Τους εμπορικούς περιορισμούς στις μάρκες πολυτελείας παρακάμπτουν συστηματικά οι πλούσιοι στη Ρωσία, χρησιμοποιώντας μια μικρή βιομηχανία προσωπικών αγοραστών, μεταπωλητών και διασυνοριακών λαθρεμπόρων για να αποκτήσουν πρόσβαση στα καλύτερα προϊόντα της ευρωπαϊκής μόδας.
Το Instagram και η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Telegram έχουν γεμίσει με μεταπωλητές που απευθύνονται τόσο σε μεγάλους λιανοπωλητές όσο και σε ιδιώτες αγοραστές στη Ρωσία, υποσχόμενοι έναν δρόμο για την παράκαμψη των κυρώσεων για τις ακριβές τσάντες και την υψηλή ραπτική.
Ρωσία: Παρακάμπτει τις κυρώσεις με…. Bitcoin
Οι ευρωπαϊκές μάρκες πολυτελείας επλήγησαν από περιορισμούς στις πωλήσεις στη Ρωσία μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία το 2022, με την ΕΕ να περιορίζει τις νόμιμες πωλήσεις σε είδη αξίας κάτω των 300 ευρώ.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι μέσες τιμές για τη μόδα υψηλών προδιαγραφών είναι πολύ πάνω από το όριο, οι Ρώσοι συνεχίζουν να φοράνε τις τελευταίες δυτικές συλλογές στη Μόσχα, που αγοράζονται μέσω μιας ακμάζουσας αλυσίδας σκιωδών προμηθειών.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Lliyenish, ενός αγοραστή που έχει περισσότερους από 10.000 ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υπόσχεται να προμηθεύεται «οτιδήποτε υπάρχει στη λίστα επιθυμιών σας» από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ευρώπη.
Τα τελωνειακά αρχεία δείχνουν ότι οι περιορισμοί των κυρώσεων εκτρέπουν το εμπόριο μέσω μεταπωλητών σε τρίτες χώρες που δεν εφαρμόζουν τέτοια μέτρα. Τον Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, ένα φορτίο με περισσότερες από 300 τσάντες Bottega Veneta ιταλικής κατασκευής, με μέση τιμή 1.800 δολάρια, στάλθηκε στη Ρωσία από το Ντουμπάι από έναν μεταπωλητή με έδρα την Κίνα.
Δεν είναι όμως το μόνο brand. Ορισμένα εμπορικά σήματα και Ρώσοι εισαγωγείς έχουν επίσης προσαρμόσει τις προσφορές τους για να διασφαλίσουν ότι τα είδη θα πέσουν κάτω από τα όρια των κυρώσεων, σύμφωνα και με τους Financial Times.
Οι μεσάζοντες είδαν τις επιχειρήσεις να ανθούν μετά την έναρξη ισχύος των κυρώσεω
Τα δυτικά brands στη Ρωσία
Η IBC Real Estate, μια εταιρεία συμβούλων λιανικής πώλησης ακινήτων με έδρα τη Μόσχα, επισήμανε πως περίπου οι μισές από τις μεγάλες δυτικές μάρκες σχεδιαστών που ήταν παρούσες στη Ρωσία στις αρχές του 2020, εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες και φέρνουν νέες σειρές ρούχων στη χώρα.
Οι μεσάζοντες είδαν τις επιχειρήσεις να ανθούν μετά την έναρξη ισχύος των κυρώσεων. Από ένα διαμέρισμα γεμάτο με πολυτελείς τσάντες, ένας αγοραστής στην Ιταλία δήλωσε ότι έστελνε 10 έως 20 δέματα στη Ρωσία κάθε εβδομάδα, κερδίζοντας έως και 6.000 ευρώ σε προμήθεια.
«Οι Ιταλοί δεν ενδιαφέρονται», δήλωσε ο αγοραστής, ο οποίος ζήτησε να τον αποκαλούν Μιχαήλ. «Γι’ αυτούς είναι σημαντικό να πουλήσουν το προϊόν, και το τι θα συμβεί σε αυτό αργότερα είναι δική μας δουλειά».
Ο Mikhail, ο οποίος πριν από το 2022 αναζητούσε στην ευρωπαϊκή αγορά σειρές ρούχων για να τις λανσάρει στη Ρωσία, ισχυρίζεται ότι ο προορισμός των προϊόντων που αγοράζει, είναι κοινό μυστικό. «Όλοι με γνωρίζουν ήδη σε αυτά τα καταστήματα όπως και τους συναδέλφους μου. Και όλοι γνωρίζουν πολύ καλά πού πηγαίνουν αυτά τα ρούχα», τόνισε στους FT.
