
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προσπαθεί να εξισορροπήσει τους καθοδικούς κινδύνους για την αγορά εργασίας έναντι του κινδύνου ο πληθωρισμός να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της FED. Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ θεωρεί ότι μια περαιτέρω αύξηση της ανεργίας δεν αποτελεί προϋπόθεση για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων. Η FED είναι πιθανό να θέλει να δει χαμηλότερα ποσοστά δομικού πληθωρισμού προτού μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια.
Η FED παραμένει εξαρτώμενη από τα δεδομένα και μια πιο αδύναμη αγορά εργασίας ή στοιχεία για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να φέρει πίσω στο τραπέζι μια μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο.
Τώρα αναμένουμε λιγότερες μειώσεις της FED. Εξακολουθούμε να βλέπουμε πιθανότητες για εντονότερες μειώσεις επιτοκίων στην ευρωζώνη, όπου προβλέπουμε μειώσεις 100 μονάδων βάσης το 2025.
Προσβλέποντας στο μέλλον, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα ομόλογα υψηλής ποιότητας και επενδυτικού βαθμού, το διαφοροποιημένο σταθερό εισόδημα και οι λύσεις εισοδήματος από μετοχές είναι πολύτιμα στα χαρτοφυλάκια.
Στις αμερικανικές μετοχές, παρά τις λιγότερες πιθανές μειώσεις επιτοκίων, ένα μείγμα χαμηλότερου κόστους δανεισμού, ανθεκτικής δραστηριότητας, διεύρυνσης της αύξησης των κερδών στις ΗΠΑ, περαιτέρω κερδών της τεχνητής νοημοσύνης και της δυνατότητας για μεγαλύτερη δραστηριότητα στην κεφαλαιαγορά υπό μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ δημιουργούν ευνοϊκό πλαίσιο, κατά την άποψή μας. Αναμένουμε ότι ο S&P 500 θα φτάσει τις 6.600 μονάδες έως το τέλος του επόμενου έτους.
Αν και δεν αναμένουμε σημαντική αδυναμία βραχυπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την ισχύ του δολαρίου για να διαφοροποιηθούν σε άλλα προτιμώμενα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής λίρας και του δολαρίου Αυστραλίας.
Εάν η FED πραγματοποιήσει μόνο δύο μειώσεις επιτοκίων το 2025, πιθανότατα θα χρειαστεί να μετριαστούν οι προσδοκίες μας για τη ζήτηση χρυσού από τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs), γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει την ανοδική τάση που εξακολουθούμε να περιμένουμε στις τιμές του χρυσού. Ωστόσο, σημειώνουμε ότι οι τιμές του χρυσού έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια παρά το ισχυρό δολάριο και τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ, αφενός λόγω της διαφοροποίησης των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας και αφετέρου λόγω της ζήτησης των επενδυτών για αντιστάθμιση κινδύνου. Πιστεύουμε ότι αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν καθώς επιμένουν οι πολιτικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες και θα πρέπει να στηρίξουν τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση για χρυσό.
Ο Mark Haefele είναι επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της UBS. Το άρθρο αποτελεί σύνοψη εκτενέστερης ανάλυσης για τους πελάτες της ελβετικής τράπεζας, την οποία συνυπογράφουν οι αναλυτές της UBS, Kiran Ganesh και Vincent Heaney


Latest News

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα

Η μεγάλη εικόνα
Οι έμμεσες επιπτώσεις του δασμολογικού πολέμου για την ελληνική οικονομία φαίνονται να είναι σημαντικότερες από τις άμεσες

Οι εορτές του Πάσχα και λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων
Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε πως αντιμετωπίζονται από την εργατική νομοθεσία οι ημέρες αυτές

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.