
Η κλιματική αλλαγή αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας. Η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας, το λιώσιμο των πάγων, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι επιπτώσεις τους γίνονται αισθητές σε όλο τον πλανήτη και εμποδίζουν σημαντικά την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να ληφθούν μέτρα επειγόντως για να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή και να προσαρμοστούμε στις επιπτώσεις της.
Ωστόσο, για να σταματήσει η κλιματική κρίση είναι απαραίτητες μαζικές επενδύσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Οι ετήσιες απαιτήσεις για τη χρηματοδότηση μέτρων μετριασμού και προσαρμογής αναμένεται να αυξηθούν σταθερά σε ένα εκτιμώμενο μέσο όρο των 9 τρισ USD το 2030, πριν εκτοξευθούν στο εντυπωσιακό ποσό των 10 τρις USD ετησίως το 2050 (Climate Policy, Initiative).
Η χρηματοοικονομική του κλίματος (ΧΚ) αναφέρεται σε τοπική, εθνική ή διεθνή χρηματοδότηση – από δημόσιες, ιδιωτικές και εναλλακτικές πηγές – που στοχεύει στη στήριξη μέτρων μετριασμού και προσαρμογής που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Πράγματι, η ΧΚ είναι ένας από τους πολλούς όρους που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την κίνηση κεφαλαίων στο πλαίσιο ζητημάτων που σχετίζονται με το κλίμα. Γενικά, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση της βιώσιμης χρηματοοικονομικής, η οποία ανταποκρίνεται σε μια προσέγγιση περιβαλλοντικής, κοινωνικής, οικονομικής και παγκόσμιας διακυβέρνησης, από τη στενότερη έννοια της πράσινης χρηματοοικονομικής που εστιάζει ειδικά σε περιβαλλοντικά θέματα (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, κ.α., Βιώσιμη Χρηματοοικονομική: Κλιματική Αλλαγή και Κριτήρια ESG, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, Αθήνα, 2023).
Η ΧΚ περιλαμβάνει μια ολόκληρη σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων. Μεταξύ των βασικών χρηματοδοτικών εργαλείων είναι:
· επιχορηγήσεις και δωρεές
· μετατροπή χρέους
· συμμετοχές
· πράσινα ομόλογα
· εγγυήσεις
· δάνεια με ευνοϊκούς όρους
Σήμερα, οι λύσεις χρηματοδότησης για το κλίμα παραμένουν ένα εγκάρσιο θέμα. Ενώ οι συζητήσεις επικεντρώνονται τακτικά στην οικονομική υποστήριξη από τις πλούσιες χώρες προς τις αναπτυσσόμενες, η μετάβαση σε βιώσιμες χρηματοδοτικές λύσεις αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κύρια πρόσκληση είναι να κατευθυνθούν αποτελεσματικά τα κεφάλαια εκεί που πρέπει να χρησιμοποιηθούν (βλ. COP 28, COP 29).
Προσαρμογή στις Ευρωπαϊκές Δεσμεύσεις
Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να ευθυγραμμιστεί με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ (European Green Deal), η οποία επιδιώκει τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Για αυτό το σκοπό, η Ελλάδα χρησιμοποιεί πόρους από:
· Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), με έμφαση σε πράσινα έργα.
· Τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία.
Η Χρηματοοικονομική του Κλίματος στην Ελλάδα αντιμετωπίζει ορισμένες δυσκολίες όπως η γραφειοκρατία και οι αδυναμίες του δημόσιου τομέα. Επιπλέον, το κόστος χρηματοδότησης είναι ένα ακόμα ζήτημα καίριας σημασίας, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε πράσινη χρηματοδότηση. Τέλος, οι επενδυτές μπορεί να διστάζουν λόγω της αβεβαιότητας για τη μελλοντική ρύθμιση της αγοράς.
Παράλληλα, η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τη Χρηματοοικονομική του Κλίματος ως μοχλό ανάπτυξης. Ενδεικτικά, βιώσιμες πρακτικές στον τουριστικό τομέα μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, ενώ η ενεργειακή μετάβαση και οι πράσινες επενδύσεις μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις.
Στο COP 30, θα πρέπει να παρουσιαστούν οι νέες εθνικά καθορισμένες συνεισφορές που θα καλύπτουν την οικονομία στο σύνολό της καθώς και όλα τα αέρια του θερμοκηπίου και θα ευθυγραμμίζονται πλήρως με μια αύξηση της θερμοκρασίας που περιορίζεται στους 1,5C.
Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Ακαδημαϊκός, Πολυτεχνείο Κρήτης, Επίτιμος Δρ. ΑΠΘ
Καθηγήτρια Κυριακή Κοσμίδου, Καθηγήτρια Τραπεζικής – Χρηματοοικονομικής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών , ΑΠΘ
Διευθύντρια Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διοίκηση Επιχειρήσεων – ΜΒΑ»


Latest News

Οι εορτές του Πάσχα και λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων
Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε πως αντιμετωπίζονται από την εργατική νομοθεσία οι ημέρες αυτές

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα