
«Όπως και να το δει κανείς, η μπίρα δεν έχει και την καλύτερη φήμη. Θεωρείται ως ένα καθημερινό ποτό που είναι επικίνδυνο για την υγεία, είναι εθιστικό και παχυντικό», επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η tageszeitung, αναδεικνύοντας μια άλλη πλευρά της γερμανικής βιομηχανίας μπίρας.
DW: «Ηγεμών» ή «ασθενής» η Γερμανία στην Ευρώπη;
«Από οικονομικής σκοπιάς δεν γίνεται πλέον καμία κουβέντα για τις ζυθοποιίες που ήταν άλλοτε συνδεδεμένες με την ταυτότητα των περιοχών όπου βρίσκονταν και που ενίσχυαν την απασχόληση. Και όταν γίνονται τέτοιες συζητήσεις, αυτές αφορούν την κατάρρευση των ζυθοποιών: οι πωλήσεις βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, οι τιμές στα σούπερ-μάρκετ είναι απελπιστικές και η βιομηχανία μπίρας της χώρας συγκεντρώνεται σε ολοένα και λιγότερους, ολοένα και μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους – οι οποίοι ως γνωστόν δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις λεπτές πολιτιστικές διαφοροποιήσεις, όταν παράγουν τα προϊόντα τους για τη διεθνή αγορά».
Είναι προφανές πως «η βιομηχανία μπίρας της Γερμανίας περνάει πράγματι μία κρίση, όπως φαίνεται και από την κατά κεφαλήν κατανάλωση μπίρας, η οποία ακολουθεί καθοδική πορεία εδώ και χρόνια: το 1980 βρισκόταν γύρω στα 150 λίτρα, ενώ σήμερα έχει μειωθεί μόλις στα 80 λίτρα. Και σε αυτό έρχονται να προστεθούν και άλλες μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως είναι για παράδειγμα οι ανεβασμένες τιμές στην ενέργεια και η έλλειψη εργατικού δυναμικού».
Πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση; Μία απάντηση θα μπορούσε να είναι ενδεχομένως «η εξειδίκευση – όχι βέβαια στα πλαίσια των προσωπικών προτιμήσεων των παραγωγών, αλλά μίας απολύτως συνειδητής στροφής του κλάδου».
Σύμφωνα και με τη Deutsche Welle, το πρότυπο εν προκειμένω είναι οι ΗΠΑ, όπου απέναντι στη βιομηχανική παραγωγή μίας νερωμένης μπίρας που δεν πίνεται, υπάρχει πλέον μία ολοένα και μεγαλύτερη σκηνή «craft» («χειροποίητης») μπίρας.


Latest News

Έρχεται το επόμενο κύμα απολύσεων ομοσπονδιακών υπαλλήλων - Και θα είναι ακόμη πιο βάναυσο
Εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ αναμένεται να καρατομηθούν πάραυτα

Οι κρυφοί κίνδυνοι που εγκυμονούν τα οικογενειακά γραφεία
Οι ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης περιουσίας για τους υπερπλούσιους διαχειρίζονται πλέον τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Οι επικριτές λένε ότι είναι ανοιχτοί σε κατάχρηση

Δασμοί ή μποϊκοτάζ; Η αντίδραση της Jack Daniel's
Η μητρική του Jack Daniel's, Brown-Forman, πλήττεται από την απόφαση να μην πωλείται στον Καναδά το διάσημο bourbon

Ήρθε η ώρα για ένα ευρωπαϊκό δίκτυο κατασκόπων; Τι ζητά η Γερμανία
Το «καμπανάκι» από τη Γερμανία για τον κίνδυνο της Ευρώπης - Ο ρόλος της CIA και η πρόταση για τα «Euro Eyes»

Γιατί βγαίνει από το χρηματιστήριο η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων στις ΗΠΑ
Η Walgreens ήρθε σε συμφωνία περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Sycamore Partners

Η Ευρώπη είναι «εξαρτημένη» από τα φάρμακα - Οι κίνδυνοι για την εφοδιαστική αλυσίδα
Γιατί η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίζει το θέμα της ασφάλειας των φαρμάκων ως δευτερεύον ζήτημα

Χωρίς τέλος οι συνέπειες των δασμών Τραμπ - Πόσο διαρκούν τελικά οι εμπορικοί πόλεμοι;
Οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα κοστίζουν χρήματα στις επιχειρήσεις - Ο αντίκτυπος δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα

ΕΕ – Όμιλος ΕΤΕπ: Θεμέλια για μια νέα πανευρωπαϊκή επενδυτική πλατφόρμα για οικονομικά προσιτή και βιώσιμη στέγαση.
Το Σχέδιο Δράσης για Προσιτή και Βιώσιμη Στέγαση που έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ

Μπροστά στην «τέλεια καταιγίδα» τα σούπερ μάρκετ - Τι φέρνει η συρρίκνωση των κερδών
Τι συμβαίνει με τους λιανέμπορους σε Ευρώπη και ΗΠΑ - Οι νέοι στόχοι των σούπερ μάρκετ και το «ιερό δισκοπότηρο» της αγοράς

Θετικά τα αποτελέσματα για τη Macy's - Δυσοίωνες οι προοπτικές
Γιατί η Macy's «κρατά μικρό καλάθι», πίσω από το σχέδιο που έχει θέσει για το μέλλον ο διευθύνων σύμβουλός της, Τόνι Σπρινγκ