
Θα μπορούσε να αργήσει περισσότερο η επόμενη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτιμά το μέλος του δ.σ της κεντρικής τράπεζας Ρόμπερτ Χόλτσμαν στηρίζοντας την εκτίμηση στην πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού.
«Δεν βλέπω καμία αύξηση των επιτοκίων αυτή τη στιγμή. Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί, όμως, είναι να πάρει περισσότερο χρόνο μέχρι την επόμενη μείωση των επιτοκίων» είπε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Kurier.
Ο πληθωρισμός
Ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης επιταχύνθηκε τον Νοέμβριο στο 2,2% από 2 % τον προηγούμενο μήνα, ελαφρώς πάνω από το ποσοστό-στόχο της ΕΚΤ που είναι 2%.
«Ναι, υπάρχουν σημάδια ανοδικής τάσης σε ορισμένες τιμές στον κλάδο της ενέργειας. Αλλά υπάρχουν και άλλα σενάρια για το πώς θα μπορούσε να επιστρέψει ο πληθωρισμός, όπως μέσω μιας ισχυρότερης υποτίμησης του ευρώ» σημείωσε.
Ο Χόλτσμαν ανήκει στο στρατόπεδο των γερακιών που εστιάζει πολύ στον πληθωρισμό. Δέχθηκε ως ήταν αναμενόμενο για την προοπτική επιβολής εμπορικών δασμών από τον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και για το πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη, τις πληθωριστικές πιέσεις και τη νομισματική πολιτική.
«Ένα πιθανό σενάριο είναι οι δασμοί του Τραμπ να οδηγήσουν σε συνολική επιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά και να δημιουργήσουν πληθωριστικές πιέσεις. Περισσότερο στις ΗΠΑ παρά σε εμάς» σημείωσε.
«Το πόσο ισχυρή θα είναι η επίδραση εξαρτάται καθοριστικά από το αν και κατά πόσο το δολάριο θα ανατιμηθεί και το ευρώ θα υποτιμηθεί».
Η ΕΚΤ
Η ΕΚΤ έκλεισε την χρονιά με την τέταρτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες.
Τo επιτόκιο παρέμεινε σταθερό στο 4% από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι τον Ιούνιο του 2024 οπότε η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής με την πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού.
Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε στη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Συνεπώς, τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 3%, 3,15% και 3,40% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 18 Δεκεμβρίου 2024.


Latest News

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Η Ισπανία «καθρέφτης» της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη [γράφημα]
Εκτοξεύθηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των ενοικίων στην Ισπανία – Ο ρόλος των επενδυτών, η έλλειψη αποθέματος και το «μπλόκο» της Βαρκελώνης στις άδειες Airbnb

Σε απόσυρση μοντέλων της από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται η Mercedes
Η μείωση της έκθεσης στην premium αγορά εισαγωγών θα επιτρέψει στη Mercedes να αντισταθμίσει τους δασμούς στα λιγότερο κερδοφόρα οχήματά της
![Τραμπ: Τι σημαίνει η απειλή για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-putin-1-2-600x448.jpg)
Τι σημαίνει η απειλή Τραμπ για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]
Οι προτεινόμενοι «δευτερεύοντες δασμοί» του Τραμπ θα στοχεύουν, αν επιβληθούν, τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη

Ζαλίζει ο λογαριασμός των δασμών Τραμπ - Στο 1,4 τρισ. το τίμημα
Τι δείχνει η οικονομετρική μελέτη των δασμών Τραμπ από οικονομολόγους του βρετανικού πανεπιστημίου Aston που εξέτασαν τα στοιχεία του διμερούς εμπορίου των ΗΠΑ με 132 χώρες

Οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο
Νέα στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας στις ΗΠΑ έδειξαν 7,57 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας στα τέλη Φεβρουαρίου

Η Airbus παρέδωσε 70 αεροπλάνα τον Μάρτιο, αύξηση 11% σε ετήσια βάση
Η οικογένεια A350 της Airbus έχει λάβει περισσότερες από 1.360 παραγγελίες από 60 πελάτες σε όλο τον κόσμο