Για τους μεγαλύτερους δισεκατομμυριούχους στη Γαλλία, το 2024 ήταν μια χρονιά που θα θελήσουν γρήγορα να ξεχάσουν, καθώς η συνολική περιουσία τους υποχώρησε κατά ένα ποσό ρεκόρ λόγω της αδύναμης ζήτησης ειδών πολυτελείας και της πολιτικής αστάθειας.

Ο Μπερνάρ Αρνό, η Φρανσουάζ Μπέτενκορτ Μέγιερς και ο Φρανσουά Πινό, που συγκαταλέγονται μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, είδαν περίπου 70 δισ. δολάρια να διαγράφονται από τις περιουσίες τους φέτος, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index. Οι βιομηχανικοί κολοσσοί που ελέγχουν, LVMH, L’Oréal SA και Kering SA αντίστοιχα, είναι από τους μεγαλύτερους χαμένους στο γαλλικό χρηματιστήριο, με την μητρική της Gucci να χάνει το 41% της αξίας του.

Το μεγάλο στοίχημα για τη γαλλική οικονομία το α’ εξάμηνο του 2025

Το πλήγμα για τους δισεκατομμυριούχους στη Γαλλία

Το τρίο δισεκατομμυριούχων είδε τον πλούτο του να μειώνεται από το ξεπούλημα στις εταιρείες ειδών πολυτελείας και προσωπικής φροντίδας. Οι Κινέζοι αγοραστές έχουν επιβραδύνει τις δαπάνες για αγορές που κυμαίνονται από δερμάτινα είδη μέχρι επώνυμα φορέματα και προϊόντα περιποίησης δέρματος. Η ασταθής πολιτική της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ αυτόν τον μήνα – έχει επίσης μειώσει την όρεξη των επενδυτών για τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

Οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας και καλλυντικών εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι καταναλωτές ξόδεψαν χρήματα για μάρκες υψηλών προδιαγραφών με αποθέματα μετρητών που είχαν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των lockdown. Αυτή η δυναμική βοήθησε τον ιδρυτή της LVMH, Μπερνάρ Αρνό, να φτάσει στην 1η θέση στην κατάταξη πλούτου του Bloomberg.

Τώρα βρίσκεται στο Νο 5 και έχει χάσει μέχρι στιγμής περισσότερα (31 δισεκατομμύρια δολάρια) από οποιονδήποτε άλλον μεταξύ των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο. Όσο για την κληρονόμο της L’Oreal, Μπέτενκορτ Μέγιερς, ήταν επί μακρόν η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο και πέρυσι έγινε η πρώτη γυναίκα με περιουσία 100 δισ. δολαρίων. Τώρα έχει χάσει και τα δύο αυτά στέμματα.

Ο 88χρονος Πινό, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία που εξελίχθηκε στην Kering, είδε επίσης την περιουσία του να δέχεται μεγάλο πλήγμα, πέφτοντας κατά 64% στα 22 δισ. δολάρια από το υψηλό του Αυγούστου του 2021. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από οποιονδήποτε εξακολουθεί να βρίσκεται στον δείκτη πλούτου του Bloomberg κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα προβλήματα της μεγαλύτερης εταιρείας μόδας του, της Gucci.

Σημάδια ανάκαμψης

Η επιβράδυνση δεν έπληξε εξίσου όλες τις μάρκες πολυτελείας. Οι πωλήσεις της Hermes αυξήθηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο λόγω της τοποθέτησης των προϊόντων της που απευθύνονται στους πλουσιότερους πελάτες, των οποίων οι δαπάνες τείνουν να είναι πιο ανθεκτικές από τους λιγότερο ευκατάστατους πελάτες.

Ωστόσο, καθώς το έτος πλησιάζει στο τέλος του, αρχίζουν να διαφαίνονται αχτίδες αισιοδοξίας για τον ευρύτερο κλάδο, με τους επενδυτές να επιδιώκουν να τοποθετηθούν για μια πιθανή επιστροφή. Οι πωλήσεις στην Κίνα δεν επιδεινώνονται περαιτέρω και έχουν αναζωογονηθεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους αναλυτές της HSBC Holdings Plc, οι οποίοι χαρακτήρισαν το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ως τον πάτο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή