Σε πορεία αποκλιμάκωσης βρίσκεται το ελληνικό δημόσιο χρέος, κάτι που έχει τις ρίζες του και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2018. Παράλληλα, οι πρόωρες αποπληρωμές (όπως αυτή των 8 δισ. ευρώ στα μέσα Δεκέμβρη) σε συνδυασμό και με την ονομαστική άνοδο του ελληνικού ΑΕΠ (ρόλο διαδραματίζει και ο πληθωρισμός) έχουν δημιουργήσει μια ευνοϊκή συνθήκη μείωση ως ποσοστό του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια.

Σε απόλυτο μέγεθος, στο τέλος του 2024 το δημόσιο χρέος θα «πέσει» στα 365 δισ. ευρώ ή 154% του ΑΕΠ, από 369 δισ. ή 164% του ΑΕΠ το 2023, ενώ το ελληνικό κράτος έδωσε φέτος περίπου 23,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του ελληνικού δημοσίου χρέους, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές με τις οποίες συνομίλησε ο ΟΤ.

Έρχεται νέα αποπληρωμή στο Δημόσιο Χρέος

Ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζει και μια νέα πρόωρη αποπληρωμή διακρατικών δανείων της τάξης των 5,3 δισ. ευρώ και το 2025, όπως είχε αποκαλύψει πρώτος ο ΟΤ.

Σε σχέση με την πορεία του, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ τα ταμειακά αποθέματα του Δημοσίου (η διαδικασία ξεκίνησε το 2018),  τα οποία στο τέλος του 2024 θα ανέρχονται σε 33 δισ. ευρώ, καλύπτουν περίπου 3 έτη τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελληνικής Δημοκρατίας και όπως υπογραμμίζεται συνεχίζουν να παρέχουν ένα σημαντικό απόθεμα ασφαλείας έναντι οποιουδήποτε πιθανού κινδύνου για την αναχρηματοδότηση του χρέους και επιτοκίων μεσοπρόθεσμα.

Δημόσιο Χρέος: “Back to back” πρόωρη αποπληρωμή ετοιμάζει η κυβέρνηση

Ο ΟΔΔΗΧ εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου διατηρούνται κάτω από το όριο του 10% του ΑΕΠ γεγονός που ενισχύει τη λεγόμενη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους. Παράλληλα, το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει πως η Ιταλία αναμένεται να ισοφαρίσει την Ελλάδα σε επίπεδο δημοσίου χρέους (ως ποσοστό του ΑΕΠ) το 2028, ενώ το 2029 η χώρα μας αναμένεται να περάσει στη 2η θέση.

Πηγή: ΟΔΔΗΧ

Από εκεί και πέρα, ο ΟΔΔΗΧ εκτιμά ότι το 2025 θα διαμορφωθούν στο 6,7% του ΑΕΠ ενώ έως το 2070 θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 6,1% του ΑΕΠ.

Οι συγκρατημένες δανειακές ανάγκες της Ελλάδος για την επόμενη χρονιά, αντιπαραβάλλονται με αυτές της Ιταλίας οι οποίες αγγίζουν το 25,5% του ΑΕΠ της χώρας και της Ισπανίας οι οποίες ανέρχονται στο 16,3% του ΑΕΠ της.

Σε καθοδική τροχιά

Ταυτόχρονα η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους το οποίο διαπιστώνεται ότι βρίσκεται σε καθοδική τροχιά και θα διαμορφωθεί στο 146,8% του ΑΕΠ το 2025 από 153,1% του ΑΕΠ φέτος, ενισχύεται από πρόσθετους παράγοντες. Όπως το γεγονός ότι το 70% του αποθέματος χρέους κατέχεται από πιστωτές του επίσημου τομέα. Το χρέος παρουσιάζει μακροπρόθεσμο προφίλ ωρίμασης και χαμηλά επιτόκια σε σύγκριση με τους περισσότερους άλλους ομολόγους της ΕΕ.

Το 100% του χρέους, μετά την αναδιάρθρωσή του και τις συμφωνίες ανταλλαγής (swaps) που έχουν συναφθεί, είναι σταθερού επιτοκίου γεγονός που περιορίζει τους υπόλοιπους κινδύνους επιτοκίου.

Επιπλέον, η ενεργός διαχείριση του χρέους του ΟΔΔΗΧ έχει επιτρέψει στο χαρτοφυλάκιο χρέους της χώρα μας να υπερκαλυφθεί προσωρινά έναντι του κινδύνου επιτοκίου, γεγονός που θα συμβάλει στην περαιτέρω περιορισμό του κόστους χρηματοδότησης στο μέλλον.

Βιώσιμο το Δημόσιο Χρέος

Θετική απέναντι στην πορεία για το ελληνικό δημόσιο χρέος στέκεται και η Κομισιόν. Στην τελευταία της έκθεση τονίζεται ότι, αν και παραμένει υψηλό (163,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023), αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται και να φτάσει το 146,8% του ΑΕΠ έως το 2025 και να παραμείνει σε πτωτική τροχιά λόγω της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σημειώνει ότι το 2024, τρεις κύριοι οίκοι αξιολόγησης (DBRS Moody’s, S&P) έβαλαν την Ελλάδα σε θετική προοπτική. Σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της Επιτροπής, η Ελλάδα θεωρείται ότι αντιμετωπίζει χαμηλούς κινδύνους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ενώ οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι φαίνεται να είναι υψηλοί λόγω του ακόμα υψηλού λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

Τέλος η Κομισιόν σημειώνει ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση το γεγονός ότι η Ελλάδα ζήτησε εκ νέου πρόωρη αποπληρωμή τριπλής δόσης του δανείου με τις χώρες της Ευρωζώνης (GLF).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Πιερρακάκης: Αναγκαία η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα των δασμών για ΕΕ και ΗΠΑ
Οικονομία |

Αναγκαία η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα των δασμών για ΕΕ και ΗΠΑ, λέει ο Πιερρακάκης

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτεί την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της

OT Delphi Economic Forum X: Σοφία Ζαχαράκη: «Οι εκπαιδευτικοί στην περιφέρεια βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας»
Οικονομία |

OT Delphi Economic Forum X- Ζαχαράκη: «Οι εκπαιδευτικοί στην περιφέρεια βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας»

Για τις πανελλήνιες εξετάσεις, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μίλησε - μεταξύ άλλων - η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

OT Delphi Economic Forum X-Χριστόδουλος Τοψίδης: Ιδιαίτερη η ανάγκη αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Οικονομία |

OT Delphi Economic Forum X-Χριστόδουλος Τοψίδης: Ιδιαίτερη η ανάγκη αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα Logistics της Περιφέρειας, μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X

Έλεγχοι σε χρηματιστηριακή από Οικονομική Αστυνομία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έλεγχοι σε χρηματιστηριακή από Οικονομική Αστυνομία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Έφοδο στα γραφεία γνωστής χρηματιστηριακής έκαναν η Οικονομική Αστυνομία και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Στο μικροσκόπιο για χειραγώγηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Delphi Economic Forum X-Παύλος Μαρινάκης: Βελτιωμένη η κατάσταση στη χώρα μας – Υπάρχουν όμως πολλές προκλήσεις
Οικονομία |

Παύλος Μαρινάκης: «Βελτιωμένη η κατάσταση στη χώρα μας- Υπάρχουν όμως πολλές προκλήσεις»

Για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα μας την τελευταία δεκαετία, συζήτησαν πολιτικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες στο Delphi Economic Forum X