Οι εκλογές σε πολλές χώρες του κόσμου το 2024 έφεραν μια μεγάλη αλλαγή, κατά την JP Morgan, η οποία βλέπει ότι υπήρξε αξιοσημείωτη απόρριψη των κατεστημένων υποψηφίων με άνοδο των λαϊκιστών, της πόλωσης, του γεωοικονομικού κατακερματισμού και της υποβάθμισης της δημοκρατίας.
Η JP Morgan διαπιστώνει ότι τα αποτελέσματα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών εκλογών του 2024 έχουν παγκόσμιες συνέπειες εξίσου σημαντικές ή μεγαλύτερες από εκείνες των χωρών σε πόλεμο. Μάλιστα, πολλές χώρες αντιμετωπίζουν μειώσεις στις μετρήσεις της δημοκρατίας, με σημαντικές επιπτώσεις στην αστάθεια της αγοράς και στις αποδόσεις των μετοχών, καθώς η ασθενέστερη διακυβέρνηση οδηγεί σε χαμηλότερες οικονομικές επιδόσεις.
JPMorgan: Αγωγή 21,5 εκατομμυρίων λιρών για ελαττώματα στην αποθήκη πολύτιμων μετάλλων
Αβεβαιότητα
Η πολιτική αναταραχή στην εθνική πολιτική στην Ευρώπη τροφοδοτεί την οικονομική αβεβαιότητα και τις ανησυχίες για το μέλλον του ευρωπαϊκού μοντέλου, εξηγεί η JP Morgan, υπενθυμίζοντας τις εξελίξεις στη Γαλλία, τις πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί τώρα για τις 23 Φεβρουαρίου στη Γερμανία, ενώ η πολιτική της Ισπανίας παραμένει πολύ κατακερματισμένη και ασταθής με μια κυβέρνηση μειοψηφίας που αγωνίζεται να περάσει τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ.
Στη Γαλλία, οι πρόωρες εκλογές και η ψήφος δυσπιστίας περιορίζουν τη δημοσιονομική εξυγίανση, αναφέρει η JP Morgan. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ιταλία φαίνεται επί του παρόντος να είναι η μοναδική «άγκυρα» της πολιτικής σταθερότητας μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης, με τα μη κυρίαρχα κόμματα να εξακολουθούν να είναι ψηλά στις δημοσκοπήσεις, αλλά να εφαρμόζουν οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που σέβονται την «ορθοδοξία» της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Στην πραγματικότητα, ένα μέτρο της αβεβαιότητας της οικονομικής πολιτικής έχει αυξηθεί απότομα κυρίως στη Γερμανία και σε μικρότερο βαθμό στη Γαλλία. Στη Γερμανία, αυτό πιθανότατα αντανακλά μια γενική δυσαρέσκεια σε συνδυασμό με την αντίληψη της αναποτελεσματικής κυβέρνησης, αλλά τα κύρια κόμματα εξακολουθούν να εξασφαλίζουν αρκετές ψήφους για να σχηματίσουν κυβερνητικούς συνασπισμούς.
Υπάρχει μια αυξανόμενη ατζέντα για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών ζητημάτων, με κίνητρο τα σοκ ασφάλειας και ενέργειας των τελευταίων ετών, καθώς και την έκθεση Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, που τα πρόσφατα πολιτικά αποτελέσματα εμπόδισαν την πρόοδο. Η πολιτική αβεβαιότητα είχε ήδη αντίκτυπο στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, διαπιστώνει η JP Morgan.
Η περίπτωση της Γαλλίας
Η Γαλλία βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή μετά τις πρόωρες εκλογές στην Κάτω Βουλή τον Ιούνιο του 2024. Η χώρα βρίσκεται σε σημαντική δημοσιονομική διολίσθηση, ενώ η πολιτική αστάθεια συντηρεί την ασάφεια του προϋπολογισμού του 2025.
Η κυβέρνηση Μπαρνιέ έπεσε στις 5 Δεκεμβρίου μετά από πρόταση δυσπιστίας που συνδέεται με τον προϋπολογισμό του 2025 και ο Μακρόν πρότεινε έναν κεντρώο πολιτικό, Φρανσουά Μπαϊρού, νέο πρωθυπουργό στις 13 Δεκεμβρίου. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025 θα ξαναρχίσει το επόμενο έτος.
Εν τω μεταξύ, θα υποβληθεί ένας ειδικός νόμος για να μεταφερθεί ο προϋπολογισμός του 2024 στο 2025. Κατά την JP Morgan αυτός ο νόμος θα συνεπαγόταν μια γενικά αμετάβλητη τροχιά ελλείμματος από το επίπεδο του 6,1% που εκτιμάται για το 2024.
Ωστόσο, η πορεία προς την ψήφιση ενός προϋπολογισμού για το 2025 θα μπορούσε να είναι δημοσιονομικά δαπανηρή καθώς οι κόκκινες γραμμές της Λεπέν θα μπορούσαν να προσθέσουν 0,4% στο έλλειμμα, εάν δεν υπάρξει αντιστάθμιση. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Λεπέν έχει ζητήσει μεταξύ άλλων, μη αύξηση των φόρων ηλεκτρικής ενέργειας, μη μείωση της επιστροφής των ιατρικών φαρμάκων, μη καθυστέρηση της αναπροσαρμογής των συντάξεων στον πληθωρισμό και μη αύξηση των κοινωνικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες. Το κόστος αυτών των μέτρων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ.
Η διαφορά μεταξύ γαλλικών και ελληνικών αποδόσεων έχει πλέον εξαλειφθεί και η διαφορά απόδοσης της Γαλλίας στα γερμανικά ομόλογα βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012. Στις 13 Δεκεμβρίου, ο Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας σε Aa3 από Aa2 λόγω ανησυχιών για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας.
Η περίπτωση της Γερμανίας
Η κατάρρευση του Traffic Light Coalition και η γερμανική υποαπόδοση προκάλεσαν τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του «φρένου χρέους». Κεντρικό ζήτημα στις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου θα είναι αν η νέα γερμανική κυβέρνηση θα μεταρρυθμίσει το «φρένο χρέους» της χώρας και θα παράσχει πρόσθετη δημοσιονομική τόνωση στην οικονομία.
Ωστόσο, η JP Morgan πιστεύει ότι η σημαντική μεταρρύθμιση για το «φρένο χρέους» στη Γερμανία εξακολουθεί να φαίνεται δύσκολη. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει αλλαγή πορείας στη γερμανική δημοσιονομική πολιτική.
Η δημοσιονομική πολιτική στην πραγματικότητα θα γίνει πιο αυστηρή από ό,τι είχε προγραμματιστεί βραχυπρόθεσμα, εάν η Γερμανία δεν μπορέσει να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2025 πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, αναγκάζοντάς την να χρησιμοποιήσει μια «προσωρινή δημοσιονομική» ρύθμιση.
Οι γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές τον Φεβρουάριο του 2025 θα μπορούσαν να είναι δύσκολες όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά και για τη συνολική αμυντική στρατηγική της Ευρώπης. Ενώ οι αναλυτές της JP Morgan υποθέτουν μόνο μια σταδιακή αύξηση των δαπανών για την εθνική άμυνα ως εφικτή και συνεπή με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, η σημαντική μεταρρύθμιση των ορίων του ομοσπονδιακού χρέους θα μπορούσε να δώσει στη Γερμανία το χώρο να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών και η πίεση για εξεύρεση αντιστάθμισης της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, δεδομένου των διαφορετικών αφετηριών.
Latest News
Πως η κινεζική αεροναυπηγική την έβαλε στο στόχαστρο την Boeing
Η παραγωγή επιβατικών αεροσκαφών κυριαρχείται ιστορικά από δυτικές εταιρείες, όπως η Boeing και η Airbus, αλλά η Κίνα έρχεται να τις ανταγωνιστεί
Γιατί η Ταϊβάν αναδείχθηκε η ισχυρότερη ασιατική αγορά για το 2024
Ο δείκτης Taiex της Ταϊβάν εκτινάχθηκε 28% το 2024, υποστηριζόμενος και από την πτώση των επιτοκίων παγκοσμίως
Ποια χώρα είχε το πιο ενεργό κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο πέρυσι
Τα κρατικά κεφάλαια που ελέγχονται από το εμιράτο του Άμπου Ντάμπι επένδυσαν πάνω από 57,6 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι
Τέλος το διαβατήριο σε χώρες Σένγκεν για Ρουμάνους και Βούλγαρους
Τι προσδοκούν οι δύο χώρες από την ένταξή τους στη συνθήκη Σένγκεν
Τι θα αλλάξει το 2025 στην παγκόσμια οικονομία
Τι αλλαγές θα φέρει το νέο έτος στην παγκόσμια οικονομία; Ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μία σειρά από προκλήσεις
Ανοίγει ο δρόμος για την αναδιάρθρωση χρέους 5,3 δισ. δολ. της Intrum
Δεκτό μετά από πολυήμερη ακρόαση και διαφωνίες από μερίδα πιστωτών έκανε αμερικανικό δικαστήριο το αίτημα της Intrum για υπαγωγή στο Κεφάλαιο 11
Πώς «έκαψε» η Κίνα τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία VW
Εκεί που κάποτε παρήγαγε πολλά φτηνά «σκουπίδια», τώρα διαμορφώνεται σε έναν τρομερό «σοφιστικέ» αντίπαλο, εκτοπίζοντας τη γερμανική βιομηχανία, χάρη στους… Γερμανούς βιομηχάνους.
BMW και Yamaha «ποντάρουν» σε αμερικανική startup σπάνιων γαιών
Το Πεκίνο έχει λάβει μέτρα τους τελευταίους μήνες για να περιορίσει τις εξαγωγές σε σπάνιες γαίες και στις ΗΠΑ αναζητούν την αυτόνομη ανάπτυξη
Ευρώπη και Ασία ανησυχούν για επιβολή νέων δασμών - Κίνδυνοι για νέες αυξήσεις τιμών
Πυρετός παραγγελιών για εισαγόμενα προϊόντα από την απειλή νέου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ
Goldman Sachs: Οι 3+2 μεγάλοι καταλύτες του 2025 [γραφήματα]
Τι δείχνουν οι προβλέψεις της Goldman Sachs για το 2025