Σε διπλό κλοιό θα βρεθούν το επόμενο διάστημα χιλιάδες κάτοχοι κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα αλλά και όσοι σκοπεύουν να αποκτήσουν μελλοντικά κάποιο από τα αποκεντρωμένα άυλα ψηφιακά νομίσματα που δεν εκδίδονται από κεντρικές τράπεζες αλλά από διάφορα άγνωστα «ψηφιακά κέντρα εξόρυξης».

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχουν αποφασίσει να βάλουν ένας τέλος στο ασαφές και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτο καθεστώς που διέπει σήμερα τη συγκεκριμένη αγορά, μετά τη διαπίστωση ότι ο νέος τρόπος συναλλαγών και επενδύσεων κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος έναντι των παραδοσιακών επιλογών και προϊόντων και αυξάνεται γεωμετρικά ο τζίρος που πραγματοποιείται σε περιβάλλον κρύπτο.

Οι οίκοι πολυτελείας θα πληρώνονται με crypto; – Τι σχεδιάζουν

Συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ο.Τ., τις προηγούμενες ημέρες συνεδρίαση για πρώτη φορά η νέα αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί για τον σκοπό από τον αρμόδιο υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη και το πρώτο πράγμα που ειπώθηκε είναι ότι πρέπει να διερευνηθούν όλες οι βέλτιστες πρακτικές σε παγκόσμιο επίπεδο και να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα για την ορθή φορολόγηση των συγκεκριμένων συναλλαγών και των υπεραξιών τους όταν αυτές προκύπτουν, αλλά και να μπορούν οι κάτοχοι τους να δικαιολογήσουν τα χρήματα μέσω των οποίων απέκτησαν τα κρυπτονομίσματα.

crypto Bitcoin

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες του Ο.Τ., η επόμενη συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας αρμόδιας επιτροπής δεν θα αργήσει να συμβεί καθώς αναμένεται να λάβει χώρα αμέσως μετά τα φώτα προκειμένου να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και να ξεκαθαρίσει νομικά το τοπίο για την αγορά των κρύπτο. Υπενθυμίζεται, ότι η προηγούμενη αρχική επιτροπή είχε συσταθεί πριν από περίπου ένα χρόνο και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2024 και καταργήθηκε μετά από έξι μήνες τον Αύγουστο του ίδιου έτους για να ακολουθήσει λίγους μήνες αργότερα η σύστασή της από το μηδέν.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χατζηδάκη η νέα ομάδα εργασίας αποτελείται από δύο γενικούς γραμματείς του αρμόδιου υπουργείου, την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (Ε.Λ.Τ.Ε.), στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητές πανεπιστημίου, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Ερευνών της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας της Α.Α.Δ.Ε. Η ομάδα εργασίας θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ενώ στον Πρόεδρο και τα μέλη της δεν καταβάλλεται αποζημίωση.

Τα σενάρια

Το βασικό αντικείμενο της επιτροπής θα είναι να προτείνει στην κυβέρνηση έναν ορθό και εφαρμόσιμο τρόπο φορολόγησης των υπεραξιών που προκύπτουν από αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ. το βασικό σενάριο που πρόκειται να επεξεργαστεί η νέα επιτροπή που στην οποία προεδρεύει η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής κυρία Μαίρη Ψύλλα, είναι να φορολογήσει την υπεραξία που προκύπτει από την πώληση κρυπτονομισμάτων με συντελεστή 15%.

Πέραν όμως της φορολογίας, η αρμόδια επιτροπή καλείται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου αυτά τα σύγχρονα αλλά και με πολλά ερωτηματικά χρηματοοικονομικά προϊόντα να γίνονται αποδεκτά από την εφορία για την κάλυψη πόθεν έσχες και όχι μόνο. Σημειώνεται ότι μέχρι αυτή τη στιγμή η εφορία δεν αναγνωρίζει και δεν αποδέχεται τα χρήματα που είναι αποτέλεσμα αγοραπωλησιών «κρύπτο». Επίσης, η επιτροπή θα ασχοληθεί όχι μόνο με τον καθορισμό πλαισίου φορολόγησης, ελέγχου και κανονιστικής λειτουργίας των κρυπτονομισμάτων αλλά και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets).

Με τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει το υπουργείο Οικονομικών και τις αποφάσεις που θα φέρει προς ψήφιση στη βουλή το επόμενο έτος οι κάτοχοι τους θα γνωρίζουν αν οι διάφορες αγορές που έχουν πραγματοποιήσει με χρήματα που προέρχονται από αγοραπωλησίες αυτών των σύγχρονων άυλων μέσων συναλλαγών είναι νόμιμες ή όχι και σε πιο βαθμό.

