
Η επόμενη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να καθυστερήσει περισσότερο, μετά την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν το Σάββατο, διευρύνοντας τις διαφωνίες που έχει αρχίσει να παρουσιάζονται στους κόλπους της ΕΚΤ για τις επόμενες κινήσεις.
«Δεν βλέπω καμία αύξηση των επιτοκίων αυτή τη στιγμή. Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί, ωστόσο, είναι ότι κάποιος χρειάζεται περισσότερο χρόνο μέχρι την επόμενη μείωση των επιτοκίων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χόλτσμαν, σε συνέντευξη του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης επιταχύνθηκε τον Νοέμβριο στο 2,2% από 2,0% έναν μήνα νωρίτερα, και πάνω από το επιτόκιο στόχο 2% της ΕΚΤ.
«Ναι, υπάρχουν ενδείξεις ανοδικής τάσης σε ορισμένες τιμές ενέργειας. Υπάρχουν όμως και άλλα σενάρια για το πώς θα μπορούσε να επιστρέψει ο πληθωρισμός, όπως μέσω μιας ισχυρότερης υποτίμησης του ευρώ», εξήγησε ο Χόλτσμαν, ο οποίος είναι επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας.
Ολι Ρεν: Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα συνεχίσουν να μειώνονται
Το γεράκι της ΕΚΤ
Ο Χόλτσμαν, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως γεράκι στον πληθωρισμό, ρωτήθηκε επίσης για την προοπτική του εισερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει εμπορικούς δασμούς και πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη, τις πιέσεις στις τιμές και τη νομισματική πολιτική.

«Ένα πιθανό σενάριο είναι οι δασμοί του Τραμπ να οδηγήσουν σε συνολική επιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά και να δημιουργήσουν πληθωριστική πίεση. Περισσότερο στις ΗΠΑ παρά σε εμάς», υπογράμμισε ο Χόλτσμαν.
«Το πόσο ισχυρό θα είναι το αποτέλεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν και πόσο θα ανατιμηθεί το δολάριο και θα υποτιμηθεί το ευρώ».
Η ΕΚΤ
Η ΕΚΤ έκλεισε την χρονιά με την τέταρτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες.
Τo επιτόκιο παρέμεινε σταθερό στο 4% από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι τον Ιούνιο του 2024 οπότε η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής με την πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού.
Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε στη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Συνεπώς, τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 3%, 3,15% και 3,40% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 18 Δεκεμβρίου 2024.


Latest News

Ούτε η πιθανή ύφεση, ούτε τα sell off «τρομάζουν» τη διοίκηση Τραμπ - Έπεται συνέχεια στους δασμούς
Πώς οι υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου του Τραμπ υπερασπίστηκαν τις υπερπροστατευτικές εμπορικές πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ

«Χειρόφρενο» της JLR στις αποστολές οχημάτων στις ΗΠΑ - Πώς επηρεάζουν οι δασμοί
Η Jaguar Land Rover εξετάζει τρόπους απορρόφησης του κόστους των τελωνειακών δασμών 25% που ανακοίνωσε ο Τραμπ

Πώς το Μεξικό απέφυγε νέους δασμούς Τραμπ - Το colpo grosso της προέδρου
Το Μεξικό γλύτωσε ανταποδοτικούς δασμούς που επιβλήθηκαν στις 2 Απριλίου ακόμη και στους πιγκουίνους

Η Λιβύη υποτιμά το νόμισμα κατά 13% μετά την πτώση των εσόδων από το πετρέλαιο
Το λιβυκό νόμισμα θα διαπραγματεύεται πλέον στα 5,5677 ανά δολάριο ΗΠΑ, ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή στη Λιβύη

Φον ντερ Λάιεν: Διαπραγματεύσεις ΕΕ – ΗΠΑ για τους δασμούς – Αναλογικά αντίμετρα εάν χρειαστεί
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε τη δέσμευση της ΕΕ να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το ζήτημα των δασμών

Οι πρώτοι... καρποί των δασμών Τραμπ - 50 χώρες έχουν ζητήσει εμπορικές συνομιλίες
Ο Κέβιν Χάσετ αρνήθηκε ότι οι δασμοί ήταν μέρος μιας στρατηγικής του Τραμπ για να οδηγήσε σε κατάρρευση τις χρηματοπιστωτικές αγορές

Ινδία: Απίθανο να ανταποδώσει τους δασμούς Τραμπ – Τι δείχνουν οι συνομιλίες
Οι δασμοί Τραμπ θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη στην Ινδία κατά 20-40 μονάδες βάσης το τρέχον οικονομικό έτος

Η ώρα της απάντησης της ΕΕ - Ποια αμερικανικά προϊόντα γίνονται στόχος δασμών
Η Κομισιόν θα προτείνει στα κράτη μέλη της ΕΕ έναν κατάλογο αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί

Η δυσάρεστη έκπληξη για τη Wall Street - Ο Μπέσεντ είναι το «δεύτερο βιολί» στους δασμούς
H Wall Street Οι δασμοί διαμορφώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από μια μικρή ομάδα εντός του στενού κύκλου του Τραμπ, με τις κρίσιμες αποφάσεις να λαμβάνονται την τελευταία στιγμή

Μεγάλοι CEO σπεύδουν στο Mar-a-Lago να επικαλεστούν την «κοινή λογική» του Τραμπ
Οι ηγέτες των Magnificent 7 έχασαν συνολικά 1,8 τρισ. δολ. σε 2 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις