
Ανισότητα στις αμοιβές ανδρών και γυναικών, αποκλίσεις στο εισόδημα αναλόγως με τον επαγγελματικό τομέα και διαφορές ακόμη και σε σχέση με το εκπαιδευτικό επίπεδο.
Πρόκειται για την καταγραφή των αμοιβών στην αγορά εργασίας στην οποία προχώρησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η οποία διαπιστώνει υψηλές αμοιβές στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις ασφαλιστικές δραστηριότητες και στους επαγγελματίες – επιστήμονες τεχνικών δραστηριοτήτων. Αντιθέτως χαμηλές αμοιβές καταγράφονται στην εστίαση, στη διασκέδαση και στις βοηθητικές υπηρεσίες.
Ελληνική οικονομία: Σε πτώση οι μισθοί, στον «πάγο» η αγοραστική δύναμη – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), οι αποκλίσεις στους μισθούς ανδρών – γυναικών, υπέρ των πρώτων, που κυμαίνονται σε 8,6% – 40,5%.
Οι δραστηριότητες
Στα επαγγέλματα που αφορούν Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία, οι γυναίκες αμείβονται στα όρια της φτώχειας με ετήσιους μισθούς που κυμαίνονται στα 10.699 – 11.865 ευρώ. Ελάχιστα παραπάνω λαμβάνουν οι άνδρες συνάδελφοί τους.
Το μισθολογικό χάσμα σχετίζεται και με το επίπεδο εκπαίδευσης. Η μόνη εναρμόνιση μισθών ανδρών – γυναικών είναι στο επάγγελμα χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού και συναρμολογητές (μονταδόροι).
Στα μόνα επαγγέλματα που παίρνουν κεφάλι οι γυναίκες με επιπλέον μέσο μισθό κατά 6,1% είναι σε όσα αφορούν την Παροχή Νερού – Επεξεργασία Λυμάτων, Διαχείριση Αποβλήτων και Δραστηριότητες Εξυγίανσης.
Οι μεγαλύτερες και οι χαμηλότερες αποδοχές
Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι για το έτος 2022 οι μεγαλύτερες μέσες ετήσιες μεικτές αποδοχές καταγράφονται στον κλάδο των Χρηματοπιστωτικών και Ασφαλιστικών Δραστηριοτήτων με 40.086 ευρώ για τους άνδρες και στον κλάδο των Επαγγελματικών, Επιστημονικών και Τεχνικών Δραστηριοτήτων με 32.249 ευρώ για τις γυναίκες.
Ακολουθούν ο κλάδος των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων με 38.867 ευρώ και ο κλάδος των Χρηματοπιστωτικών και Ασφαλιστικών Δραστηριοτήτων με 32.078 ευρώ, σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα.
Σε σχέση με το επίπεδο εκπαίδευσης, οι υψηλότερες αποδοχές για το 2022 στους κατόχους μεταπτυχιακού – διδακτορικού τίτλου σπουδών καταγράφονται στον κλάδο των Ορυχείων και Λατομείων.
Οι χαμηλότερα αμειβόμενοι κάτοχοι μεταπτυχιακού – διδακτορικού τίτλου σπουδών απασχολούνται στον κλάδο της Εκπαίδευσης.
Για τους πτυχιούχους Πανεπιστημίου – ΤΕΙ, οι υψηλότερες αποδοχές καταγράφονται στον κλάδο των Επαγγελματικών, Επιστημονικών και Τεχνικών Δραστηριοτήτων, ενώ οι χαμηλότερες στον κλάδο των τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
Για τους κατόχους απολυτηρίου Λυκείου – ΙΕΚ οι υψηλότερες αποδοχές καταγράφονται στον κλάδο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, ενώ οι χαμηλότερες και πάλι στον κλάδο τεχνών – διασκέδαση. Ίδια εικόνα και για τους κατόχους απολυτηρίου βασικής εκπαίδευσης.
Αναφορικά με την κατάταξη των εργαζομένων κατά ατομικό επάγγελμα, οι μεγαλύτερες αποδοχές για το 2022 καταγράφονται στα ανώτερα διοικητικά και διευθυντικά στελέχη, ενώ ακολουθούν οι κάθε είδους επαγγελματίες, π.χ. γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.ά.
Όσον αφορά τους απασχολούμενους σε θέση ευθύνης, γίνεται σαφές ότι τις θέσεις αυτές καταλαμβάνονται από άνδρες σε ποσοστό 57,3%, με πρώτη την ηλικιακή ομάδα 36-54 ετών.


Latest News

ΕΦΚΑ: Ενεργοποίηση νέων κωδικών πληρωμής εργοδοτικών εισφορών
Από τις 7 Απριλίου τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία αντικατάστασης των υφιστάμενων κωδικών πληρωμής των εργοδοτικών εισφορών ανακοινώνει ο ΕΦΚΑ

ΔΥΠΑ: Επιπλέον 1.000 επιδοτούμενες θέσεις στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55+ ετών
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για τις συγκεκριμένες θέσεις

Διπλάσιες οι καταγγελίες βίας και παρενόχλησης στην εργασία σε μια τριετία [έκθεση]
Εντός του 2024 σημειώθηκε υπερτριπλασιασμός των υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης, όπως δείχνει η Επιθεώρηση Εργασίας

Ερχεται το ψηφιακό πελατολόγιο - Η ΑΑΔΕ θα «βλέπει» online τα αυτοκίνητα σε συνεργεία, πάρκινγκ, πλυντήρια
Μέσω κινητού οι επαγγελματίες θα σκανάρουν τις πινακίδες κυκλοφορίας κάθε οχήματος και τις αποδείξεις που εκδίδουν και αυτόματα θα ενημερώνεται το ψηφιακό πελατολόγιο

Πληρωμές με IRIS σε όλη την αγορά - Τι αλλάζει στις συναλλαγές με τις επιχειρήσεις
Η χρήση IRIS αυξήθηκε κατακόρυφα το 2024, καθώς 1 στους 2 πολίτες με ενεργό web banking έχει πλέον συνδέσει τους λογαριασμούς του με το σύστημα

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
Το 2024, δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ψηφιακής διαδικασίας για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, υποβλήθηκαν 121.550 αιτήσεις

Ο e-ΕΦΚΑ ενισχύει την εισπραξιμότητα ασφαλιστικών εισφορών - Τι προβλέπει νέα ρύθμιση
Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το ΚΕΑΟ θα ανατίθενται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με διεθνή διαγωνισμό

ΑΑΔΕ: Μικρή αναβολή στην έναρξη υποχρεωτικής ψηφιακής έκδοσης δελτίων αποστολής
Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Ξεκινούν δύο νέες δράσεις κατάρτισης ΔΥΠΑ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική - Ποιους αφορούν
Σήμερα αρχίζει το πρόγραμμα «Τεχνίτης Ξύλινων Κατασκευών – Β’ Κύκλος» και την Πέμπτη η εκπαιδευτική δράση «Τεχνίτης Γυψοσανίδας και Ελαιοχρωματισμών»