Λίγες επενδύσεις τα πήγαν καλύτερα το 2024 από τον χρυσό, ο οποίος ολοκληρώνει την καλύτερη χρονιά του από το 2010 με ένα από τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη που έχουν καταγραφεί. Και οι επενδυτές της Wall Street πιστεύουν ότι οι τιμές θα ανέβουν ακόμη υψηλότερα το 2025.

Ειδικότερα, οι τιμές για το πολύτιμο μέταλλο αυξήθηκαν κατά 27% το 2024 στα 2.617,20 δολάρια η ουγγιά. Πρόκειται για άνοδο μεγαλύτερη από το κέρδος 25% του S&P 500 και δεν απέχει πολύ από την αύξηση κατά 31% του τεχνολογικού Nasdaq Composite Index.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού σημείωσαν ρεκόρ ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, αλλά έκτοτε έχουν υποχωρήσει. Αυτό ήταν αναμενόμενο, ωστόσο, καθώς οι επενδυτές που ήταν νευρικοί για το αποτέλεσμα των εκλογών μετέφεραν χρήματα από τον παράδεισο και πίσω σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Κακάο: Οι «χρυσές» επιδόσεις του 2024 – Ξεπέρασε ακόμη και το Bitcoin

Ο χρυσός και τα στοιχήματα στα 3.000 δολάρια

Οι αναλυτές της JPMorgan, της Goldman Sachs και της Citigroup μοιράζονται έναν στόχο τιμής στα 3.000 $.

Εδώ είναι μερικοί από τους λόγους τους:

Χαμηλότερα επιτόκια

Ο βαθμός στον οποίο η Federal Reserve μειώνει τα επιτόκια μένει να καθοριστεί, αλλά οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω μειώσεις το 2025. Όσο χαμηλότερα επιτόκια, τόσο χαμηλότερο είναι το κόστος ευκαιρίας για κατοχή χρυσού, ο οποίος δεν πληρώνει τόκους ή μερίσματα.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι ένα μέρος των 6,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που διακρατούνται σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς θα βρει το δρόμο του σε αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο που κατέχουν χρυσό, όπως οι μετοχές SPDR Gold, καθώς οι επενδυτές απογοητεύονται από τις μειούμενες αποδόσεις. «Αυτό είναι το πιο ανοδικό μέρος του κύκλου για τον χρυσό», σχολιάζει ο Greg Shearer, επικεφαλής στρατηγικής βασικών και πολύτιμων μετάλλων στην JPMorgan.

Γεωπολιτική αβεβαιότητα

Οι μικροί και μεγάλοι επενδυτές τείνουν να συρρέουν στον χρυσό σε περιόδους οξυμένης σύγκρουσης. Και υπάρχουν πολλά για το 2025, από τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία μέχρι τις «υποσχέσεις» του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να κλιμακώσει τις εμπορικές διαφορές με την Κίνα και άλλες χώρες. Η προοπτική ότι ο πληθωρισμός θα φουντώσει ξανά επηρεάζει επίσης την επενδυτική συμπεριφορά.

Οι επενδυτές στην Κίνα είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με την αγορά χρυσού τον τελευταίο καιρό, δεδομένης της επιβράδυνσης της οικονομίας και των μετοχών της χώρας , καθώς και των απειλών του Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εξαγωγές της στις ΗΠΑ.

Αγορές από κεντρικές τράπεζες

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε χώρες που έχουν τεταμένες σχέσεις με τη Δύση, αγοράζουν χρυσό με φρενήρεις ρυθμούς. Η Κίνα, ειδικότερα, είναι μια ισχυρή πηγή ζήτησης, με τα επίσημα αποθέματα χρυσού να υπερτριπλασιάζονται από το 2008, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της στην Ουκρανία το 2022 ώθησαν ορισμένες κεντρικές τράπεζες να απομακρυνθούν από τα περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται σε δολάρια. Αντίθετα, διατηρούν περισσότερα από τα αποθέματά τους στη διάθεσή τους και σε ένα περιουσιακό στοιχείο, τον χρυσό, που είναι πέρα ​​από τους ξένους .

Σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman Sachs οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, «σηματοδότησαν ένα σαφές σημείο καμπής, οδηγώντας πολλές κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών να ξανασκεφτούν τι είναι ακίνδυνο».

Σε μια δημοσκόπηση του 2024 στους κεντρικούς τραπεζίτες, το 29% δήλωσε ότι σκόπευε να αυξήσει τα αποθέματά του σε χρυσό τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε την έρευνα το 2018.

Μικρή βιομηχανική ζήτηση

Ένα άλλο πράγμα που έχει ο χρυσός είναι ότι υπάρχουν λίγες χρήσεις πέρα ​​από την αποθήκευση του πλούτου. Υπάρχουν κοσμήματα, φυσικά. Όμως τα κοσμήματα δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη ζήτηση. Γίνεται σημαντική πηγή προμήθειας όταν οι τιμές του χρυσού αυξάνονται και οι άνθρωποι έχουν περισσότερα κίνητρα να πουλήσουν τα παλιά κοσμήματα της γιαγιάς.

Αυτό σημαίνει ότι μια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, όπως αυτό που θα αναμενόταν σε έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα , δεν πλήττει πραγματικά τη ζήτηση χρυσού όπως θα έκανε άλλα πολύτιμα μέταλλα με βιομηχανικές χρήσεις, όπως το ασήμι και η πλατίνα.

Ορμή

Τα ράλι χρυσού τείνουν να είναι μακράς διαρκείας. Σε πέντε από τα τελευταία έξι χρόνια που τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 20%, οι τιμές αυξήθηκαν ξανά το επόμενο έτος. Και σε αυτά τα πέντε χρόνια, η μέση αύξηση ήταν πάνω από 15%, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi.

Το μόνο έτος κατά το οποίο ο χρυσός ακολούθησε άνοδο 20% ή καλύτερα με πτώση ήταν το 2021, όταν οι τιμές μειώθηκαν κατά 3,6% μετά την άνοδο περίπου 25% το 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities