Για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα που ταλανίζει την Ποσειδώνος μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, αναφερόμενος σε ένα πρόβλημα τουλάχιστον 20ετίας, που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
«Πρόκειται για ένα πρόβλημα γνωστό από το 2000», επισήμανε ο υπουργός. «Για να έχουμε υπερχείλιση στα λύματα πρέπει να μπει νερό της βροχής στους αγωγούς των λυμάτων, κάτι που κανονικά δεν πρέπει να συμβαίνει. Ωστόσο το 5% των κτισμάτων στην Αττική έχουν παράνομες συνδέσεις στους αγωγούς λυμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές που είναι μαζικό το πρόβλημα, όπως στην επίμαχη περιοχή, υπάρχει υπερφόρτωση του συστήματος».
ΕΥΔΑΠ: «Η αλήθεια για την πλημμύρα στη Λεωφόρο Ποσειδώνος»
Πρόκειται για παράνομες συνδέσεις που πραγματοποιήθηκαν τις δεκαετίες 1970-1980, όταν και κατασκευάστηκαν τα κτίρια αυτά. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης «το κόστος για να διορθώσεις αυτές τις παρανομίες είναι αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ ανά κτήριο, οπότε το πιο λογικό είναι να λύσουμε το πρόβλημα με έργα υποδομής».
Τις πταίει
Σχετικά με το ποιος έχει τη βασική ευθύνη διαχείρισης του προβλήματος, ο υπουργός υπογράμμισε πως «η ευθύνη αφορά ότι για 20 χρόνια δεν έχε αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των παράνομων συνδέσεων. Η ΕΥΔΑΠ έχει ευθύνη γιατί άνοιξε ένα καπάκι, ενώ ο δήμος αντικειμενικά πρέπει να φροντίζει η παροχέτευση ομβρίων να είναι αποτελεσματική».
Η λύση
Ο υπουργός αποκάλυψε πως ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται είναι ένα μικρό έργο στην περιοχή του Αλίμου ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, με έναν αγωγό που θα είναι παράλληλος με τον υπάρχοντα και θα τελειώσει τέλη 2025-αρχές 2026.
«Το βασικό είναι πως παράλληλα δρομολογείται ένα μεγάλο έργο για έναν αγωγό που θα κινείται παράλληλα με την Αθηναϊκή Ριβιέρα», συμπλήρωσε ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Κατά τον κ. Σκυλακάκη «το σύνολο των σχετικών εργασιών στην Αττική θα πρέπει να το αναλάβει η ΕΥΔΑΠ ώστε να γνωρίζουμε όλοι έναν που θα είναι υπεύθυνος» για να προσθέσει «χρειαζόμαστε περισσότερη ευελιξία για να είναι πιο γρήγορη η ΕΥΔΑΠ στους διαγωνισμούς που κάνει και αυτό θα το κάνουμε με νομοσχέδιο τον Ιανουάριο».
Latest News
«Σχετική σταθεροποίηση» στη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες - Τι εκτιμά ο διευθυντής του Γεωδυναμικού
Πιθανό να έχουμε το σενάριο της σμηνοσειράς στις Κυκλάδες, δήλωσε ο Βασίλης Καραστάθης
Σχεδόν ένας σεισμός κάθε δέκα λεπτά στις Κυκλάδες
Δεκάδες είναι οι σεισμοί που έχουν καταγραφεί στις Κυκλάδες από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι το πρωί της Τετάρτης.
Θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο και πτώση της θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
«Σύγχρονος Μαχητής»: Από την ελληνική αμυντική βιομηχανία το 90% του σύγχρονου εξοπλισμού
Ο «Σύγχρονος Μαχητής» φιλοδοξεί να φέρει τον εξοπλισμό που φέρει ο μαχητής στον 21ο αιώνα - Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας
Σε χαμηλό τριών μηνών υποχώρησαν οι κενές θέσεις εργασίας
Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας ανά άνεργο εργαζόμενο, αναλογία που παρακολουθεί στενά η Fed, παρέμεινε στο 1,1 για έκτο μήνα
Δεμένα τα πλοία στις 28 Φεβρουαρίου - Ανήμερα της τραγωδίας των Τεμπών
Η απεργία θα ξεκινήσει από τις 00.01 τα ξημερώματα της Παρασκευής έως τις 24.00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας
Λογικές, για την εποχή, οι τιμές για αεροπλάνο στη Σαντορίνη, λέει ο Οικονόμου
Οι τιμές, για τη Σαντορίνη, έχουν πάει πάλι στα 50 με 60 ευρώ, το οποίο είναι μία κανονική, λογική τιμή για την εποχή, λέει ο υφυπουργος Μεταφορών
Στον ρυθμό των Ρίχτερ συνεχίζει η Σαντορίνη - Νέες κατολισθήσεις
Για ακόμη μία ημέρα οι Κυκλάδες ταρακουνιούνται από τους αλλεπάλληλους σεισμούς στην περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό
Περίπου 2.500-2.700 επιβάτες θα έχουν φύγει με πτήσεις της Aegean από Σαντορίνη Δευτέρα και Τρίτη
Για σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου έχει ήδη προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν επίσης 8 πτήσεις
Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη- Διυπουργική σύσκεψη το πρωί
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην περιοχή, με τους ειδικούς να αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα