
Σε νέα ιστορικά υψηλά αναμένεται να κλείσει ο δείκτης αναφοράς του ιαπωνικού χρηματιστηρίου, Nikkei 225, ξεπερνώντας το όριο που είχε φτάσει πριν από 35 χρόνια κατά τη διάρκεια της οικονομικής φούσκας της χώρας κατά τη δεκαετία του 1980.
Όπως επισημαίνουν οι Financil Times, ο δείκτης έκλεισε την προτελευταία χρηματιστηριακή συνεδρίαση της χρονιάς την Παρασκευή, 1,8% υψηλότερα στις 40.281 μονάδες, με Toyota, Sony και Fast Retailing να κρατούν τα ηνία της ανόδου. Η τελευταία συνεδρίαση του έτους για την Ιαπωνία είναι αύριο Δευτέρα.
Ο Takeo Kamai, επικεφαλής των υπηρεσιών εκτέλεσης της CLSA Securities στο Τόκιο, δήλωσε ότι η αγορά ενισχύθηκε από ένα «ράλι του Αϊ-Βασίλη» και την προοπτική ότι οι εταιρικοί κολοσσοί της Ιαπωνίας θα ενεργούσαν περισσότερο σύμφωνα με τα συμφέροντα των επενδυτών.
«Με τα πρόσφατα νέα, για την megamerger της Honda και της Nissan και τις ειδήσεις για περισσότερες επιστροφές μετόχων από την υπ’ αριθμόν ένα βαρέων βαρών Toyota της Ιαπωνίας, θα μπορούσαν να υπάρξουν μερικοί προσεκτικά ευκαιριακοί επενδυτές για την αναζωπύρωση της ιστορίας «buy Japan» για το επόμενο έτος», δήλωσε ο Kamai στους FT.
Ο κινεζικός δράκος πλήττει τις γαλλικές μετοχές – Τα αρνητικά ρεκόρ του CAC 40
Τα ορόσημα για τον Nikkei
Πριν από φέτος, το υψηλό όλων των εποχών για τον Nikkei ήταν λίγο κάτω από τις 39.000 μονάδες, που επιτεύχθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του 1989 μετά από χρόνια ευφορίας των επενδυτών σχετικά με τη δυναμική των ιαπωνικών εταιρειών και την αξία της περιουσίας της χώρας.
Το επακόλουθο τέλος της κερδοσκοπικής μανίας της Ιαπωνίας άφησε τους ξένους και εγχώριους επενδυτές βαθιά σκεπτικιστές για τις αγορές μετοχών της χώρας, σε μια οικονομία που ήταν στάσιμη για δεκαετίες.
Αλλά το 2024, ένα διαρκές ράλι που ωθήθηκε από εξαγορές μετοχών εταιρειών, ακτιβιστικά κεφάλαια και μικροεπενδυτές ώθησε τελικά τις μετοχές πέρα από τα επίπεδα της εποχής της φούσκας.
Ο Nikkei εκτινάχθηκε σε υψηλό όλων των εποχών πάνω από τις 42.000 μονάδες τον Ιούλιο, ενώ ο ευρύτερος Topix, με μεγάλο αριθμό μεσαίων εταιρειών, ξεπέρασε το απόγειό του στην εποχή της φούσκας τον ίδιο μήνα.
Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι το φετινό ράλι είναι ακόμη πιο εκπληκτικό, επειδή δεν τροφοδοτείται από ξένους επενδυτές, που ιστορικά είναι ο πλέον αποφασιστικός παράγοντας στη δυναμική των ιαπωνικών μετοχών.
Οι ξένοι ήταν καθαροί πωλητές το 2024 περίπου 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετοχών και συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, κυρίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τον διαχειριστή του Χρηματιστηρίου του Τόκιο.
Από την αρχή του έτους, ο Nikkei έχει αυξηθεί λίγο περισσότερο από 21%, κατατάσσοντάς τον μεταξύ των μεγάλων δεικτών με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο.
Οι traders αναφέρουν ότι ένα κλείσιμο στο τέλος του έτους πάνω από τις 40.000 θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα για τους λιανικούς και θεσμικούς επενδυτές, καθώς η κυβέρνηση ενθαρρύνει τα νοικοκυριά να μετατοπίσουν περισσότερες αποταμιεύσεις σε μετοχές και άλλες επενδύσεις.


Latest News

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

Κέρδη στις ευρωαγορές - «Βαραίνει» το Παρίσι η LVMH
Παρά το θετικό κλίμα, η μετοχή της LVMH σημειώνει βουτιά 8%

Κέρδη στην Ασία, μικρές απώλειες στις αγορές της Κίνας
Μέσα στη μέρα αναμένεται να ανακοινώσει η Ινδία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Μάρτιο

Ανοδική «ανάσα» για τη wall Street έφεραν οι εξαιρέσεις τους δασμούς - Η αβεβαιότητα παραμένει
Οι επενδυτές αναθάρρησαν μετά την εξαίρεση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών ωθώντας υψηλότερα τη Wall Street

Σε αχαρτογράφητα ύδατα οι διεθνείς αγορές και… το δολάριο
Τι αναφέρει η Deutsche Bank για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη δυναμική των διεθνών αγορών

Φρένο στο πενθήμερο sell off των αμερικανικών ομολόγων
Οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 3 έως 8 μονάδες βάσης σε όλες τις διάρκειες

Άλμα άνω του 2% στις ευρωαγορές - Ξεχώρισε η Novo Nordisk
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 2,60% και έκλεισε στις 499, 88 μονάδες

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS

Ισχυρό άλμα έφεραν οι «μεγάλοι» στο ΧΑ
Η ελληνική αγορά δείχνει να απορροφά τη μεταβλητότητα και να προσπαθεί να πατήσει γερά στα πόδια της