Ο ιταλικός ενεργειακός γίγαντας Eni ενεργοποιεί τον πιο ισχυρό υπερυπολογιστή του κόσμου εκτός ΗΠΑ αυτά τα Χριστούγεννα, καθώς παλεύει με τους ανταγωνιστές για την κατασκευή της τεχνολογικής υποδομής που απαιτείται για την καλύτερη εξερεύνηση νέων πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Κατασκευασμένο με κόστος άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, το νέο μηχάνημα της Eni, HPC6, θα ενεργοποιηθεί στη μικρή ιταλική πόλη Ferrera Erbognone, πληθυσμού 1.140 κατοίκων. Περιέχει σχεδόν 14.000 μονάδες επεξεργασίας γραφικών AMD: τσιπ υψηλής ισχύος που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση πολύπλοκων υπολογισμών και την εκτέλεση διαδικασιών τεχνητής νοημοσύνης.
ENI: Ετοιμάζει και δεύτερη πλωτή εγκατάσταση LNG για το Κονγκό
Ο υπερυπολογιστής κατέλαβε την πέμπτη θέση στην ετήσια λίστα με τους ταχύτερους υπολογιστές στον κόσμο τον περασμένο μήνα με ταχύτητα αναφοράς 477 petaflops ανά δευτερόλεπτο, πίσω από τρεις ερευνητικούς υπολογιστές στις ΗΠΑ και τον υπολογιστή Eagle της Microsoft που βασίζεται στο cloud.
Η δουλειά του θα είναι να συγκεντρώνει δεδομένα για να ανακαλύψει νέα αποθέματα υδρογονανθράκων, καθώς και να κάνει υπολογισμούς για την προώθηση της καθαρής ενέργειας.
Ο Λορέντζο ΦΙορίλο, επικεφαλής του ερευνητικού και ψηφιακού τμήματος της Eni, είπε ότι ο υπολογιστής ήταν σχεδόν εννέα φορές ταχύτερος από τον προκάτοχό του και ότι η Eni ήταν μια από τις λίγες εταιρείες πετρελαίου που συνέχισε να κατασκευάζει τις δικές της μηχανές, αντί να στραφεί στην αγορά υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους.
Γιατί έφτιαξε τον δικό της υπερυπολογιστη η Eni
«Πολλές από τις άλλες εταιρείες συνειδητοποίησαν ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό να νοικιάσετε χρόνο σε υπερυπολογιστή κάποιου άλλου», δήλωσε στους Financial Times ο Ρομπ Γουέστ, αναλυτής της Thunder Said Energy, προσθέτοντας ότι η Exxon, η Shell και η Chevron είχαν χρησιμοποιήσει υπερυπολογιστές στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών των ΗΠΑ και το Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος.
Το τμήμα υπερυπολογιστών της Eni βοήθησε την ιταλική εταιρεία να απογειώσει τη φήμη της για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Μπορέσαμε να βρούμε πετρέλαιο σε μέρη όπου δεν βλέπαμε τίποτα», είπε ο Φιορίλο. Σημείωσε ότι εκτός από την υπολογιστική ισχύ, η Eni είχε δημιουργήσει σημαντική ικανότητα στην κωδικοποίηση των αλγορίθμων για την εκτέλεση του HPC6. «Ξεκινήσαμε να παράγουμε τον δικό μας κώδικα τη δεκαετία του 1980», είπε ο Φιορίλο.
«Έχουμε χρησιμοποιήσει τον υπερυπολογιστή σε όλες τις τελευταίες ανακαλύψεις μας», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η ακραία υπολογιστική ισχύς βοήθησε την Eni να περιηγηθεί στο λεγόμενο προ-αλατικό στρώμα, μια σειρά γεωλογικών σχηματισμών κάτω από παχιά στρώματα αλατιού και στις δύο πλευρές του νότιου Ατλαντικού. «Οι αλγόριθμοί μας μπορούν να δημιουργήσουν σαφείς εικόνες για το πού βρίσκεται πετρέλαιο και πόσο μεγάλο είναι το κοίτασμα», είπε.
Ενώ οι εταιρείες πετρελαίου χρησιμοποιούν υπερυπολογιστές για να ερμηνεύουν σεισμικά δεδομένα και να μοντελοποιούν τη συμπεριφορά των δεξαμενών πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ και χρόνια, τώρα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουν τα πάντα, από τη δημιουργία ψηφιακών δίδυμων στοιχείων του ενεργητικού τους έως τη δημιουργία εκατοντάδων διαφορετικών επιλογών για τον τρόπο γεωτρήσεων. κοιτάσματα πετρελαίου και πού να τοποθετήσουν τα πηγάδια τους.
Ο Φιορίλιο είπε ότι η ερευνητική του ομάδα αφιερώνει τώρα το 70% του χρόνου της σε καθαρή ενέργεια και ότι το HPC6 θα χρησιμοποιηθεί για να ερευνήσει πώς να διαχειριστεί τα σύννεφα πλάσματος σε αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης για την ανακάλυψη νέων υλικών, πως να αυξηθεί η απόδοση των συσκευών που καταγράφουν τις εκπομπές άνθρακα, και τρόπους για να φτιάχνουμε καλύτερα ηλιακά πάνελ.
Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει εάν οι υπερυπολογιστές σύντομα θα επισκιαστούν από γιγάντια υπολογιστικά συστήματα, όπως το κέντρο δεδομένων Colossus που δημιουργήθηκε από τον Elon Musk στο Μέμφις του Τενεσί. Ωστόσο, είπε ότι το δικό της κέντρο δεδομένων στη Ferrera Erbognone, λίγο πάνω από 25 μίλια νοτιοδυτικά του Μιλάνου, ήταν «σε καλή θέση για επερχόμενες επεκτάσεις».
Latest News
«Drill, baby, drill»: Το αέριο της Ελλάδας, ο Τραμπ και οι Big Oil στη Μεσόγειο [γραφήματα]
«Drill, baby, drill», από την Ελλάδα με Chevron και ExxonMobil - Το ενεργειακό πόκερ στη Μεσόγειο - Οι Big Oil και ο αμερικανικός παράγοντας
Πετρελαϊκοί κολοσσοί στρέφονται στην παραγωγή ρεύματος από αέριο
Πετρελαϊκοί γίγαντες όπως η Exxon Mobil, η Chevron και η Total Energies μπαίνουν στο παιχνίδι της ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο
Η Κύπρος πατάει «γκάζι» στις γεωτρήσεις – Ο ρόλος της Αιγύπτου
Η Κύπρος ξεκίνησε γεώτρηση στο «οικόπεδο» 5 ενώ προχωρά σε συμφωνίες με την Αίγυπτο για τα κοιτάσματα Κρόνος και Αφροδίτη
Νέος γύρος παραχωρήσεων για υδρογονάνθρακες – Στον αέρα ο διαγωνισμός για το block της Chevron [χάρτες]
Για τις έρευνες σε κοιτάσματα με υδρογονάνθρακες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέγραψε την απόφαση για το διαγωνισμό στα blocks «Νότια της Πελοποννήσου» και «Α2»
Θεοδωρόπουλος: Επιτακτική ανάγκη η θωράκιση των επιχειρήσεων απέναντι στο ενεργειακό κόστος
«Η μεγάλη μεταβλητότητα διογκώνει το πρόβλημα», ανέφερε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος
Κώδωνας κινδύνου από ΣΕΒ για τις τιμές ενέργειας – «Δεν υπάρχει συνομιλητής στην Ευρώπη», απαντά ο Σκυλακάκης
«Δεν λειτουργεί η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας» τόνισαν οι βιομήχανοι στον Σκυλακάκη – Την απουσία πολιτικής στις Βρυξέλλες επισήμανε ο υπουργός στο ΓΣ του ΣΕΒ
Μπήκε τρυπάνι στην «Ηλέκτρα» - Ξεκίνησε η γεώτρηση στην Κύπρο από ExxonMobil - Qatar Energy
Τις πρώτες φωτογραφίες δημοσίευσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης
Κατατέθηκε η τροπολογία για το νυχτερινό ρεύμα - Τι αλλάζει
Το νέο διζωνικό σύστημα μειωμένης τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας τίθεται σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου
Ακριβότερο το φυσικό αέριο το καλοκαίρι - Σε υψηλό 3ετίας το premium
Αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις βρίσκεται η αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Πώς επηρεάζει η Γερμανία
Κομισιόν: Πώς θα ρίξουμε τις τιμές της ενέργειας - Τι απαντάμε στις ΗΠΑ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε εφ' όλης της ύλης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο