Είναι μια απλή αλλά βάναυση εξίσωση: Ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν αυξάνεται, ενώ το ποσό των χρημάτων που συνεισφέρουν τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου για να τους βοηθήσουν μειώνεται.

Το αποτέλεσμα: Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι, στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν αρκετά χρήματα για να βοηθήσουν περίπου το 60% των 307 εκατομμυρίων ανθρώπων που προβλέπει ότι θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το επόμενο έτος.

Συρία: Την άμεση παύση των εχθροπραξιών, ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ

Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 117 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα λάβουν φαγητό ή άλλη βοήθεια το 2025.

Ο ΟΗΕ θα ολοκληρώσει επίσης το 2024 έχοντας συγκεντρώσει περίπου το 46% των 49,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζήτησε για ανθρωπιστική βοήθεια σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο παγκόσμιος οργανισμός έχει συγκεντρώσει λιγότερα από τα μισά από αυτά που επεδίωκε.

Το έλλειμμα ανάγκασε τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες να λάβουν οδυνηρές αποφάσεις, όπως η μείωση του σιτηρεσίου για τους πεινασμένους και η μείωση του αριθμού των ατόμων που είναι επιλέξιμα για βοήθεια.

Οι συνέπειες γίνονται αισθητές σε μέρη όπως η Συρία, όπου το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (), ο κύριος διανομέας τροφίμων του ΟΗΕ, σίτιζε 6 εκατομμύρια ανθρώπους. Βλέποντας τις προβλέψεις του για δωρεές βοήθειας νωρίτερα φέτος, το WFP μείωσε τον αριθμό που ήλπιζε να βοηθήσει εκεί σε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους, δήλωσε η Ράνια Νταγκας Καμαρα, βοηθός εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού για συνεργασίες και κινητοποίηση πόρων.

«Απόλυτη ανάγκη»

Η Ράνια Νταγκας Καμαρα επισκέφτηκε το προσωπικό του WFP για τη Συρία τον Μάρτιο. «Η γραμμή τους ήταν: «Σε αυτό το σημείο παίρνουμε από τους πεινασμένους για να ταΐσουμε τους πεινασμένους», είπε σε μια συνέντευξη.

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ βλέπουν λίγους λόγους αισιοδοξίας σε μια περίοδο εκτεταμένων συγκρούσεων, πολιτικών αναταραχών και ακραίων καιρικών συνθηκών, παράγοντες που πυροδοτούν την πείνα. «Έχουμε αναγκαστεί να περιορίσουμε τις εκκλήσεις προς εκείνους που έχουν απόλυτη ανάγκη», δήλωσε στο Reuters ο Τομ Φλέτσερ, υφυπουργός ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ και συντονιστής έκτακτης βοήθειας.

Οι οικονομικές πιέσεις και η μετατόπιση της εσωτερικής πολιτικής αναδιαμορφώνουν τις αποφάσεις ορισμένων πλουσίων χωρών σχετικά με το πού και πόσα θα δώσουν. Ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές του ΟΗΕ – η Γερμανία – έχει ήδη περικόψει  500 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από το 2023 έως το 2024 ως μέρος της γενικής σύσφιξης της ζώνης.

Το υπουργικό συμβούλιο της χώρας έχει προτείνει μια ακόμη μείωση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην ανθρωπιστική βοήθεια για το 2025. Ένα νέο κοινοβούλιο θα αποφασίσει το σχέδιο δαπανών του επόμενου έτους μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Φεβρουαρίου.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις παρακολουθούν επίσης τι προτείνει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας του τον Ιανουάριο.
Οι σύμβουλοι του Τραμπ δεν έχουν πει πώς θα προσεγγίσει την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά προσπάθησε να μειώσει τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ στην πρώτη του θητεία. Και έχει προσλάβει συμβούλους που λένε ότι υπάρχει περιθώριο για περικοπές στην ξένη βοήθεια.

Η πλειοψηφία της ανθρωπιστικής χρηματοδότησης προέρχεται από τρεις μόνο πλούσιους χορηγούς: τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση

Οι ΗΠΑ διαδραματίζουν τον ηγετικό ρόλο στην πρόληψη και την καταπολέμηση της πείνας σε όλο τον κόσμο. Παρείχε 64,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό ήταν τουλάχιστον το 38% των συνολικών τέτοιων συνεισφορών που καταγράφηκαν από τον ΟΗΕ.

Μοιράζοντας τον πλούτο

Η πλειοψηφία της ανθρωπιστικής χρηματοδότησης προέρχεται από τρεις μόνο πλούσιους χορηγούς: τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παρείχαν το 58% των 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέγραψε ο ΟΗΕ ως απάντηση σε κρίσεις από το 2020 έως το 2024.

Τρεις άλλες δυνάμεις – η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία – συνεισέφεραν συλλογικά λιγότερο από το 1% της ανθρωπιστικής χρηματοδότησης που παρακολουθεί ο ΟΗΕ κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με ανασκόπηση του Reuters των δεδομένων συνεισφορών του ΟΗΕ.

Σε όλο τον κόσμο, 733 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πείνα

Η αδυναμία να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους το παγκόσμιο σύστημα για την αντιμετώπιση της πείνας και την πρόληψη του λιμού υφίσταται τεράστια πίεση. Σχεδόν 282 εκατομμύρια άνθρωποι σε 59 χώρες και εδάφη αντιμετώπιζαν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας το 2023.

Η αποτυχία των μεγάλων εθνών να τραβήξουν το βάρος τους στη χρηματοδότηση παγκόσμιων πρωτοβουλιών ήταν μια επίμονη καταγγελία του Τραμπ. Το Project 2025, ένα σύνολο προτάσεων πολιτικής που εκπονήθηκαν από υποστηρικτές του Τραμπ για τη δεύτερη θητεία του, καλεί τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες να εργαστούν σκληρότερα για να συγκεντρώσουν περισσότερη χρηματοδότηση από άλλους χορηγούς και λέει ότι αυτό θα πρέπει να είναι προϋπόθεση για πρόσθετη βοήθεια των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα