Το τέταρτο στη σειρά ανοδικό έτος κλείνει σε λίγες ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφήνοντας όμως για «γλυκόπικρη γεύση» σε πολλά, εγχώρια κυρίως, χαρτοφυλάκια, καθώς η πορεία του το τελευταία επτάμηνο, από τη στιγμή δηλαδή που αναρριχήθηκε στις 1.505 μονάδες τον Μάιο, δεν ήταν η προσδοκώμενη.

Το «ταμείο» για πολλά χαρτοφυλάκια έχει ήδη γίνει, με τις συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας, δύο ακόμη δηλαδή, να μετατρέπονται περισσότερο ως ευκαιρία για τις κινήσεις που έχουν ορίζοντα το νέο έτος. Εάν μάλιστα ο γενικός δείκτης διακρατήσει τα τρέχοντα επίπεδα, ήτοι πάνω από τις 1.450 μονάδες, ή δυνατόν και υψηλότερα, τότε η νέα χρονιά μπορεί να έρθει με καλύτερες τεχνικά προϋποθέσεις.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Θετικό το αφήγημα και για το 2025 – Τι λένε οι αναλυτές

Τα «μαθήματα» της αγοράς το 2024

Πέραν των επιμέρους εξελίξεων που έφερε το 2024, κυρίαρχη την αποεπένδυση του κράτους από τον τραπεζικό κλάδο, το 2024 έδωσε και ένα μάθημα στην εγχώρια επενδυτική κοινότητα, η οποία βρίσκεται και αυτή σε φάση διαμόρφωσης και ωρίμανσης, μετά από πολλά χρόνια εσωστρέφειας, λόγω της κρίσης που προηγήθηκε.

Το πρώτο μάθημα ήταν ότι η αγορά διαθέτει τη ρευστότητα που χρειάζονται αρκετές εισηγμένες, είτε για τις νέες εκδόσεις, είτε για εισαγωγές, είτε με εκδόσεις ομολόγων, είτε, τέλος, με τα placement που διενεργήθηκαν. Ένας «λογαριασμός» που έφτασε το ποσό των 4,3 δισ. συνολικά, αφήνοντας την αίσθηση σε αρκετούς εγχώριους αναλυτές ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει κάνει σημαντικά βήματα για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Το δεύτερο, «πικρό» για πολλούς μάθημα του 2024 είναι ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, ιδιαίτερα οι αιφνίδιες, στοίχισαν σε ορισμένους κλάδους σημαντικές αποδόσεις. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που ενώ η αγορά στο σύνολό της «έτρεξε» με κέρδη άνω του 10%, ενώ ξεπέρασε κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά το +15%, ο κλάδος της ενέργειας κλείνει το 2024 με απώλειες άνω του 2%, και εκείνος των διυλιστηρίων, με πτώση που ξεπερνά το 8%.

Ήταν οι δύο κλάδοι που αιφνιδιάστηκαν μέσα στη χρονιά από αποφάσεις της κυβέρνησης για έκτακτη φορολόγηση, η οποία μπορεί να είχε κάποια βάση, αλλά οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν ξαφνικά, αλλάζοντας αρκετές από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Παρολίγον θύμα ήταν και ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος καθόλη τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του έτους βρέθηκε στο επίκεντρο της φημολογίας περί έκτακτης φορολογίας, την οποία εν τέλει διέψευσε μετά από πολλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η «τέχνη» της επιλογής τίτλων

H «τέχνη» της επιλογής τίτλων επομένως παραμένει στην καρδιά της επενδυτικής κουλτούρας ακόμη και σε μια περιφερειακή αγορά, όπως είναι αυτή της Αθήνας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο έντονης διεθνούς οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Διότι όπως επισημαίνει ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης, η ελληνική Κεφαλαιαγορά καλείται να αξιοποιήσει στοιχεία όπως:

η βελτίωση του δημοσιονομικού και μακροοικονομικού προφίλ της Χώρας,
η υποχώρηση του κρατικού κόστους δανεισμού,
η ενδυνάμωση των τραπεζικών ισολογισμών,
η κερδοφορία-ρεκόρ blue chips και άλλων, λιγότερο προβεβλημένων εταιριών,
τα κλαδικά και εταιρικά discounts έναντι των όμορων ευρωπαϊκών και
οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις.
Εντός του νέου έτους, καταλύτες για τη Λεωφόρο Αθηνών θα είναι τόσο η πορεία ενδεχόμενης επιστροφής του ΧΑ στο «κλαμπ» των ανεπτυγμένων αγορών όσο και η εμπέδωση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από το ελληνικό αξιόχρεο, εξελίξεις οι οποίες αναμένεται να τονώσουν την εμπιστοσύνη και την συμμετοχή των ξένων κυρίως θεσμικών χαρτοφυλακίων μεσομακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών