
Στην έκδοση ειδικών ομολόγων αξίας 3 τρισ. γιουάν (411 δισ. δολ.) πρόκειται να προχωρήσει η Κίνα μέσα στο 2025, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Πεκίνου να ενισχύει τα δημοσιονομικά κίνητρα για να δώσει ώθηση στην οικονομία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Πρόκειται για το τριπλάσιο ποσό από τη φετινή έκδοση κρατικού χρέους που ήταν 1 τρισ. γιουάν και ερηηνεύεται ως μία κίνηση του Πεκίνου εν αναμονή των δασμών Τραμπ.
Κίνα: Παίρνει τα μέτρα της περιμένοντας τον Τραμπ – Η στρατηγική της στο εμπόριο
Ο στόχος της ηγεσίας της Κίνας είναι να αμβλύνει το πλήγμα από την αναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών δασμών στις κινεζικές εισαγωγές όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.
Τα έσοδα θα διοχετευτούν στην τόνωση της κατανάλωσης μέσω προγραμμάτων επιδοτήσεων, αναβαθμίσεων εξοπλισμού επιχειρήσεων και χρηματοδότησης επενδύσεων σε προηγμένους τομείς που βασίζονται στην καινοτομία, μεταξύ άλλων.
Αυτά τα ομόλογα θα είναι τα μεγαλύτερης αξίας που έχει εκδώσει η Κίνα, γεγονός ενδεικτικό της πρόθεσης του Πεκίνου -που δεν συνηθίζει γενικά να εκδίδει εξαιρετικά μακροχρόνια ειδικά ομόλογα στα ετήσια δημοσιονομικά του σχέδια- να δανειστεί για να αντιμετωπίσει τις αποπληθωριστικές δυνάμεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
«Δύο μεγάλα» προγράμματα
Στο σχεδιασμό προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια γιουάν που θα συγκεντρωθούν μέσω μακροπρόθεσμων ειδικών ομολόγων του δημοσίου θα χρηματοδοτήσουν «δύο μεγάλα» και «δύο νέα» προγράμματα, ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το Reuters.
Οι «νέες» πρωτοβουλίες συνίστανται σε ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων για διαρκή αγαθά, όπου οι καταναλωτές μπορούν να ανταλλάσσουν παλιά αυτοκίνητα ή συσκευές και να αγοράζουν καινούργια με έκπτωση, και ένα ακόμη πρόγραμμα που επιδοτεί αναβαθμίσεις εξοπλισμού μεγάλης κλίμακας για επιχειρήσεις.
Τα «μεγάλα» προγράμματα αναφέρονται σε έργα που εφαρμόζουν εθνικές στρατηγικές όπως η κατασκευή σιδηροδρόμων, αεροδρομίων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων και δημιουργούν δυνατότητες ασφάλειας σε βασικούς τομείς.
Ένα άλλο μεγάλο μέρος των προγραμματισμένων εσόδων για το επόμενο έτος θα είναι για επενδύσεις σε «νέες παραγωγικές δυνάμεις», όπως χαρακτηρίζει το Πεκίνο τα ηλεκτρικά οχήματα, τη ρομποτική, τους ημιαγωγούς και την πράσινη ενέργεια.
Μία από τις πηγές ανέφερε ότι το ποσό που προορίζεται για αυτήν την πρωτοβουλία θα είναι πάνω από 1 τρισεκατομμύριο γιουάν.
Τα υπόλοιπα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση μεγάλων κρατικών τραπεζών, καθώς οι κορυφαίες τράπεζες αντιμετωπίζουν συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους, παραπέοντα κέρδη και αύξηση των επισφαλών δανείων.
Η έκδοση νέων ειδικών ομολόγων του Δημοσίου το επόμενο έτος ισοδυναμεί με 2,4% του ΑΕΠ της χώρας το 2023.
Στην ετήσια Διάσκεψη Κεντρικής Οικονομικής Εργασίας (CEWC) στις 11-12 Δεκεμβρίου η πολιτική ηγεσία της χώρας χάραξε την οικονομική πολιτική για το 2025.
Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενο πηγές, ότι η Κίνα σχεδιάζει να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και να διατηρήσει έναν στόχο οικονομικής ανάπτυξης περίπου 5%.


Latest News

Μπιλ Άκμαν: Γιατί βλέπει σύμπραξη Uber και Hertz
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν αποκάλυψε ότι κατέχει σχεδόν το 20% των μετοχών της Hertz

Ο Πούτιν επαινεί τον Μασκ συγκρίνοντάς τον με σοβιετικό πρωτοπόρο πυραύλων
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε τον Ίλον Μασκ για τα επιτεύγματά του στα διαστημικά ταξίδια και τον θεωρεί τολμηρό οραματιστή αντάξιο των σοβιετικών πρωτοπόρων του διοαστήματος

«Τσουνάμι» απολύσεων στις γερμανικές επιχειρήσεις - 1 στις 3 σχεδιάζει περικοπές το 2025
Οι προοπτικές για το 2025 παραμένουν ζοφερές στη Γερμανία και τον επιχειρηματικό της κόσμο, σύμφωνα με έρευνα

Έτοιμη για τη μεγάλη στροφή η Ευρώπη - Πώς επιδρούν οι δασμοί στο μοντέλο της
Η Citi προβλέπει μεγάλη στροφή στο οικονομικό μοντέλο της Γηραιάς Ηπείρου - Οι επιπτώσεις στο εμπόριο από τους δασμούς Τραμπ

Πάουελ: Το μεγάλο διακύβευμα της απόλυσής του – Ποιοι τον υπερασπίζονται
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε τους τόνους εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη με το Λευκό Οίκο να εξετάζει την απόλυσή του

Γιατί η Apple εγκλωβίστηκε στους δασμούς Τραμπ
Η Apple πωλεί περισσότερα από 220 εκατομμύρια iPhone ετησίως και σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, εννέα στα δέκα κατασκευάζονται στην Κίνα

Ο γιoς δισεκατομμυριούχου κληρόνομου της Chanel αποκαλύπτει τις δικές του επενδύσεις
Ο 38χρονος Ντέιβιντ Βερτχάιμερ προσέλαβε τον Ντέιβιντ Αν για να ηγηθεί των επενδύσεών στην εταιρεία του 1686 Partners

Γιατί ο ακροδεξιός Φάρατζ θέλει τα... χλωριωμένα κοτόπουλα των ΗΠΑ στη Βρετανία
Ο Φάρατζ δήλωσε ότι οι Βρετανοί καταναλωτές αγοράζουν ήδη κοτόπουλα από μέρη όπως η Ταϊλάνδη που εκτρέφονται σε κακές συνθήκες

Καμπανάκι επικεφαλής Fed Σικάγο για ανάγκη ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας
Οι κεντρικές τράπεζες όπως η Fed που μπορούν να ασκούν νομισματική πολιτική χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τις οικονομίες τους

Μπέσεντ: Σχοινοβάτης σε ένα εύθραυστο σχοινί
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε ένα απρόβλεπτο Τραμπ και στο να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στα αμερικανικά ομόλογα και στο δολάριο