Το κόλπο
Οι τελωνειακοί υπάλληλοι της Λετονίας δήλωσαν στους Financial Times ότι έχουν, από την αρχή του έτους, απορρίψει 60 αποστολές πολυτελών αγαθών προς τη Ρωσία, πολλές από τις οποίες είχαν σημειώσει τεχνητά χαμηλή τιμή στο τελωνείο. Οι μεσάζοντες συχνά προσπαθούν να μεταμφιέσουν τις αποστολές ως προσωπικές παραδόσεις, αφαιρώντας, για παράδειγμα, τις ετικέτες από τις τσάντες.
Οι δυτικές μάρκες μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για παραβιάσεις των ελέγχων των εξαγωγών, εάν τα προϊόντα τους εμφανιστούν στη ρωσική αγορά, ανεξάρτητα από τη διαδρομή εισόδου στη χώρα.
Η ανάλυση των FT σε ρωσικά τελωνειακά αρχεία δείχνει ότι τα ανδρικά κοστούμια που αποστέλλονταν στη χώρα από την ιταλική εταιρεία Canali, κοστολογούνταν για τους χονδρέμπορους κατά μέσο όρο σε περίπου 600 ευρώ το έτος πριν από το ξέσπασμα του πολέμου.
Μετά την επιβολή των κυρώσεων, η τιμή μονάδας σχεδόν όλων των αποστολών έπεσε λίγο κάτω από το όριο των κυρώσεων των 300 ευρώ. Αυτό δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζει μια γενική αλλαγή στην τιμολογιακή στρατηγική της εταιρείας: Τα κοστούμια της Canali που δηλώθηκαν κατά την είσοδο στην Ινδία, για παράδειγμα, δεν δείχνουν καμία τέτοια αλλαγή.
Εκπρόσωπος του οίκου ωστόσο διευκρίνισε πως «συμμορφώνονται πλήρως με όλους τους ισχύοντες κανονισμούς». Ερωτηθείς σχετικά με την τιμολογιακή στρατηγική τους, δήλωσαν ότι οι αποφάσεις τιμολόγησης είναι «άκρως εμπιστευτικές και εμπορικά ευαίσθητες». Όμως, πρόσθεσαν: «Οι τιμές δεν έχουν μειωθεί για τους Ρώσους αγοραστές».
Η εταιρεία εξήγησε πως η πτώση των τιμών αντανακλά το γεγονός ότι οι αγοραστές στη Ρωσία «επιλέγουν και αγοράζουν τα είδη που έχουν στη διάθεσή τους, τα οποία είναι εκείνα που μπορούν να εξαχθούν… σε τιμή κάτω από το ρυθμιστικό όριο».
Ορισμένα κοστούμια που κατασκευάζονται από την Canali τιμώνται σήμερα στο Tsum, ένα μεγάλο πολυκατάστημα της Μόσχας, σε περίπου 170.000 Rbs (1.600 ευρώ/ 1.650 δολάρια).
Τα τελωνειακά αρχεία δείχνουν ότι οι περιορισμοί των κυρώσεων εκτρέπουν το εμπόριο μέσω μεταπωλητών σε τρίτες χώρες που δεν εφαρμόζουν τέτοια μέτρα
Ενίσχυση του καθεστώτος Πούτιν
Η Ekaterina Nogay, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της IBC Real Estate, υπογράμμισε πως ορισμένες άλλες δυτικές μάρκες κυκλοφορούν «capsule wardrobes» (σ.σ. συλλογές με κλασικά κομμάτια που αντέχουν στο χρόνο) με τιμές που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τιμολόγησης για την πώλησή τους στη Ρωσία.
«Αν και ίσως δεν είναι τόσο προφανής όσο η εξαγωγή δυτικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στα ρωσικά όπλα, η εξαγωγή ειδών πολυτελείας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του καθεστώτος Πούτιν», δήλωσε ο Βιτάλι Βολοβόι, ερευνητής του Squeezing Putin, μιας οργάνωσης που παρακολουθεί τις αντιδράσεις των εταιρειών στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, ο οποίος σημείωσε πρώτος τη μεταβολή των τιμών χονδρικής στην Canali.
