αριθμός των αστέγων στην Ιρλανδία αυξάνεται από τα μέσα του 2021 και έφτασε σε νέο ρεκόρ σχεδόν 14.500 ανθρώπων τον Ιανουάριο.

Ο Πόλζλερ της RE/MAX είπε ότι ένα κοινό ζήτημα σε όλη την Ευρώπη ήταν η αποτυχία των κυβερνήσεων να χτίσουν περισσότερες κατοικίες.

«Οι κυβερνήσεις άργησαν πολύ να δώσουν άδεια για νέες κατασκευές», λέει ο Πόλζλερ. «Ακόμα κι αν ένας κατασκευαστής θέλει να χτίσει, πρέπει να πληρώσει μια περιουσία για να βγάλει άδεια».

Μετρώντας και τις δεκάρες

Η έρευνα της RE/MAX έδειξε ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων ιδιοκτητών κατοικιών έσφιγγαν τη ζώνη τους για να αντέξουν οικονομικά το αυξανόμενο κόστος των στεγαστικών δανείων.

Τα επιτόκια στην ευρωζώνη αυξήθηκαν σχεδόν στο ανώτατο όριο του 4,5% το 2023 καθώς ο πληθωρισμός κινήθηκε σε διψήφιο αριθμό. Αυτό αύξησε τα στεγαστικά δάνεια για τους ιδιοκτήτες σπιτιού, τα οποία συχνά κατέληγαν σε τιμές ενοικίου.

Τέσσερις στους 10 ερωτηθέντες είπαν ότι είχαν περικόψει τις εξόδους ή τις δαπάνες για τις διακοπές, εξηγώντας ίσως τη μείωση της ζήτησης πτήσεων φέτος.

Μιλώντας τον Μάιο, ο Μάικλ Ο’Λίρι, Διευθύνων Σύμβουλος της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας Ryanair, είπε ότι είχε μια «ύφεση» από τους Ευρωπαίους επιβάτες ενόψει της συνήθως πολυάσχολης καλοκαιρινής ταξιδιωτικής περιόδου.

Εν τω μεταξύ, περισσότερο από το 20% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε ακυρώσει συνδρομές σε υπηρεσίες όπως το Netflix και το Spotify, καθώς και συνδρομές σε περιοδικά.

«Οτιδήποτε δεν είναι απολύτως υποχρεωτικό κόβεται γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος», εξήγησε ο Πόλζλερ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή