
Τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο κατηγόρησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για το άνοιγμα «δεύτερου ενεργειακού μετώπου» κατά της Ουκρανίας κατά διαταγήν της Ρωσίας, καθώς οξύνεται η διαμάχη για την διέλευση του φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.
Η Ουκρανία εξάγει το ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται από το έδαφός της σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Σλοβακία, αλλά αναμένεται ότι θα διακόψει την ροή όταν θα εκπνεύσει την 31η Δεκεμβρίου η συμφωνία διέλευσης που έχει υπογράψει με την Ρωσία.
Φυσικό αέριο: Σε κρίσιμο σημείο η συμφωνία Ουκρανίας – Ρωσίας για την διαμετακόμιση του
Ο Φίτσο, που επισκέφθηκε την Βλαντίμιρ Πούτιν στην Μόσχα αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε χθες ότι η Σλοβακία θα εξετάσει σε απάντηση την λήψη μέτρων όπως η διακοπή των εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος προς την Ουκρανία, αν το Κίεβο διακόψει την διέλευση του φυσικού αερίου την 1η Ιανουαρίου.
«Φαίνεται ότι ο Πούτιν έδωσε διαταγή στον Φίτσο να ανοίξει δεύτερο ενεργειακό μέτωπο κατά της Ουκρανίας εις βάρος των συμφερόντων του σλοβακικού λαού», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Χ.
Τι επιδιώκει η Σλοβακία
Η Σλοβακία επιδιώκει την διατήρηση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας λέγοντας ότι οι εναλλακτικές οδοί ανεβάζουν το κόστος και πλήττουν τις δικές της επιχειρήσεις τράνζιτ προκαλώντας απώλεια 500 εκατομμυρίων ευρώ σε τέλη.
Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει νέα συμφωνία διέλευσης φυσικού αερίου με την Μόσχα λόγω της ρωσικής εισβολής του 2022.
Η Ουκρανία έχει αναγκασθεί να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από πολλές γειτονικές της χώρες από τότε που η Ρωσία επιτίθεται συστηματικά κατά των ενεργειακών της υποδομών καταστρέφοντας το ενεργειακό δυναμικό της χώρας.
Ο Oυκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι από την Σλοβακία το Κίεβο εισάγει το 19% της ενέργειας και ότι συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αύξηση των προμηθειών.
«Η Σλοβακία αποτελεί μέρος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και ο Φίτσο πρέπει να σεβασθεί τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διευκρινίζοντας ότι η περικοπή των ενεργειακών εξαγωγών προς την Ουκρανία θα σημαίνει απώλεια 200 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για την Σλοβακία.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ


Latest News

Γεράσιμος Καλογηράτος: H ενεργειακή μετάβαση και η ζήτηση ενέργειας για data centers επηρεάζουν τις προοπτικές του LNG
Η ενεργειακή μετάβαση και οι προοπτικές του LNG συζητήθηκαν στο 19ο Ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Φόρουμ της Capital Link, σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε ο Γεράσιμος Καλογηράτος (Capital Clean Energy Carriers Corp.)

Χωρίς επιδότηση οι λογαριασμοί ρεύματος τον Απρίλιο – Ικανοποιημένο το ΥΠΕΝ από τις τιμές
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Μεγάλες μειώσεις στο ρεύμα από τη ΔΕΗ για τον Απρίλιο
Η ΔΕΗ ανάρτησε τις χρεώσεις για το ειδικό οικιακό και το νέο διζωνικό τιμολόγιο ρεύματος που θα ισχύουν τον Απρίλιο

Η αγορά ουρανίου «παγώνει» - Οι δασμοί Τραμπ απειλή για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο μειώνονται κατά περίπου 40% από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2024

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»

Κίνα: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κοίτασμα αργού πετρελαίου εντόπισε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία στη Νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο περιέχει αποθέματα που αποδεδειγμένα ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Τα 14 χρόνια περιπέτειας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Η ιστορία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τη σύλληψη του project το 2011, την ανάληψη του από τον ΑΔΜΗΕ το 2023 και τις σημερινές προκλήσεις

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024