
Τώρα που τα έκτακτα μέτρα για τον χιονιά είναι σε εξέλιξη, καλό είναι να μάθουμε πώς βάζουμε αντιολισθητικές αλυσίδες στο αυτοκίνητό μας ή απλώς να φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι και πρωτίστως αποτελεσματικοί και γρήγοροι.
Οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν μαζί τους αλυσίδες χιονιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά πρέπει και να γνωρίζουν πώς να τις εφαρμόζουν στους τροχούς αλλά και σε ποιους από τους τέσσερις. Δυστυχώς, δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου οδηγοί όταν καλούνται να χρησιμοποιήσουν τις αλυσίδες πελαγώνουν, με αποτέλεσμα το όχημά τους να ακινητοποιείται προκαλώντας συχνά κυκλοφοριακό πρόβλημα.
«Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι πριν από κάθε ταξίδι, ειδικά σε χειμερινούς προορισμούς, όπως αυτό που είδαμε στην Αράχωβα», εξηγεί μιλώντας στο MEGA ο εκπαιδευτής υποψήφιων οδηγών, Γιώργος Τζεμπελίκος.
Οι αλυσίδες χιονιού πρέπει να τοποθετούνται στους κινητήτιους τροχούς του οχήματος
Αρχικά, συνέχισε ο ίδιος, πρέπει να δούμε αν το όχημά μας είναι σε καλή κατάσταση, καθώς η συντήρησή του είναι απολύτως απαραίτητη. «Συγκεκριμένα, να ελέγξουμε το αντιπηκτικό υγρό, ότι η στάθμη του είναι υψηλά, να ελέγξουμε το καλοριφέρ ότι λειτουργεί και να έχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό στο αυτοκίνητό μας. Ειδικά για τις αλυσίδες είναι υποχρεωτικό να τις έχουμε στο αυτοκίνητο από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο αλλά και να ξέρουμε να τις τοποθετούμε».
Αλυσίδες: Πώς και πού τις τοποθετούμε
Το πρώτο και βασικότερο που πρέπει να έχουν κατά νου ο οδηγός πριν ξεκινήσει να εφαρμόζει τις αλυσίδες στους τροχούς – ή οποιοδήποτε αντιολισθητικό μέσο – είναι ότι αυτές μπαίνουν στους κινητήριους τροχούς. «Αν μιλήσουμε για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ή τετρακίνητα θα πρέπει να συμβουλευτούμε το βιβλιαράκι του κατασκευαστή ώστε να δούμε πού θα τοποθετήσουμε τις αλυσίδες», διευκρινίζει ο κ. Τζεμπελίκος.
Η προετοιμασία, παρ’ όλα αυτά, πρέπει να γίνει νωρίτερα καθώς σε δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν είναι εύκολο οπότε θα πρέπει ο οδηγός να έχει πειραματιστεί ήδη με την όλη διαδικασία. Απαραίτητο να φοράμε γάντια αλλά και ανακλαστικό γιλέκο ώστε να γινόμαστε αντιληπτοί από τους άλλους οδηγούς.
Όπως φαίνεται στο βίντεο, η μεγάλη στεφάνη τοποθετείται πίσω από το ελαστικό και κουμπώνει στα δύο άκρα της. Στη συνέχεια, φέρνουμε την αλυσίδα μπροστά και τεντώνουμε καλά προτού φέρουμε τα δύο άκρα της αλυσίδας να κουμπώσει το ένα με το άλλο. Στις καινούργιες αλυσίδες υπάρχουν και διαφορετικοί χρωματισμοί ώστε ο οδηγός να ξέρει ποιο κομμάτι της αλυσίδας αντιστοιχεί σε ποιο.
Αφού η αλυσίδα έχει κουμπώσει φέρνουμε το κομμάτι με τον γάντζο που έχει ελαστικότητα και το κουμπώνουμε σε οποιοδήποτε σημείο της αλυσίδας.


Latest News

Αντίστροφη μέτρηση για τη θερινή ώρα - Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου η θερινή ώρα διαδέχεται τη χειμερινή «κλέβοντας» λίγη από τη βραδινή μας ξεκούραση

Τραγωδία στη Βόρεια Μακεδονία: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από φωτιά σε νυκτερινό κέντρο
Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας κατέθεσε αίτημα για να μεταφερθούν τραυματίες από την πόλη Κότσανη σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Deliveroo: Επιτέλους ανακοινώνει κέρδη - Τέλος στο «Flopperoo» (;)
Η εταιρεία ανακοίνωσε τα πρώτα κέρδη από την έναρξη λειτουργίας της, μετά τα δύσκολα χρόνια, που της έδωσαν το παρατσούκλι «Flopperoo»

Οι δημοσκοπήσεις, ο «κανένας» και ο κώδωνας «κινδύνου» στα κομματικά επιτελεία
Οι δημοσκοπήσεις φαίνεται πως δημιουργούν «φουρτούνες» σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Οι εσωκομματικές «μουρμούρες» αυξάνονται

Σαρωτικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί από τον Τραμπ -Καταργεί τις βίζες για δεκάδες χώρες
Το σημείωμα του Ντόναλντ Τραμπ απαριθμεί συνολικά 41 χώρες χωρισμένες σε τρεις ξεχωριστές ομάδες.

Ποιες είναι οι δύο νέες πλατφόρμες που ανοίγουν για το ευρύ κοινό
Πρόκειται για τον Κόμβο Παρακολούθησης Επιδόσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς

Καιρός: Κύμα αφρικανικής σκόνης και ζέστη την Κυριακή – Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Από το απόγευμα της Κυριακής η αφρικανική σκόνη θα περιοριστεί στα νοτιοανατολικά – Ο καιρός έως και την ερχόμενη Πέμπτη σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ

Ειδικές αποστολές για επτά στελέχη - Η επομένη του ανασχηματισμού
Ο πιο βαθύς ανασχηματισμός από το 2019, που ανακοινώθηκε χθες, συνοδεύτηκε από άγριο παρασκήνιο με καραμπόλες, διλήμματα και… δύσκολες ζυμώσεις έως την τελευταία στιγμή

Διαταγή Τραμπ για επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη - «Ο χρόνος σας τελείωσε»
Για τουλάχιστον εννιά νεκρούς αμάχους κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας των Χούθι – Μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ και προς το Ιράν

Κικίλιας: «Πρώτος στόχος μου να μην αυξηθούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»
Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας παραλαμβάνοντας από τον Χρήστο Στυλιανίδη ανήγγειλε τέσσερις προτεραιότητες στη ναυτιλία και την ακτοπλοϊα