Άλλωστε η Ελλάδα είναι μια από τις 59 χώρες που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να προσχωρήσουν στο Πλαίσιο Αναφοράς για τα Κρυπτοστοιχεία ή Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) του ΟΟΣΑ, ενώ έως το τέλος του έτους θα πρέπει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενσωματώσουν στην εθνική τους νομοθεσία τις βασικές προβλέψεις του πλαισίου της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ για τα κρυπτονομίσματα που βάζουν κανόνες στους συμμετέχοντες στην αγορά και προστατεύουν τους καταναλωτές.

Αξίζει να τονιστεί ότι αυτή τη στιγμή η αγορά των κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως αποτιμάται σε πάνω από 3 τρισ. δολάρια αποτιμάται ενώ τη μεγάλη ώθηση στις τιμές τους αλλά και στην «εξόρυξή» τους έδωσε η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών που διεξήχθησαν στις 5 Νοεμβρίου.

Ο βασιλιάς των κρύπτο το bitcoin από την ημέρα που κέρδισε ο Τραμπ τις εκλογές στις ΗΠΑ έχει πραγματικά εκτοξευθεί από τα περίπου 68.000 δολάρια στο ιστορικό ρεκόρ των 106.500 δολαρίων την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, για να ακολουθήσει μία αποκλιμάκωση της τιμής στα περίπου 94.000 δολάρια.

Η υφιστάμενη απουσία κανόνων επιτρέπει την αφορολόγητη διακίνηση τεράστιων ποσών τα οποία επενδύονται σε κρυπτονομίσματα με τα κέρδη από αυτές τις επενδύσεις να μην εμφανίζονται καν στις φορολογικές δηλώσεις, ελλείψει του απαραίτητου πλαισίου.

Το τελικό θεσμικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα

Σημαντικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου θα έχει και η Τράπεζα της Ελλάδος με στόχο αυτό να κινείται σε τρεις άξονες:

– Ανάπτυξη του κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία και την παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων και των άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

– Ανάπτυξη του πλαισίου για τη φορολογική μεταχείριση των κρυπτονομισμάτων, που είναι μια μορφή επένδυσης, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

– Ανάπτυξη του πλαισίου ελέγχου των κρυπτονομισμάτων, και της καταπολέμησης της χρήσης τους για παράνομες δραστηριότητες.

Πάντως ανώτατα στελέχη του τραπεζικού κλάδου δηλώνουν ότι δεν έχει έρθει ακόμη το τέλος των μετρητών και ότι βρισκόμαστε σε μεταβατική φάση καθώς η μετάβαση σε μία κοινωνία με λίγα ή χωρίς μετρητά χρειάζεται χρόνο και υποδομές και ότι θα υπάρξει μακρά περίοδος συνύπαρξης παραδοσιακών και νέων μέσων πληρωμής.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε με αφορμή την περιοδική έκθεση του Νομισματικού Μουσείου με τίτλο:«Εγχρήματη ιστορία: Οι Τράπεζες αφηγούνται μέσα από τις συλλογές τους. Ο ρόλος του Νομισματικού Μουσείου», ανέφερε ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών εξακολουθεί να θέλει μετρητά στην τσέπη. Έρευνα έδειξε ότι το 60% των πολιτών στην Ευρωζώνη θέλει να έχει την επιλογή να χρησιμοποιεί μετρητά, δίνοντας ως παραδείγματα την Αυστρία που είναι στο 66%, τη Γερμανία στο 69% και την Ελλάδα στο 69%. Όμως οι συναλλαγές με χρήση μετρητών κινούνται καθοδικά τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη από 79% το 2016 σε 72% το 2019 και στο 59% το 2022, επισήμανε. Ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι τα χαρτονομίσματα εξακολουθούν να κατέχουν σημαντικό ρόλο, επειδή μεταξύ άλλων προφέρουν βαθμό ανωνυμίας, που πολλοί δεν είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν. Επίσης, σε αντιδιαστολή με τα κρύπτο, έχουν την εγγύηση του κράτους, απαλλαγμένα από τον φόβο για κατάρρευση ψηφιακών συστημάτων και η γνησιότητά τους μπορεί να επαληθευτεί κατά τρόπο αξιόπιστο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto