![Ασφαλιστικές εισφορές: Τι αλλάζει για εργαζόμενους και εργοδότες με τη μείωση [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/asfalistiko-768x512-1.jpg)
Τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2025 η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης.
Ο e – ΕΦΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο η οποία διευκρινίζει τον τρόπο εφαρμογής της μείωσης και απευθύνεται το σύνολο της οικονομίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Ασφαλιστικές εισφορές: Πόσο και ποιοι κερδίζουν από τη μείωση το 2025
Με την εγκύκλιο κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 12, του ν. 5162/2024, (Φ.Ε.Κ. 198 Α΄/05.12.2024), με τις οποίες τροποποιήθηκε το άρθρο 41, της παρ.1, του ν. 4387/2016, όπου προβλέπεται, από 01.01.2025, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη – ασφαλισμένου) για τον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης (ασθένειας σε είδος), για όλους τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (Ι.Δ.Α.Χ.- Ι.Δ.Ο.Χ.)
Δείτε ΕΔΩ όλοκληρη την εγκύκλιο
Ταυτοχρόνως και παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή τους των συγκεκριμένων διατάξεων που ορίζουν τα εξής:
Από την 1η.1.2025, η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των μισθωτών και των λοιπών κατηγοριών που υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ, των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές κλάδου σύνταξης υπολογίζονται κατά τα προβλεπόμενα του νόμου 5162/2024, ορίζεται σε ποσοστό 6,10% επί των πάσης φύσεως αποδοχών και κατανέμεται κατά ποσοστό 5,45% για παροχές σε είδος, εκ του οποίου 1,65% βαρύνει τον ασφαλισμένο και 3,80% τον εργοδότη, και ποσοστό 0,65% για παροχές σε χρήμα εκ του οποίου 0,40% βαρύνει τον ασφαλισμένο και 0,25% βαρύνει τον εργοδότη.
Συνεπώς, τα ποσοστά των ασφαλιστικών εισφορών κλάδου υγειονομικής περίθαλψης διαμορφώνονται, από 01.01.2025, ως εξής:
Το κόστος της νέας μείωσης φθάνει τα 440 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η σωρευτική μείωση των εισφορών από το 2019 θα ανέρχεται σε 5,4 ποσοστιαίες μονάδες (από 40,56% σε 35,16%), με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές εισφορές στη χώρα μας να φθάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σημειώνεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν επιπλέον 0,5% το 2027 έτσι ώστε η σωρευτική μείωση να ανέλθει σε 5,9 ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για την εκκρεμότητα (υπόλοιπο μείωσης των εισφορών κατά 0,6 μονάδες), στο πλαίσιο της κυβερνητικής δέσμευσης, για συνολική μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά πέντε μονάδες την περίοδο 2020- 2023.
Η νέα μείωση τω ασφαλιστικών εισφορών θα επιφέρει μικρή αύξηση στις καθαρές αμοιβές των εργαζόμενων όπως και ελάφρυνση στο κόστος των επιχειρήσεων. Σε μισθό 1000 ευρώ, ο μισθωτός θα έχει κράτηση 133,7 ευρώ αντί 138,7, δηλαδή κερδίζει 5 ευρώ ενώ ο εργοδότης θα δαπανήσει λιγότερο 5 ευρώ αφού οι εισφορές του από 222,9 ευρώ θα μειωθούν σε 217,9 ευρώ.


Latest News

ΑΑΔΕ: Νέος τρόπος υποβολής στοιχείων εργολάβων ή υπεργολάβων τεχνικών έργων άνω των 6.000 ευρώ
Τι προβλέπει απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή

Σήμερα η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα

Ποια εισοδήματα, επιδόματα και αποζημιώσεις είναι αφορολόγητα
Η νέα επικαιροποιημένη λίστα της ΑΑΔΕ με τα εισοδήματα που δεν πιάνει το ραντάρ της εφορίας

Ψηφιακό πελατολόγιο: Τσουχτερό πρόστιμο για κάθε αυτοκίνητο που δεν καταγράφεται
Για ποιους είναι υποχρεωτικό το μέτρο από την 1η Ιουλίου – Ποιοι εξαιρούνται

«Φράκαραν» τα γραφεία - Ζητούν έκπτωση 4% για τις φορολογικές δηλώσεις έως τέλος Μαΐου
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) απέστειλε επιστολή στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις

Υπέρβαση 1,83 δισ. στα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Προϋπολογισμός: Εν μέρει οφείλεται στην καλύτερη απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ) κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβειας

Θύελλα αντιδράσεων για ένταξη ιδιωτών στην είσπραξη οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ
Στη Βουλή η σχετική ρύθμιση – Τίθεται σε εφαρμογή από τον Μάιο

Φορολογικές δηλώσεις: Διορθώσεις χωρίς πρόστιμα για λιγότερο φόρο και εκπτώσεις
Ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων – όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – παραδείγματα

ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε η νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2025 για ακίνητα πληγέντων από φυσικές καταστροφές
Οπως αναφέρει η ΑΑΔΕ συμψηφισμοί και επιστροφές είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας

Πότε είναι η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα