Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ολοένα και πιο σοβαρή δημογραφική κρίση, η Κίνα εντείνει την εθνική εκστρατεία της για να πείσει τους ανύπαντρους να βγουν ραντεβού, να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά.

Οι τοπικές κυβερνήσεις κάνουν απευθείας κλήσεις σε παντρεμένες γυναίκες να ρωτήσουν για τα σχέδιά τους να κάνουν παιδιά και μοιράζουν μετρητά στους γονείς για να τις ενθαρρύνουν να κάνουν περισσότερα από ένα παιδιά.

Παράλληλα, ζητήθηκε από τα πανεπιστήμια να εισαγάγουν τα λεγόμενα μαθήματα αγάπης για ελεύθερους φοιτητές, ενώ στα κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύονται τακτικά άρθρα  σχετικά με τα οφέλη της απόκτησης παιδιών.

Κίνα: Πώς την επηρεάζει το δημογραφικό

Ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώνεται, με τον αριθμό των θανάτων να ξεπερνά τις γεννήσεις , συσσωρεύοντας πίεση στις τοπικές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν μια ολοένα και πιο ζοφερή δημογραφική προοπτική.

« Ο πληθυσμός της Κίνας αντιμετωπίζει τρεις μεγάλες τάσεις: γήρανση, χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και χαμηλά ποσοστά γάμου», δήλωσε ο εξέχων οικονομολόγος Ρεν Ζέπινγκ σε συνέντευξή του στον εγχώριο Τύπο τον περασμένο μήνα. «Υπάρχουν λιγότερα παιδιά και περισσότεροι ηλικιωμένοι. Η ταχύτητα και η κλίμακα της γήρανσης της Κίνας είναι άνευ προηγουμένου».

Τα κίνητρα στην Κίνα

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να προσφέρει επιδοτήσεις και μεγαλύτερες φορολογικές περικοπές στους γονείς για να μειώσει το κόστος της ανατροφής των παιδιών. Το Κρατικό Συμβούλιο, το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, τον Οκτώβριο δήλωσε ότι επεξεργαζόταν ένα σχέδιο για την οικοδόμηση μιας «κοινωνίας φιλικής προς τις γεννήσεις» στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου τόνωσης για την αντιμετώπιση μιας προβληματικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, παντρεμένες γυναίκες στα 20 και στις αρχές των 30 σε όλη τη χώρα δέχονται τηλεφωνήματα από τοπικούς αξιωματούχους που τους ρωτούσαν για τα σχέδιά τους να κάνουν οικογένεια, σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους που μίλησαν στους Financial Times αλλά και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι καλούντες ζήτησαν από τις γυναίκες να παρακολουθήσουν προγεννητικούς σωματικούς ελέγχους. Άλλοι τηλεφωνητές ήταν πιο άμεσοι, προσφέροντας επιδοτήσεις σε γυναίκες που είχαν περισσότερα από ένα παιδιά. Τα ζευγάρια πρέπει να έχουν κατά μέσο όρο 2,1 παιδιά για να φτάσουν το ποσοστό αναπλήρωσης του πληθυσμού.

Ένας κάτοικος του Zhejiang που αρνήθηκε να κατονομαστεί είπε ότι οι αξιωματούχοι πρόσφεραν στις ντόπιες γυναίκες επιδότηση 100.000 Rmb (14.000 $) για να κάνουν δεύτερο παιδί. «Δεν υπάρχει ρητή πολιτική, αλλά αν το ζητήσετε, το χωριό θα σας βρει έναν τρόπο να σας πάρει την επιδότηση», είπε. Επί του παρόντος, οι επιδοτήσεις για τα παιδιά καθορίζονται από τις τοπικές αρχές ανάλογα με τη δημοσιονομική τους υγεία.

Τα οφέλη του τοκετού

Το εξατομικευμένο λόμπι έρχεται σε ένα πλαίσιο εντατικής εκστρατείας στα μέσα ενημέρωσης που χαιρετίζουν τα οφέλη του τοκετού. Τους τελευταίους μήνες, οι κρατικές People’s Daily και Life Times προώθησαν επιστημονικές φωνές που λένε ότι ο τοκετός είναι καλός για την υγεία της μητέρας και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου και στη θεραπεία ορισμένων ασθενειών.

Μια κρατική δημοσίευση από την Εθνική Επιτροπή Υγείας τον Δεκέμβριο κάλεσε τα πανεπιστήμια να οργανώσουν «μαθήματα εκπαίδευσης γάμου και αγάπης» για να ενθαρρύνουν τους μαθητές να ζευγαρώσουν.

«Τα πανεπιστήμια είναι ένα σημαντικό μέρος για να ερωτεύονται οι φοιτητές», έγραψε, επικαλούμενη μια έρευνα που το 57 τοις εκατό των φοιτητών είπε ότι δεν ήθελαν να συνάψουν σχέση λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας τους.

Το άρθρο πρότεινε στα πανεπιστήμια να εισάγουν μαθήματα για τη θεωρία της αγάπης και την ανάλυση περιπτώσεων πραγματικής ζωής για να προωθήσουν μια «συστηματική γνώση της αγάπης και του γάμου».

Ωστόσο, οι ειδικοί είναι δύσπιστοι ότι τα επίσημα μέτρα για την ενίσχυση του ποσοστού γεννήσεων θα πείσουν τους νέους να δημιουργήσουν οικογένειες, ειδικά καθώς η αυξανόμενη ανεργία και η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη έχουν περιορίσει τις δαπάνες.

Ο Wang Feng, ειδικός στα κινεζικά δημογραφικά στοιχεία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, είπε ότι οι αξιωματούχοι καταφεύγουν στο ίδιο «βιβλίο χρήσης διοικητικής εξουσίας για την επίτευξη δημογραφικών στόχων» που ήταν εμφανές κατά την εποχή της πολιτικής για το ένα παιδί, τα 35 χρόνια από το 1980, όταν οι οικογένειες περιορίζονταν στην απόκτηση ενός παιδιού.

Ενώ το Πεκίνο σταμάτησε επιτυχώς τα ζευγάρια από το να γίνουν πολυτέκνες οικογένειες, είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθούν διοικητικές εξουσίες για να επιτευχθεί το αντίθετο αποτέλεσμα, είπε. «Τέτοιο παλιό κρασί σε ένα νέο μπουκάλι δεν θα είναι αποτελεσματικό, καθώς η λογική πίσω από τον γάμο σε μεγαλύτερη ηλικία και τη χαμηλή γονιμότητα είναι εντελώς διαφορετική».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Το πλοίο που βυθίστηκε στις ισπανικές ακτές «ανατινάχθηκε σε τρομοκρατική ενέργεια»
Επικαιρότητα |

Το ρωσικό πλοίο που βυθίστηκε στις ισπανικές ακτές «ανατινάχθηκε σε τρομοκρατική ενέργεια»

Ο πλοιοκτήτης, μιλώντας στο RIA Novosti, κατήγγειλε 3 διαδοχικές εκρήξεις στην πρύμνη του πλοίου, την ώρα που η φωτογραφία επιβεβαιώνει την φωτιά. H Ρωσία διερευνά την εγκληματική ενέργεια.