«Οποιεσδήποτε δημόσιες περιπτώσεις καταστρατήγησης των κυρώσεων μειώνουν τη γενική μόχλευση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και βοηθούν το καθεστώς Πούτιν να οικοδομήσει αυτό το αφήγημα ότι μπορεί ακόμη να έχει πρόσβαση σε ολοκαίνουργια δυτικά προϊόντα», πρόσθεσε και η Yuliia Pavytska, υπεύθυνη του προγράμματος κυρώσεων στο Ινστιτούτο Οικονομικής Σχολής του Κιέβου.
Σύμφωνα με τους FT, εξάλλου, οι έλεγχοι των εξαγωγών είχαν αντίκτυπο μόνο σε αγοραστές της μεσαίας τάξη, οι οποίοι δεν αγοράζουν συχνά είδη πολυτελείας και τώρα σταμάτησαν εντελώς λόγω των υψηλών προσαυξήσεων που χρεώνουν οι μεταπωλητές.
Αυτό σημαίνει πως οι πλούσιοι Ρώσοι, οι οποίοι μπορούσαν εύκολα να το αντέξουν οικονομικά πριν, συνεχίζουν να προμηθεύονται τα πάντα μέσω αγοραστών μόδας – Τίποτα δεν έχει αλλάξει γι’ αυτούς.
Latest News
Η οργή των κατοίκων του Άμστερνταμ κατά των τουριστών κατακλύζει τους δρόμους
Οι κάτοικοι του Άμστερνταμ πραγματοποιούν διαμαρτυρίες ενάντια στις «μη βιώσιμες» συνθήκες λόγω υπερτουρισμού καθώς εμφανίζονται νέα ξενοδοχεία
Επιστροφή στο γραφείο, αλλά σε ποιό γραφείο - Το πρόβλημα με τις μισθώσεις
Οι μισές εταιρείες που θέλουν επιστροφή στο γραφείο λένε ότι οι μισθώσεις επηρεάζουν τις πολιτικές για αυτό το θέμα
Πώς τα ελίτ αμερικανικά πανεπιστήμια απέκτησαν οικονομικά προβλήματα
Τα ελίτ πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν ένα διαφαινόμενο πρόβλημα με τα χρήματα που θα μπορούσε να ενταθεί
Μασκ: Δημιουργεί τη δική του πόλη στο Τέξας
. Εκατοντάδες ζουν ήδη εκεί. και ο Ίλον Μασκ φιλοδοξεί να δημιουργήσει δήμο με όνομα Starbase
Teneo: Τα 9+1 γεωπολιτικά μέτωπα που θα καθορίσουν τον κόσμο το 2025
Η ομάδα των αναλυτών της Teneo διερευνά για άλλη μια φορά τις κρίσιμες παγκόσμιες τάσεις και τα περιφερειακά «hotspots» που απαιτούν προσοχή το νέο έτος
Γιατί τόσο ενδιαφέρον για τα σαφάρι - Πώς αλλάζει ο τουρισμός πολυτελείας
Η αγορά πολυτελών σαφάρι αναμένεται να αυξηθεί από 1,7 δισ. δολάρια το 2023 σε 1,98 δισ. μέχρι το 2032 - Πώς αλλάζει ο τουρισμός πολυτελείας
Ένα δεξαμενόπλοιο που προήλθε από τη Ρωσία ερευνάται για τη «σοβαρή δολιοφθορά» στο καλώδιο Estilink 2
Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν εκφράζει τη στήριξή της σε Φινλανδία, Εσθονία και Γερμανία
Η Amazon αντεπιτίθεται – Πώς θα «χτυπήσει» Shein, Temu και… Tik Tok
Αυτό που επιχειρεί η Amazon με το Haul, είναι πρωτοφανές, υποστηρίζουν οι αναλυτές - Αναμένονται αντιδράσεις από τους κινεζικούς παίκτες
Κίνα: Θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα στον κόσμο στο Θιβέτ
Το νέο φράγμα στην Κίνα, θα μπορούσε να παράγει 300 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, σύμφωνα με παλιαότερη εκτίμηση από την Power Construction Corp of China.
Αυξημένες οι λιανικές πωλήσεις των γιορτών στις ΗΠΑ - Τα στοιχεία της Mastercard
Ώθηση στις αμερικανικές πωλήσεις έδωσε το ηλεκτρονικό εμπόριο - Τι αναφέρει το Mastercard Economics Institute για τις ΗΠΑ